Dünya ‘3 milyar euro mantıklı bir süre içinde verilecek’

‘3 milyar euro mantıklı bir süre içinde verilecek’

26.01.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Avrupa Birliği’nin üst düzey bir heyetle Ankara’ya yaptığı ziyarette; Türkiye-AB katılım müzakereleri, vize muafiyeti süreci, sığınmacılar, sınır güvenliği ve ortak menfaati ilgilendiren dış politika konuları masaya yatırıldı.

‘3 milyar euro mantıklı bir süre içinde verilecek’

Ankara Palas’ta dün gerçekleşen Türkiye-Avrupa Birliği (AB) Siyasi Diyalog Toplantısı’na Türkiye’yi temsilen AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır ile Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, AB heyeti adına da AB Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ile AB Komisyonu’nun Genişleme Müzakereleri ve Komşuluk Politikasından Sorumlu Üyesi Johannes Hahn katıldı.

Haberin Devamı

Basın toplantısında Mogherini, Türkiye’ye kasım ayında varılan uzlaşı karşılığında vaad edilen 3 milyar euronun ‘mantıklı bir süre içinde ödeneceğine emin olduğunu” söyledi. Mogherini, AB yetkililerinin ihtiyaçları ve fon gereken projeleri incelemeye devam ettiğini belirtti. İtalya’nın, ‘paranın nerede kullanılacağı konusunda belirsizlik olduğu’ yönündeki itirazı nedeniyle fon Türkiye’ye aktarılmamıştı. Bakan Çavuşoğlu ise konuyla ilgili “Bu konu AB’nin iç konusu ancak gecikilen her gün, sığınmacıların alacağı yardımı da geciktirecektir” yorumunu yaptı.

Orta Avrupa’ya kayacak

Başika konusunda ABD ile Türkiye’nin yeni inisiyatifler geliştireceği yönündeki açıklamaların sorulması üzerine ise Çavuşoğlu şöyle konuştu:

Haberin Devamı

“Türkiye’nin tüm amacı, Irak’ın DAEŞ ile mücadelesine destek vermek. Başika’da Musul Ulusal Muhafızlarının eğitilmesinin amacı bu. Irak’ın toprak bütünlüğü, Türkiye ve bölgenin istikrarı için önemli. Biden ile de buradaki güçlerimizi nasıl birleştirebileceğimiz üzerine konuştuk. Başika’da DAEŞ’e karşı mücadele edecek tüm unsurlar var ve arazideki dışlanmış tüm unsurların desteğini almadan mücadelede başarı sağlanamaz.”

Çavuşoğlu: YPG ısrarı tehlikelidir
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu basın toplantısında Cenevre’deki Suriye toplantısının ertelenmesine ilişkin soruyu yanıtladı. Çavuşoğlu, “Bazı ülkelerin muhalefeti sulandırmaya yönelik çabası var. YPG gibi terör örgütlerinin de muhalefetin içinde yer almasını istemek bu süreci akamete uğratmaktır. Bunun son derece tehlikeli olduğunu söylememiz lazım... Rejimin kuklası olan isimler rejim tarafından heyete katılabilirler. YPG için de bu geçerli. Suriye’de kontrol ettiği alan bakımında YPG önemliyse, o zaman DAEŞ de bir terör örgütüdür; o da Suriye topraklarının yüzde 40’ını kontrol ediyor. El Nusra da bir bölümünü kontrol ediyor. Terör örgütleri müzakere heyetinin içinde olmamalı. Birleşmiş Milletler, arazideki her grupla görüşebilir, biz kimseye bir şey dikte edemeyiz. Ama şu bir gerçek ki Riyad’daki muhalefet kendi arasında terör örgütlerini ve rejimin sözde muhalefet güçlerini görmek istemiyor” dedi.