Dünya 60 yıl sonra gelen af...

60 yıl sonra gelen af...

24.12.2013 - 17:32 | Son Güncellenme:

Bilişim dünyasında çığır açan İngiliz matematikçi Alan Turing’e ölümünden yıllar sonra Kraliyet Affı tanındı. Turing, İngiltere’de eşcinselliğin yasadışı olduğu 1952 yılında eşcinsel olduğunu itiraf etmiş ve kimyasal ilaçlarla hadım edilme cezasına çarptırılmıştı.

60 yıl sonra gelen af...

İngiltere'de 1950'li yıllarda aşcinsel olmakla suçlanan Alan Turing, cezalandırıldıktan sonra güvenlik bilgilerine erişim yetkisini kaybetti. Turing'in İkinci Dünya Savaşı döneminde İngiltere’nin de aralarında olduğu Müttefik Devletler için hayati öneme sahip olan şifre kırma çalışmalarına da son verildi.

Turing’e, Adalet Bakanı Chris Grayling’in talebi üzerine Kraliyet Affı tanındı. Grayling, “Dr Alan Turing parlak zekasıyla fevkalade biriydi” dedi. Adalet Bakanı Grayling, Turing’in savaş döneminde Bletchley Park’ta yaptığı araştırmalarla çatışmaların kısa sürede sonlandığını ve binlerce kişinin de hayatının kurtulduğunu söyledi. Turing’in çalışmaları sayesinde İkinci Dünya Savaşı döneminde Müttefik Kuvvetler Alman Donanması’nın Enigma makinesiyle şifrelenen mesajlarını okuyabilmişti.

İngiltere’de eşcinselliğin yasadışı olduğu 1952 yılında eşcinsel olduğunu itiraf eden Turing, kimyasal ilaçlarla hadım edilme cezasına çarpıtılmıştı. Alan Turing, 1954 yılında siyanür zehirlenmesi nedeniyle öldü ve yapılan soruşturma İngiliz matematikçinin intihar ettiği hükmüne vardı. Fakat biyografi yazarları, arkadaşları ve dönemindeki diğer öğrenciler bulguların tartışmalı olduğunu savunuyor ve ölümünün bir kaza olduğunu ifade ediyor. Turing’e af tanınması için yıllarca gösteriler düzenlenmişti.