Dünya 65 yıllık esin perisi: Grace Kelly gelinliği

65 yıllık esin perisi: Grace Kelly gelinliği

15.08.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

ABD’li oyuncu Grace Kelly’nin 1956’da Monako Prensi’yle evlenirken giydiği gelinlik, 65 yıldır sosyeteden sinema ve televizyon yıldızlarına kadar çok sayıda geline ilham kaynağı oluyor

65 yıllık esin perisi: Grace Kelly gelinliği

PELİN AYKIN - İngiliz Prenses Diana’nın geçen ay milyoner Michael Lewis (62) ile evlenen yeğeni Leydi Kitty Spencer’ın (30) “Dolce & Gabbana” marka gelinliği, büyük beğeni topladı. Beğeni toplaması çok doğaldı. Çünkü Kitty’nin gelinliği, 65 yıldır birçok ünlü ve seçkinin rüyalarını süsleyen, Hollywood yıldızı Grace Kelly’nin gelinliğinden ilham alınarak tasarlanmıştı...

Haberin Devamı

Hollywood cazibesi

1956’da Monako Prensi III. Rainier ile evlenerek “prenses” unvanını alan Grace Kelly’nin gelinliği, Oscar ödüllü kostüm tasarımcısı Helen Rose tarafından hazırlanmıştı. İngiliz “Daily Mail” gazetesine konuşan ünlü stilist Rochelle White, “Gelinlik eski Hollywood’un cazibesine sahip. Ayrıca birçok vücut tipine de uygun. Basit bir tasarım olduğu için, her kişiye göre özelleştirilebilir. Yüksek yakalı oluşu, bedene oturan korsesi ve uzun kuyruğuyla o gelinliği giyen herkes kendini kraliyet ailesinin bir üyesi gibi hissedebilir” diyor. Ayrıca Kelly’nin gelinliğinin her vücut tipini güzel gösteren bir kalıba sahip olması nedeniyle de tercih edildiğini kaydeden White, tasarımın “zamansız” olduğunu ve asla eskimediğini de vurguluyor.

Haberin Devamı

65 yıllık esin perisi: Grace Kelly gelinliği

Kraliyet örnek aldı

Grace Kelly’nin gelinliği, özellikle İngiliz Kraliyet Ailesi’nin üyeleri arasında çok popüler. Nitekim ilk olarak 1960’ta, İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth’in kardeşi Prenses Margaret tarafından örnek alındı. Margaret, fotoğrafçı Antony Armstrong-Jones ile evlenirken, kraliyetin gözde modacısı Norman Hartnell’in tasarladığı ve stili açıkça Grace Kelly’nin gelinliğinden örnek alınmış bir gelinlik giydi. Margaret’in gelinliği de Kelly’ninki gibi beli korseli ve uzun kolluydu, ayrıca dalgalı eteğe sahipti.

65 yıllık esin perisi: Grace Kelly gelinliği

2011’de Prens William ile evlenen Düşes Kate Middleton, Alexander McQueen’in yaratıcı direktörü Sarah Bruton’un tasarladığı gelinliğiyle, Kelly’nin yıllara meydan okuyan gelinlik tasarımına bir saygı duruşunda bulundu. Düşes Kate’in gelinliği de Kelly’ninki gibi dantel korse ve kollara sahipti. Ayrıca yaka biçimleriyle bile birbirine benzeyen her iki gelinlik de yüksek belliydi. Geleceğin kraliçesi olacak Kate’in gelinliğinin etek modeli ve uzun kuyruğu, Monako Prensesi’nin yarım asırlık tarzından ilham alındığını vurguluyordu.

Ünlülerin vazgeçilmez tercihi

Grace Kelly’nin gelinliği sadece kraliyet çevrelerinde değil, ABD’li televizyon yıldızlarından mankenlere, sosyetik güzellerden oyunculara kadar pek çok kesimden kişinin tercihi oldu. 2014’te şarkıcı Kanye West ile evlenen ABD’li TV yıldızı Kim Kardashian, Givenchy’nin yaratıcı direktörü İtalyan modacı Riccardo Tisci’nin tasarladığı bir gelinlik giydi. 500 bin dolarlık gelinlik, Kelly’ninki gibi uzun dantel kollara, yüksek bel korseye ve yere kadar uzanan eteğe sahipti.

Haberin Devamı

65 yıllık esin perisi: Grace Kelly gelinliği

‘İmza’ sayılıyor

Hilton ailesinin bir üyesi olan sosyetik iş kadını Nicky Hilton da  2015’te James Rothschild ile dünyaevine girerken 75 bin dolarlık “Valentino” gelinliğiyle sükse yapmıştı. Bu da, Kelly gelinliğinin “imza” sayılan özelliklerine sahipti. 2017’de beyzbolcu Justin Verlander ile evlenen oyuncu ve manken Kate Upton 2017’de Valentino markalı; “Game of Thrones” dizisinde tanıştığı oyuncu Kit Harrington ile 2018’de evlenen aktris Rose Leslie ise Elie Saab tasarımı gelinlikle düğünlerinde “Monako Prensesi” gibiydi...

‘Örnek aldık’

Eski Victoria’s Secret mankeni Miranda Kerr de 2017 yılında Snapchat’in kurucusu Evan Spiegel ile evlendiğinde üzerinde Dior gelinlik vardı. Kerr, Vogue dergisine verdiği röportajda açıkça Kelly’nin gelinlik kalıbını örnek aldıklarını belirterek, “Grace Kelly zamansız gelinliğiyle gerçek bir ilham kaynağıydı” dedi.

Haberin Devamı

65 yıllık esin perisi: Grace Kelly gelinliği

Grace Kelly’nin gelinliğinin bilinmeyen özellikleri

Oscar ödüllü kostüm tasarımcısı Helen Rose’un tasarladığı gelinlik, film şirketi Metro-Goldwyn-Mayer tarafından Grace Kelly’ye düğün hediyesi olarak gönderildi. Rose 4 filmde Kelly’nin kostümleri için çalışmıştı.

Gelinlik 10 parçadan oluşuyordu. Dantel korse iç çamaşırı, etek desteği ve korse altıyla bir bütündü. Astar, kombinezon, pilili ipek etek, kuyruk, ipek kuşak ve duvakla gelinlik parçalara ayrılıyordu. 

Gelinlik için 400 metreden fazla kumaş kullanıldı.

Gelinlikte incilerin yanı sıra çok fazla Brüksel danteli vardı. 

Birinci sınıf bir film yıldızı olarak Kelly’nin düğünü büyük bir olaydı. Kelly, yüzünü 600 misafir ve uzaktan izleyen tahmini 30 milyon kişi tarafından mümkün olduğunca görünür tutan özel tasarlanmış dairesel bir duvak taktı. Duvağın kenarındaki dantel motiflerde iki minik muhabbet kuşu işlemesi vardı.

Haberin Devamı

Grace Kelly’nin ayakkabısına iyi şans getirmesi için bakır bir para gizlendi. Öte yandan Monako Prensi Rainier III, Kelly’nin boyuna yakın bir boya sahip olduğundan, ünlü oyuncu sadece
5 santimetrelik topuklu ayakkabı giydi.

Kelly’nin gelinliğinin şu anki sahibi olan Philadelphia Sanat Müzesi, bu gelinliği düğünün 50. yıl dönümünü kutlamak amacıyla 1 Nisan ile 21 Mayıs 2006 arasında sergiledi. Müze, bunun, muhtemelen en popüler sergisi olduğunu bildirdi.

O dönem Avrupa ve Amerikan giyimi arasındaki rekabeti sık sık gündeme getiren New York Times gazetesi, Grace Kelly’nin gelinliğini “Amerikan ürününün en güzel örneği” olarak nitelendirdi. Gazetedeki bir haberde Kelly’nin gelinliğinin bir metrelik kuyruğu “kırmızı zeminde akan krem şanti nehrine” benzetildi.