Dünya 90 günde 29 bin çocuk öldü

90 günde 29 bin çocuk öldü

05.08.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

Her gün yüzlerce çocuğun hayatını kaybettiği Somali, açlıkla girdiği savaşı kaybetmek üzere. Yardımlar yetersiz kalırken, başka ülkelere göç eden aileler çocuklarını kurtarmak için her şeylerini geride bırakıyor, diğer çocuklarını bile...

90 günde 29 bin çocuk öldü

Açlığın pençesindeki Somali’de insani kriz gün geçtikçe derinleşiyor. Ülkede yaşanan felaketi, Somali’de uluslararası sağlık örgütü Sınır Tanımayan Doktorlar’a ait hastanede görev yapan Doktor Şeik Kassım’ın anlattıkları gözler önüne serdi: “Somali’de son 60 yıldır görülen en büyük kuraklık yaşanıyor. Bu hastane Somali’nin güneyindeki tek hastane. Buraya gelen çocukların içerisinde hastaneye ulaşmak için 600 kilometre yürüyenler var çünkü aileleri ulaşım araçlarına 1.5 dolar veremeyecek kadar fakir, onları sırtlarında taşıyamayacak kadar zayıflar. Buraya en son bir kadın, kocası ve iki yaşındaki çocukları Yusuf geldi. Yusuf’un kemikleri ve derisinden başka hiçbir şeyi yoktu. Nefes dahi alamayacak kadar zayıftı.

1.3 milyon çocuk tehlikede
Hayvancılıkla geçinen ailenin bütün hayvanları ölmüştü. Yusuf’un da artık yaşayamayacağına inandıklarından onu burada bırakıp, geride kalan çocuklarına bakmak için dönmek istiyorlardı. Baba evine döndü, ama anneyi Yusuf’un yanında kalması için ikna ettik. Yusuf’u önce yoğun bakım ünitesine aldık. Daha sonra ona tüple süt ve yiyecek verdik. 24 saat sonunda dudaklarını oynatabiliyordu. O anda annesinin yüzü yavaşça aydınlandı. Tekrar umuda kavuştuğunu görebiliyordunuz. Bir hafta sonra, Yusuf artık kendi kendine sütünü içebiliyor, “anne” diyebiliyor ve adını söylediğinizde size gülümseyebiliyordu. 3 hafta sonunda Yusuf hastanedeki diğer çocuklarla oynuyordu. Babası onları almaya geldiğinde, kelimelerle tarif edilemeyecek kadar mutluydu.”
Ancak Somali’deki diğer çocuklar Yusuf kadar şanslı değil... ABD’nin insani yardım görevlisi Nancy Lindborg’un dün yaptığı açıklamaya göre, Somali’nin güneyinde açlık yüzünden son 90 günde 5 yaşın altında 29 binden fazla çocuk öldü. 1.3 milyon çocuğun durumu ise kritik.

Haberin Devamı

Kızımı gömdüm yoluma devam ettim
Somalili 3 çocuk annesi Havva Muya, 1 yaşındaki kızı Fatma, 10 aylık oğlu Hüseyin ve 3 yaşındaki kızı Amina ile Somali’den Kenya’daki Dabaab kampına doğru yola çıktı. 4 kişi olarak yola çıkan aile Kenya’ya vardığında ise artık 3 kişiydi, küçük Amina’nın zayıf bedeni yola dayanamamıştı. Havva kızının son nefesini verişini ve diğer çocuklarını kurtarabilmek için onu ardından bırakıp yoluna nasıl devam ettiğini şöyle anlattı: “Büyük bir grup olarak yola çıkmıştık. Yiyeceğimiz yoktu ve bulabilirsek, köylerde yaşayanlardan yiyecek dileniyorduk. Gruptaki ilk kaybımız kızım oldu. Açtı ve birden yere düştü. Yanına oturup mırıldandığı son sözleri dinledim. Diğerleri bir çukur açıp onu gömmeme yardımcı oldu. Birkaç saat sonra yürümeye devam ettik.”

Haberin Devamı

Oruçlarını açacak yemek bulamıyorlar
Kenya’daki mülteci kampında yaşayan Somalililer iftarda yiyecek yemek bulamadıkları için oruç bile tutamıyor. Amerikan haber dergisi Time’ın kampta konuştuğu Muhammed Abdül, “Orucumu açacak bir şey yoksa nasıl oruç tutabilirim ki? Bugün hayatımın en kötü günüydü. Tüm ailem aç ve onlara verebileceğim hiçbir şey yok” dedi. Altı çocuk babası Nur Ahmet de iftar ve sahur için yemek bulamadıkları için oruç tutamadığını anlattı. Somali’deki durumun da mülteci kampındakinden farkı yok. Başkent Mogadişu’da bir caminin imamı olan Şeyh Ali Şeyh Hüseyin, halkın sahur ve iftarda yemek yiyemedikleri için oruçlarının kabul olmadığını söyledi.

7.5 milyon
Somali’de yardıma muhtaç toplam nüfus

Açlığa sebep: Kuraklık ve İç savaş
Birleşmiş Milletler, Temmuz ayında Somali’nin güneyindeki iki bölgede kıtlık yaşandığını ilan ederek, Etiyopya, Somali, Eritre, Kenya ve Cibuti’de yaklaşık 12 milyon Arfikalının hayatının tehlikede olduğunu açıklamıştı. Ülkedeki kıtlığın esas nedeni ise kuraklık. Son 60 yılın en susuz yılını geçiren Somali’de, kuraklık bitkilerden sonra hayvanları da vurunca insanlar en temel besin ihtiyaçlarını dahi karşılayamaz hale geldiler. Diğer yandan ülkede yaşanan kıtlığın bir diğer nedenlerinin ise ülkede 1988’den bu yana devam eden ve Afrika Kakınma Bankası Başkanı Donald Kaberuka’nın da deyimiyle “bitmek bilmeyen” iç savaş ve insani yardımların halka ulaşmasına izin vermeyen İslamcı El Şebab örgütü.

Haberin Devamı

El Şabab ülkeye yardım sokmuyor
Somali’de radikal İslamcı el Şabab örgütü, dünyanın Somali’ye ulaştırmaya çalıştığı yardımı ülkeye sokmuyor. Birleşmiş Milletlerin ülkede kıtlık olduğuna dair raporunu de “yaygın propaganda” olarak niteleyen örgüt, Dünya Gıda Programı da örgütünün kontrolü altında bulunan Somali’nin orta ve güney kesimlerinin çoğuna hala ulaşamıyor. Birçok Batılı yardım kuruluşu örgütün tehditleri nedeniyle 2009’de ülkeyi terketmişti.