Dünya AB’den tartışma yaratacak ifadeler

AB’den tartışma yaratacak ifadeler

23.03.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Varna’da yapılması planlanan zirve öncesinde bir araya gelen AB liderlerinin, Türkiye’yi suçlayıcı ifadelerin yer aldığı bir sonuç bildirgesi yayınlayacağı öne sürüldü...

AB’den tartışma yaratacak ifadeler

Gelecek hafta Bulgaristan’ın Varna kentinde yapılacağı belirtilen, Avrupa Birliği’nin (AB) üst düzey yetkilileri ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı bir araya getirecek zirve öncesinde, AB’den beklenmedik bir hamle geldi. Belçika’nın başkenti Brüksel’de dün başlayan ve iki gün sürecek Avrupa Birliği liderler zirvesinin sonuç bildirgesinde, Türkiye’yi kınayan ifadelere yer verileceği iddia edildi.

Haberin Devamı

Basın sızan ve Associated Press (AP) ajansında da yer alan sonuç bildirgesi taslağına göre, AB üyesi ülkelerin liderleri, Türkiye’yi Ege ve Akdeniz’deki “faaliyetlerinden” ötürü kınayacak. Liderlerin, iki Yunan askerinin Türkiye’de gözaltına alınmasına ilişkin de “ciddi endişelerini” dile getirmelerinin beklendiği belirtiliyor. Taslakta, “AB Konseyi, Türkiye’nin Doğu Akdeniz ve Ege Denizi’nde devam eden yasa dışı faaliyetlerini güçlü şekilde kınamaktadır. Kıbrıs ve Yunanistan’la dayanışma içinde olduğunun altını çizmektedir” ifadeleri yer alıyor.

Rumların ısrarı

AP’nin ele geçirdiği bilgilere göre bildirgede ayrıca, “AB Türkiye’yi bu faaliyetlere bir önce son vermeye, Kıbrıs’ın doğal kaynaklarını keşfetme ve kullanmasını öngören egemenlik haklarına saygı duymaya çağırmaktadır” ifadeleri kullanılıyor. AB liderlerinin, ayrıca, Türkiye’ye Rum Kesimi ile ilişkilerini normalleştirme çağrısı da yapacak. Türkiye, Güney Kıbrıs’ın uluslararası hukuka aykırı olarak Doğu Akdeniz’de KKTC’nin münhasır ekonomik bölgesini de kapsayacak şekilde doğal gaz arama ruhsatları vermesine tepki göstermiş ve geçen ay sondaj için bölgeye gelen bir İtalyan gemisi de, sondaj yapamadan geri dönmüştü.

Haberin Devamı

Öte yandan AB’nin sonuç bildirgesinde, Kıbrıs karasularına ilişkin konunun gündeme gelmesinin, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi lideri Nikos Anastasiadis’in talebi üzerine gerçekleşeceği öne sürülmüştü.

AB’den tartışma yaratacak ifadeler

Hazırlık toplantısı yapıldı

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzareci Ömer Çelik’in ev sahipliğinde, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun da katılımıyla Bulgaristan’da düzenlenecek Türkiye-AB Zirvesi öncesi hazırlık toplantısı yapıldı. Varna’da 26 Mart’ta toplanacak Türkiye-AB Zirvesi öncesinde AB Bakanlığı’nda gerçekleşen toplantıya, Çelik ve Çavuşoğlu’nun yanı sıra her iki bakanlığın müsteşar, müsteşar yardımcısı ve ilgili birimlerin üst düzey bürokratları katıldı. Toplantıda, zirvede ele alınacak konular ve izlenecek yol haritası gündeme geldi.

Türkiye-AB Zirvesinin, Bulgaristan’ın AB Konseyi Dönem Başkanlığı’nda 26 Mart’ta Varna’da, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AB Konseyi Başkanı Donald Tusk ve AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker’in liderliğinde gerçekleşmesi planlanıyor. Zirvede Türkiye-AB ilişkileri başta olmak üzere ekonomi, ticaret, güvenlik, terörle mücadele, dış politika gibi konularıyla Filistin, Balkanlar, uriye, Arakan, Irak, Libya gibi bölgesel meseleler ele alınacak.