Dünya ABD basını ve siyasiler tepki gösterdi! DAEŞ için nimet

ABD basını ve siyasiler tepki gösterdi! DAEŞ için nimet

21.12.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

ABD Başkanı Donald Trump’ın Suriye’den çekilme kararı, ABD medyası ve siyasetçileri arasında tartışma konusu oldu.

ABD basını ve siyasiler tepki gösterdi DAEŞ için nimet

Karara geniş yer veren ABD’nin CNN kanalı, Trump’ın, çekilme kararını alırken, ulusal güvenlik danışmanlarının ve askeri uzmanların “Suriye’den şimdi çekilmenin zamansız ve mantıksız olduğuna” yönelik tavsiyelerini dinlemediğini ileri sürdü. New York Times gazetesi Trump’ın, 2 bin ABD askerinin bulunduğu Suriye’den çekilme ve askeri operasyonlara son verme kararının, Rusya ve İran’ın bölgede güçlenmesine sebeb olacağını iddia etti. “Karar Kürtlere ihanet, DAEŞ içinse nimet olarak görülüyor” yorumunda bulunan gazete, “ABD’nin çekilmesi ayrıca Türkiye’ye Suriye’nin kuzeydoğusunu işgal etme tehdidi için yeşil ışık anlamına geliyor. Bu durum güneydoğuda DAEŞ’e karşı savaşan Kürt güçlerini bölgeye çekecektir. Irak ve Suriye’de kontrol ettiği topraklardan sürülen DAEŞ yeniden toparlanabilir mi sorusu bir yana, şu an için arada kalan Kürt azınlık oldu...” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Kararın, ABD’nin Ortadoğu’daki duruşu ve politikasını ani bir şekilde kaydırdığını belirten Wall Street Journal gazetesi, Trump’ın bu kararının, Türkiye’nin askeri operasyon düzenleyeceğini açıkladığı ABD’nin Suriye’deki ortağı YPG/PKK’yı tehlikeye sokacağını savundu. Washington Post gazetesi ise askeri kaynaklara dayandırdığı haberinde, ABD Savunma Bakanı James Mattis’in Suriye’de en azından küçük bir birlik tutulması tavsiyesine rağmen Trump’ın bu kararı aldığını ve Mattis’in görevinden ayrılabileceğini iddia etti.

Türkiye ve Esad

Demokratlar Trump’ın sonuçlarını düşünmeden bu kararı verdiğini söylerken, Cumhuriyetçiler olası jeopolitik sonuçlardan kaygılı. ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence’in karara ilişkin Kongre üyelerine brifing verdiği yemeğe katılan ABD Kongresi Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Senatör Bob Corker, alınan karardan kurumların haberdar olmadığını ve iletişimin sağlanmadığını belirterek, “Bence Trump uyandı ve kararı açıkladı” dedi. Corker, askerlerin çekilmesi sonucu sahadaki ortakları olan Kürt ve Arap grupların kaderini de “Türkiye ve Esad’ın eline bıraktıklarını” öne sürdü. Trump’ın güçlü destekçilerinden olan Cumhuriyetçi kıdemli Senatör Lindsey Graham, Suriye’den çekilmenin, “yıkıcı sonuçlar” doğuracağını ileri sürerek, “Amerika’nın çekilmesi, DAEŞ, İran, Beşar Esad rejimi ve Rusya için büyük bir kazanç olur” ifadesini kullandı. Graham, “Bu ABD’nin onuruna sürülmüş bir leke” dedi.

Haberin Devamı

Trump: Sürpriz değil

ABD Başkanı Donald Trump, Suriye’den çekilme tepkilerine dün sosyal medyadan cevap verdi:

“Suriye’den çıkmamız sürpriz olmadı. Bununla ilgili yıllardır mücadele veriyorum ve 6 ay önce, son derece açık bir şekilde bunu yapmak istediğimde, daha uzun kalma konusunda mutabık kaldım. Rusya, İran, Suriye ve diğerleri DAEŞ’in yerel düşmanları. Biz onların işini yapıyorduk. Şimdi eve dönme ve yenilenme zamanı.

ABD Orta Doğu’da polis mi olmak istiyor, hiçbir şey almadan ama değerli canları ve trilyonlarca doları harcayarak diğerlerini koruyor. Diğerleri ki, neredeyse her konuda ne yaptığımızdan asla memnuniyet duymayanlar... Sonsuza kadar orada mı olmak istiyorduk? Şimdi, sonunda diğerleri için savaşma zamanı....

Haberin Devamı

Sahte haberlerin söylediklerine rağmen, Rusya, İran, Suriye ve çok daha fazlası ABD’nin ayrılmasından hoşnut değil. Çünkü şimdi DAEŞ ve diğer düşmanlarıyla biz olmadan savaşmak zorundalar. Dünyanın açık ara en güçlü ordusunu kuruyorum. Eğer DAEŞ bize saldırırsa, ölmeye mahkumdur!”