Dünya ABD, İran’ın misilleme saldırısına hazır

ABD, İran’ın misilleme saldırısına hazır

07.04.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

İsrail’in Suriye’deki İran Konsolosluğuna gerçekleştirdiği saldırıya misilleme olarak İran’ın bölgedeki İsrail veya ABD varlıklarını hedef alacak muhtemel saldırısına karşı yüksek alarma geçildiği ifade ediliyor. ABD basınına yansıyan haberlere göre, ABD’li yetkililer “Kesinlikle yüksek düzeyde teyakkuz halindeyiz” ifadesini kullandı.

ABD, İran’ın misilleme saldırısına hazır

NBC News ise iki ABD’li yetkiliye dayandırdığı haberinde Washington yönetiminin, İran’ın misilleme olarak “İsrail içindeki hedefleri” vurmasından endişe ettiğini belirtti. Yetkililer, İsrail içindeki bir saldırıda sivillerden ziyade askeri veya istihbarat hedeflerine odaklanılmasının beklendiğini söyledi. Biden yönetimine göre bölgedeki en kötü senaryo İran’ın İsrail’i doğrudan vurması. Çünkü bu Gazze’deki çatışmayı bölgesel bir düzeye taşıyabilir.

Haberin Devamı

Doğrudan mı vuracak?

Yetkililer ayrıca Washington yönetiminin, İran’ın muhtemel misillemesine verilecek karşılığı da değerlendirmeye başladığını ifade ederken, ABD ordusunun halihazırda bölgede yüksek alarm durumunda olduğunu vurguladı. CNN International da ABD yönetiminden üst düzey bir yetkiliye dayandırdığı haberinde İran’ın, İsrail’in saldırısına misilleme olarak önümüzdeki hafta bölgedeki İsrail veya ABD varlıklarını hedef alacak “önemli” bir saldırıya aktif olarak hazırlandığını aktardı. New York Times gazetesine konuşan üst düzey İranlı bir kaynak ise, İran’ın tüm silahlı kuvvetlerini yüksek alarm durumuna geçirdiğini ve caydırıcılık sağlamak için Şam saldırısına doğrudan yanıt vermesi yönünde karar alındığını söyledi.

Haberin Devamı

İsrail ordusu, 1 Nisan’da Suriye’nin başkenti Şam’daki İran konsolosluk binasına saldırı gerçekleştirmiş, saldırıda İran Devrim Muhafızları Ordusundan 2’si general olmak üzere 7 asker hayatını kaybetmişti.