Dünya ABD'de kara kış etkili! 50 milyon kişi tehlike altında

ABD'de kara kış etkili! 50 milyon kişi tehlike altında

23.02.2023 - 14:41 | Son Güncellenme:

ABD’nin kuzey ve orta batı bölgelerinde kara kış koşulları hakim. Çok sayıda bölgede yoğun kar yağışı ve olumsuz hava koşulları nedeniyle okullar kapanırken uçuşlar da iptal oluyor. Yetkililer 50 milyondan fazla kişinin olumsuz hava koşulları altındaki bölgede etki altında olduğunu belirtiyor.

ABDde kara kış etkili 50 milyon kişi tehlike altında

ABD Ulusal Hava Dairesi verilerine göre bazı bölgelerde merkezlerde kar kalınlığı 60 cm’e ulaşırken rüzgar hızı da saatte 100 km’ye yaklaşıyor. Soğuk hava koşullarının California eyaletinin de doğusundaki bazı bölgelerde etkili olduğu belirtiliyor.
Ülke özellikle orta ve batı bölgesindeki birçok eyalette yolların karla kaplandığı ve ulaşım konusunda ciddi sıkıntılar yaşandığı belirtiliyor. Yoğun kar yağışı ve fırtına nedeniyle bazı şehirlerde elektrik kesintisi sorunlarıyla karşılaşılıyor.

Haberin Devamı

RÜZGAR HIZI 72 KM'YE ÇIKTI

Uzmanlar, ülkenin doğu kıyılarında hava sıcaklıklarının normallerin üzerinde kuzeydeki ovalık bölgelerdeyse sıra dışı soğuk havaların görülmesinin küresel ısınmanın etkilerinden olduğu belirtiyor. Orta batı Amerika’da kış koşullarının en sert vurduğu şehirlerden biri de Minneapolis oldu. Şehirde bir yandan soğuk hava etkili olurken saatte 72 km hızla esen fırtına yaşam koşullarını zorlaştırıyor. Şehirde kar kalınlığı da yarım metreye ulaşmış durumda.

Şehirde gerekli olmadıkça yola çıkılmaması uyarısında bulunulurken bazı bölgelerde acil durum ilan edildi. Minneapolis’te okullar tatil edildi ve uzaktan eğitime geçildi. Dakotas, Colorad ve Wyoming’te de çok sayıda okulda olumsuz hava koşulları nedeniyle eğitime ara verildi.

Haberin Devamı

Olumsuz hava koşulları nedeniyle ABD genelinde 3 bin 500’den fazla uçuş da iptal edildi. Bu uçuşlardan 470 kadarının Minneapolis’e gelen ya da buradaki havalimanlarından gerçekleştirilecek uçuşlar olduğu belirtiliyor.

Soğuk havanın Chicago ve Iowa’da da etkili olduğu yollarda ve birçok noktada buzlanma ve ciddi buz kütleleri oluştuğu belirtiliyor.