Dünya ABD'de Nevruz kutlaması

ABD'de Nevruz kutlaması

09.04.2010 - 11:43 | Son Güncellenme:

.

ABDde Nevruz kutlaması

Nevruz Bayramı, New York’ta Türkevi’nde Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan, Türkmenistan ve Özbekistan’ın diplomatik misyonları tarafından ortaklaşa düzenlenen bir programla kutlandı.

Türkevi’nde 5 ülkenin halk danslarıyla ve yemekleriyle renklenen programın başında ev sahibi olarak bir konuşma yapan Türkiye’nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Ertuğrul Apakan, Nevruz’un Balkanlar’da, Karadeniz havzasında, Orta Asya’da, Orta Doğu’da ve diğer bazı bölgelerde yüzyıllardır kutlandığını, Nevruz’un o bölgelerde yaşayan insanlar için ortak bir değer olduğunu belirtti. Nevruz’un baharın gelmesinden dolayı yaşanan mutluluğun bir yansıması olduğunu söyleyen Büyükelçi Apakan, bu bayramın doğaya ve doğayla uyumlu şekilde yaşayan insanoğluna saygı göstermeyi de simgelediğini ifade etti.

New York Başkonsolosu Mehmet Samsar da programla ilgili olarak A.A’ya yaptığı açıklamada, New York’ta ilk kez 5 ülkenin beraber Nevruz kutlaması yaptığını, Orta Asya’nın bu köklü bayramının büyük coşkuyla her yıl 21 Mart ile 21 Nisan arasında kutlandığını söyledi. Samsar, New York’ta ayrı ayrı Nevruz’u kutlayan bu 5 ülkenin bu bayramı beraber kutlaması fikrinin kendisinden çıktığını da belirterek, "Amacımız bunu gelenek haline getirip önümüzdeki yıllarda da-Kırgızistan’nın da katılımıyla- bütün Türki Cumnhuriyetleri olarak Nevruz kutlamasını yapmak. Burada Nevruz’un anlamını Amerikalılara ve yabancılar gösterelim istiyoruz" dedi.

Türkevi’ndeki Nevruz kutlama programına, BM’ye üye ülkelerin daimi temsilcileri, başkonsolosları, diplomatları, New York’un yerel makamlarının yanı sıra bazı düşünce kuruluşlarının temsilcileri de geldi.