Dünya ABD'den şok görüntüler! Aşırı sıcaklar binlercesini öldürdü

ABD'den şok görüntüler! Aşırı sıcaklar binlercesini öldürdü

17.06.2022 - 16:40 | Son Güncellenme:

Fransa'da termometreler 45.5 dereceyi gösterdi, orman yangınlarıyla boğuşan İspanya hafta sonuna kadar kavrulacak. ABD'de ise yüksek nemle birleşen sıcak hava, yaprak kımıldatmayan rüzgarla birlikte bir felakete yol açtı.

ABDden şok görüntüler Aşırı sıcaklar binlercesini öldürdü

Kuzey Yarımküre'de henüz Haziran ayının ortasına gelinmesine rağmen birçok ülkede sıcaklık rekorları kırıldı, erkenden başlayan orman yangınlarının önüne geçilemiyor.

Haberin Devamı

Avrupa'nın güneyinde yer alan Fransa, 'rekor' erken sıcaklık dalgasıyla kavruluyor. Fransız meteoroloji servisi, ülkeyi vuran en erken sıcak hava dalgasının kurak geçen kış ve ilkbahar mevsimlerinin ardından geldiğini kaydediyor. Meteorolojiye göre, rekor sıcaklıklar halihazırda var olan kuraklığı daha da kötüleştirebilir ve orman yangınlarına yol açabilir.

Agence France-Presse (AFP) haber ajansı, Akdeniz kıyısındaki sıcak hava dalgasının Salı günü Pireneleri aşarak Fransa'ya ulaştığını ve başkent Paris'te hava sıcaklığının Cumartesi günü 39 dereceye ulaşması bekleniyor.

Ülke çapında alarm verilen Fransa'da, güneybatıda alarm seviyesi en üst düzeye çıkarıldı. Ailelerden Cuma günü öğrencileri okullara göndermemeleri isteniyor. Birçok okulun su depoladığı Fransa'da, bazı okullar yıl sonu sınavlarını kuzeye bakan sınıflarda yapmaya karar verdi.

Haberin Devamı

Başbakan Elisabeth Borne, Twitter'dan "Tetikte olun! Cildinizi nemlendirin, serin alanlarda kalın ve yakınlarınızla iletişim kurun" mesajını paylaştı.

ABDden şok görüntüler Aşırı sıcaklar binlercesini öldürdü



'HAYATIMDA GÖRDÜĞÜM EN KÖTÜ SICAK HAVA'

Toulouse sakini acqueline Bonnaud, AFP'ye, "86 yaşındayım, burada doğdum ama bence bu hayatımda gördüğüm en kötü hava sıcaklığı" dedi. AFP, Toulouse'da 45.5 dereceyi gösteren bir termometrenin fotoğrafını dünyaya servis etti.

Aşırı sıcaklar demiryolu ulaşımında gecikmelere yol açıyor, raylardaki arızalar nedeniyle trenler hızlarını yavaşlatmak zorunda kaldı. Başkent Paris'te otomobillerin hız limitleri 10 kilometre azaltıldı.

Meteo France'tan Tristan Amm, Cumartesi günü hava sıcaklığının doruk noktasına ulaşacağını, ülkenin birçok bölgesinde termometrelerin 35 ila 39 dereceyi göstereceğini söylüyor.

Bordeaux gibi şehirlerde birçok meydana soğuk sis yayan serinleticiler kuruldu bile.


ABDden şok görüntüler Aşırı sıcaklar binlercesini öldürdü


43 DERECEYİ GÖREN İSPANYA'DA ORMAN YANGINLARI

21. yüzyıldaki en sıcak Mayıs ayını geride bırakan bir başka Güney Avrupa ülkesi İspanya'da, termometreler Haziran ayı ortasında 43 dereceyi gösterdi. İspanyol meteoroloji servisi Aemet, Pazar gününe kadar hava durumunda herhangi bir değişiklik beklemiyor.

Akdeniz kıyısındaki Katalonya bölgesinde en az üç orman yangını çıktı. Barcelona'nın 140 kilometre kuzeybatısındaki Baldomar yakınları, alevlerin yükseldiği yerlerden biri.

Haberin Devamı

Yerel yetkililer, halihazırda 100 hektar ormanı kül eden yangınların kontrol edilmeden önce 20 bin hektarlık bir alanı haritadan silmesinden endişe duyuyor. Bölgede henüz kimse tahliye edilmedi ancak insanlardan evlerinden çıkmamaları isteniyor.

Portekiz de tıpkı doğu komşusu İspanya gibi son 91 yılın en sıcak Mayıs ayını yaşadı.




ABDden şok görüntüler Aşırı sıcaklar binlercesini öldürdü


İNGİLTERE HAFTA SONU 34 DERECE

Daha kuzeyde yer alan İngiltere'de yılın en sıcak üçüncü günü yaşanırken, 30 dereceyi aşan hava sıcaklığının hafta sonu 34 dereceye yükseleceği uyarısı yapılıyor. Daily Mail, 'Gün ortası erime-Tanrıya şükür Cuma' manşetiyle okurlarının karşısına çıktı. İngiliz medyası, tıklım tıklım dolu plajlar ve şehir parklarında güneşlenen insanların fotoğraflarını sayfalarına taşıyor.

Uluslararası haber ajansları ise, İngiltere'nin yanı sıra Hollanda, İtalya ve Almanya gibi ülkelerden sıcak hava fotoğrafları geçiyor.

Çoğu bilim insanı, Avrupa'da görülen erken mevsim sıcaklıklarının sera gazı emisyonlarının yol açtığı küresel ısınmayla bağlantılı olduğunu söylüyor. Bilim insanlarına göre, iklim değişikliği nedeniyle benzer aşırı hava sıcaklığı dalgaları daha sıklıkla görülebilir.

Haberin Devamı

ABDden şok görüntüler Aşırı sıcaklar binlercesini öldürdü

KANSAS'TA DAHA FAZLA KAYIP BEKLENİYOR

Aşırı hava olayları, İzlanda'dan Japonya'ya, Hindistan'dan ABD'ye Kuzey Yarımküre'nin her noktasında kendisini artık daha sık gösteriyor.

Mayıs ayı sona ermeden kuraklık haberlerinin gelmeye başladığı ABD'de, ülkenin orta kesimindeki Kansas'ta binlerce ineğin aşırı hava sıcaklığı nedeniyle öldüğü bildiriliyor.

Amerikan Associated Press (AP) haber ajansı, Kansas'taki binlerce hayvanın ölümüne yüksek hava sıcaklığı, aşırı nem ve neredeyse hiç esmeyen rüzgarın yol açtığı ısı stresinin yol açtığını duyurdu.

AP, yalnızca Perşembe günü Kansas Sağlık ve Çevre Dairesi'ne sıcakla bağlantılı en az 2 bin hayvan ölümünün bildirildiğini kaydediyor. Kansas eyaletinin resmi ajansı olan dairenin sözcüsü Matt Lara, çiftliklerde hafta boyunca daha fazla kayıp beklediklerini söyledi.

Termometrelerin 43 dereceyi gördüğü Kansas'taki sığır ölümleri, sosyal medyada büyük yankı buldu. Sosyal medyada ölümlere ilişkin başka sebepler öne sürülse de, Kansaslı yetkililer sıcaklık dışında herhangi bir bulgunun olmadığını belirtiyor.

Haberin Devamı

Kansas Eyalet Üniversitesi'nden sığır veterineri A.J. Tarpoff, eyaletin güneybatısındaki belirli bir bölgeyi etkileyen kırım için "Bu gerçek bir hava olayıydı" deyip ekliyor: "Evet, sıcaklıklar yükseldi ancak asıl nemdeki ani artış ortaya çıkan felakette daha önemli bir nedendi. Ve aynı zamanda rüzgarın hızı Kansas'ın batısında çok nadir şekilde ciddi oranda düştü."

Kansas Hayvancılık Birliği Sözcüsü Scarlett Hagins ise, "Kansas'ın batısında hafta sonu sıcaklıklar ve nemin artması nedeniyle sığırlar ısı stresi yaşamaya başladı. Hayvanlar ani değişime alışamadı" ifadelerini kullandı.

World Weather Inc. Başkanı Drew Lerner da Pazartesi günü Kansas'ın kuzeybatısında sıcaklıkların 42 santigrat dereceye ulaştığını belirterek, "Bu hafta sonu, Kansas'ın batısı 40 dereceye yakın olacak ancak daha zayıf rüzgar ve daha düşük nem seviyesi sığır ölümlerini en aza indirmeye yardımcı olacak" diye konuştu.

Kansas, Texas ve Nebraska'dan sonra sığır eti üretiminde ülkenin en büyük üçüncü eyaleti olarak biliniyor.