Dünya ABD'den Türkiye'ye İsveç'in NATO üyeliği için çağrı

ABD'den Türkiye'ye İsveç'in NATO üyeliği için çağrı

20.04.2023 - 10:20 | Son Güncellenme:

ABD Savunma Bakanı Austin "Üyeliğin Temmuz'dan önce gerçekleşmesini umuyoruz" derken, Washington Ankara ve Budapeşte'ye çağrısını yineledi.

ABDden Türkiyeye İsveçin NATO üyeliği için çağrı

 ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin Çarşamba günü resmi temaslarda bulunmak üzere gittiği İsveç'te Türkiye ve Macaristan'ı İsveç'in NATO üyeliğini hızlı bir şekilde onaylamaya çağırdı.

Haberin Devamı

Austin Çarşamba günü Stockholm'ün güneyindeki Muskö'de bulunan İsveç donanma limanında İsveçli mevkidaşı Pal Jonson'la görüştü.

Burada yaptığı konuşmada, kısa süre önce Finlandiya'nın 31'inci üye olarak NATO'ya katıldığını kaydeden Austin, İsveç'i de kısa süre içinde 32'nci üye olarak İttifak'a dahil etmeyi umut ettiklerini vurguladı.

İsveç'in NATO'ya hızlı bir şekilde katılımını desteklemeye devam edeceklerini ve üyeliğin yaz öncesinde tamamlanması için güçlü çaba göstereceklerini belirten Austin, "Bunun gerçekten de çok önemli olduğunu düşünüyorum" dedi.

Austin İsveçli mevkidaşına hitaben "Siz mükemmel bir partnersiniz. Çok kısa zaman içinde sizi müttefikimiz olarak adlandırabilmeyi heyecanla bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

ABD'li Bakan, "Müttefiklerimiz Türkiye ve Macaristan'ı da İsveç'in üyeliğini bir an önce onaylamaları için teşvik ediyoruz" diye konuştu.

ABD Savunma Bakanı'nın ziyareti İsveç'in yaklaşık 30 yıl aradan sonra gerçekleştirdiği en büyük askeri tatbikat olan Aurora 23'e denk geldi. 17 Nisan'da başlayan tatbikata yaklaşık 700 ABD deniz piyadesinin yanı sıra İngiltere, Finlandiya, Polonya, Norveç, Estonya, Letonya, Litvanya, Ukrayna, Danimarka, Avusturya, Almanya ve Fransa'dan yaklaşık 26 bin asker katılıyor. Tatbikat 11 Mayıs'a kadar sürecek.

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırmasıyla iki yüzyıllık tarafsızlık ve askeri bağlantısızlık dönemini bitiren İsveç ve komşusu Finlandiya, geçen yı NATO'ya üyelik başvurusunda bulundu. Finlandiya 4 Nisan'da NATO'nun 31. üyesi oldu ancak İsveç'in başvurusu henüz sonuçlanmış değil. Bir ülkenin NATO'ya katılabilmesi için tüm üyelerin onay vermesi gerekiyor.

Kaynak: Deutsche Welle Türkçe