Dünya ABD'nin en büyük kargo vinci, köprü kazasının enkazını temizlemek için Baltimore'a getirildi

ABD'nin en büyük kargo vinci, köprü kazasının enkazını temizlemek için Baltimore'a getirildi

30.03.2024 - 15:56 | Son Güncellenme:

Maryland Valisi Wes Moore, Baltimore'de Francis Scott Key Köprüsü'ne çarpan kargo gemisi 'Dali'nin, devasa uzunlukta olduğunu ve üzerinde de köprü enkazı bulunduğunu belirtti. Vali Moore, "Yani geminin üzerinde duran 3 bin, 4 bin ton çelikten bahsediyoruz, bu yüzden yapacak çok işimiz var." dedi.

ABDnin en büyük kargo vinci, köprü kazasının enkazını temizlemek için Baltimorea getirildi

ABD'nin Baltimore kentinde 26 Mart'ta bir kargo gemisinin, destek kolonuna çarparak çökmesine neden olduğu Francis Scott Key Köprüsü'nün enkazının temizlenmesi için devasa vinç getirildi. Ülkenin Doğu Sahili'ndeki en büyük operasyonel vinç, limana konuşlandırılırken ekipler de hasar tespiti yapmaya başladı.

Haberin Devamı

ABD Sahil Güvenlik Birimi Sözcüsü Carmen Carver, bin tona kadar kaldırma gücüne sahip vincin, 30 Mart cumartesi günü itibariyle enkazı sudan çıkarmaya başlayacağını bildirdi. Ayrıca Carver, enkaz kaldırma çalışmalarına destek için ikinci bir vincin de yolda olduğunu söyledi.

Maryland eyaletine bağlı Baltimore kentindeki Francis Scott Key Köprüsü, salı günü yerel saatle 01.30 civarında 'Dali' isimli büyük bir kargo gemisinin destek kolonuna çarpması sonucu devrilmişti. Yaklaşık 2,57 kilometre uzunluğundaki köprünün bir kısmı çarpma sonucu çökerken, çarpma sırasında köprü üzerindeki birçok araç da Patapsco Nehri sularına düşmüştü.

Kazanın ardından eyalette "acil durum" ilan edilirken, köprüye çıkan tüm yollar trafiğe kapatılmış, Baltimore Limanı'ndaki gemi trafiği ise bir sonraki duyuruya kadar durdurulmuştu.

Haberin Devamı

ABD'de konteyner gemisinin çarptığı Francis Scott Key Köprüsü yıkıldı, araçlar suya düştü
Köprüyü kimin inşa edeceği tartışması
Şimdi ise federal ve eyalet yetkilileri, yoğun işleyişe sahip limanı temizlemeye ve köprüyü yeniden inşa etmeye odaklanmış durumda.

 Ancak Başkan Joe Biden'ın yıkılan köprünün federal bütçeden karşılanarak yeniden yapılacağı ifadeleri tartışmaları beraberinde getirdi. Özellikle Cumhuriyetçi Partili senatörler, Kongrenin 2024 harcama paketine işaret ederek Washington'ın daha fazla borca girmemesi gerektiği uyarısında bulundu.

Birçok kesim de eyalet bütçesinden karşılanması gerektiği yönünde görüş beyan etti. ABD Enerji Enformasyon İdaresi'ne (EIA) göre, geçen yıl yapılan ABD'nin toplam kömür ihracatının yüzde 28'i Baltimore Limanı'ndan gerçekleştirildi. Bu da limanın Amerikan hükümeti için ne kadar önem arzettiğinin bir işareti.

 Ayrıca tahvil derecelendirme kuruluşu Moody's Investors'a göre, Baltimore Limanı ABD'nin otomobil ithalatında en büyük paya sahip. Keza ABD'nin doğu kıyısında büyük kargo gemileri için gerekli olan 50 metrelik kanala sahip sadece dört limandan biri. Moody's'in raporuna göre, 47 yıllık köprünün yapımı muhtemelen "yıllar sürecek bir çalışma" gerektirecek. Ancak "enkazın hızla kaldırılması halinde" liman, haftalar içinde yeniden açılabilir.