Dünya ABD’nin TikTok ile dozu artan savaşı

ABD’nin TikTok ile dozu artan savaşı

02.11.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

ABD’de Çin merkezli TikTok aleyhinde bir rapor yayımlanmasının ardından Kongre’nin harekete geçtiği ortaya çıktı. Senatörler, TikTok’un güvenlik riskine yol açtığı endişesiyle önlem talep etti.

ABD’nin TikTok ile dozu artan savaşı

Çin’deki ByteDance şirketinin sahibi olduğu TikTok, yanlış bilgi, veri gizliliği ve çocuk güvenliği endişeleri nedeniyle eleştiriliyor. ABD Kongresi’nin de medya sitesi Buzzfeed’in aleyhte bir rapor yayımlamasının ardından TikTok’a savaş açtığı ortaya çıktı.

Haberin Devamı

Aktif bir milyar kullanıcısı olan TikTok, her zaman ABD’li kullanıcıların verilerinin Virginia eyaletindeki veri merkezlerinde saklandığını ve Singapur’da yedeklendiğini bildirmişti. Şirket, tüm ABD’li kullanıcıların verilerinin Amerikan bilgi işlem devi Oracle’ın sunucuları üzerinden yönlendirileceğini duyurmuştu. Ancak BuzzFeed’e sızdırılan TikTok yöneticilerinin kayıtları, ByteDance çalışanlarının Eylül 2021 ile Ocak 2022 arasında ABD’li kullanıcı verilerine birden çok kez eriştiğini gösterirken, bir TikTok çalışanının bir toplantıda “Çin’de her şey görülüyor” dediği ortaya çıktı. İşte bunun üzerine ABD Kongresi üyelerinin harekete geçtiği bildirildi.

İki partideki beş senatörden oluşan grup, ABD’deki şirketlerin Amerikalı kullanıcıların verilerini “yüksek riskli yabancı ülkelere” göndermesini yasaklayacak yeni bir yasa tasarısı önerdi. Senatörler Mark Warner ve Marco Rubio, Federal Ticaret Komisyonu’nu (FTC) TikTok hakkında soruşturma açmaya çağırdı. Warner, “TikTok, ana şirketleri ByteDance ve diğer Çin merkezli teknoloji şirketlerinin Çin yasalarına göre bilgilerini Komünist Parti (Çin’de iktidardaki parti) ile paylaşmaları gerekiyor. Yüz ve ses verilerinden biyometriye kadar Amerikan verilerine erişime izin vermek, yalnızca bireysel mahremiyet için değil, ulusal güvenlik için de büyük bir risk oluşturuyor” dedi.

Haberin Devamı

"İÇ POLİTİKAYA EN BÜYÜK TEHDİT"

ABD Federal İletişim Komisyonu’nun (FCC) kıdemli Cumhuriyetçi Partili komiseri Brendan Carr, BuzzFeed raporunun senatörlerin TikTok’a yaklaşımında bir dönüm noktası olduğuna dikkati çekti. Google ve Apple’ın TikTok’u uygulama marketlerinden çıkarması gerektiğini savunan Carr, ifşaların platformla ilgili ulusal güvenlik endişelerini her zamankinden daha gerçek hale getirdiğini söyledi. Politika danışmanı Sara Collins ise “Çin ile ilgili endişe edeceğim şey, Facebook veya Google ile ilgili endişe duyduğumuz şeylerin aynısı. Söz konusu platformlar, kişisel verileri ne yapıyor, bu verilerden nasıl para kazanıyorlar?” dedi. ABD’li uzman Marc Faddoul ise bu şeffaf olmayan mekanizmaların “iç politikaya veya kamuoyuna müdahale açısından en büyük tehdidi” oluşturduğunu savundu. Faddoul, TikTok’un Çin hükümetini “rahatsız” eden siyasi içerikleri sansürlediğini öne sürdü.

Haberin Devamı

"ÇOK FAZLA ABARTILIYOR"

Suçlanan TikTok ise ABD yasa koyucularının ulusal güvenlik endişelerinin abartıldığını ve platformun kullanıcı verilerini Çin hükümetiyle paylaşmadığını savundu. Ancak TikTok’un topladığı ve ABD’deki kuruluşlarla paylaştığı kullanıcı verilerinin miktarı hakkında çok az şey biliniyor. TikTok’un veri gizliliği politikalarını denetlemek amacıyla başvurduğu ABD’li Oracle şirketi bile dünya çapında 5 milyon insanın dosyalarını sakladığına dair suçlamalarla karşı karşıya kaldı.