Dünya Abe’yi kişisel sebeple öldürmüş!

Abe’yi kişisel sebeple öldürmüş!

10.07.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Şinzo Abe’yi vuran saldırgan cinayeti ‘duyduğu hınç yüzünden’ işlediğini söyledi. Ülkede yaşanan güvenlik zafiyetiyle ilgili ise soruşturma başlatıldı.

Abe’yi kişisel sebeple öldürmüş

Dünyayı sarsan suikastın ardından Japonya’daki şok yerini sorgulamaya bıraktı. Japonya eski başbakanı Şinzo Abe’nin sokak ortasında ev yapımı bir silahla vurularak öldürülmesinin ardından, suikastın gerekçesi ve ihmaller sorgulanıyor.

Haberin Devamı

Saldırının yankıları sürerken, suikasta dair bazı detaylar ortaya çıktı. Tetsuya Yamagami isimli saldırganın polis ifadesine ulaşan Japon gazetelerine göre şüpheli, saldırıyı Abe’ye duyduğu hınç yüzünden işlediğini söyledi. Saldırganın, ifadesinde yer alanlara göre “ailesinin dağılmasına yol açan dini bir örgütle olan bağlantısı” nedeniyle Abe’ye kin güttüğü iddia ediliyor. Habere göre saldırganın annesi, Abe’nin destek verdiğini iddia ettiği bir dini örgüte üye olup parasını kaptırdı. Bunun üzerine ailesinin dağıldığını iddia eden saldırgan, Abe’yi siyasal görüşü nedeniyle değil, kişisel nedenlerle öldürdüğünü itiraf etti.

Saldırının ardından yapılan detaylı incelemelerde Abe’nin kesin ölüm nedeni de resmiyet kazandı. Japon polisi, otopsi sonuçlarına göre Abe’nin köprücük kemiğinin altındaki atardamara zarar veren kurşun nedeniyle kan kaybı sonucu yaşamını yitirdiğinin tespit edildiğini duyurdu.

Haberin Devamı

Abe’yi kişisel sebeple öldürmüş

Soruşturma başlatıldı

Öte yandan yaşanan güvenlik zafiyeti tartışma konusu oluyor. Saldırının öldürme niyetiyle yakın mesafeden gerçekleştirildiğini göz önünde bulunduran emniyet güçlerinin, eylemin “iyi planlanmış” olduğu ihtimali üzerine yoğunlaştığı öğrenildi. Amatör kameralara da yansıyan görüntülerin ardından gündeme gelen güvenlik zafiyeti iddiaları Japonya Ulusal Polis Teşkilatı’nı (NPA) harekete geçirdi. Abe suikastında koruma polislerinin ihmalinin bulunup bulunmadığını belirlemek üzere soruşturma başlatılacağı açıklandı.

Nara Polisinden yapılan açıklamada, güvenlik ihmalinin yadsınamaz olduğu ifade edildi ve Polis Şefi Tomoaki Onizuka sorumluluğu üstlendi. Polislerin ve Abe’yi koruyan silahlı güvenlik personelinin saldırıyı nasıl önleyemediklerine dikkat çeken NPA ise, Abe ile ilgili güvenlik düzenlemelerinin gözden geçirileceğini belirtti.

Japon siyasetinin en önemli figürlerinden Şinzo Abe seçim konuşması yaptığı Nara kentinde silahlı saldırıya uğramış ve hayatını kaybetmişti. Suikast, Japonya ve dünya kamuoyunda şok etkisi yarattı.

Abe’yi kişisel sebeple öldürmüş

Cenaze töreni Pazartesi

Abe’nin cenazesi, otopsi işlemlerinin ardından sabah erken saatlerde başkent Tokyo’ya götürüldü.

Haberin Devamı

Cenaze töreninin Pazartesi günü yapılacağı açıklanırken, Salı günü de ayrı bir tören gerçekleştirilecek. Cenaze töreni Tokya’da yapılacak ve televizyondan canlı yayınlanacak. Seçimlerin ise ertelenmeyeceği ve bugün yapılacağı açıklandı.