Dünya Afganistan’da DAEŞ’e ‘bombaların anası’

Afganistan’da DAEŞ’e ‘bombaların anası’

14.04.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Amerika, beklenmedik bir şekilde Afganistan’da DAEŞ’in kullandığı mağaraları imha etmek için, “tüm bombaların anası” diye nitelenen güçlü bir bomba kullandı.

Afganistan’da DAEŞ’e ‘bombaların anası’

ABD Savunma Bakanlığı, ordunun, “tüm bombaların anası” olarak tanınan “GBU-43/B” bombasını ülkenin doğusundaki Nangarhar bölgesinde, geniş bir DAEŞ’li gruba karşı kullandığını duyurdu. Pentagon, bombanın DAEŞ’in saklandığı bir dizi mağaranınimhası için kullanıldığını belirtti. ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı da, sivillerin zarar görmemesi için gerekli tüm önlemlerin alındığını kaydetti.

2003’te hizmete sokulan GBU-43/B konvansyonel olmayan bomba, üretildiği zaman dünyanın en güçlü nükleer olmayan silahı olarak tasarlanmıştı. İlk kez bir muharebede kullanılan bomba, MC-130 jetinden atıldı.

Ürdün-ÖSO işbirliği

Öte yandan Arap basınında, Ürdün’ün, Suriye sınırının ötesinde Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) bileşenleriyle işbirliği yaparak DAEŞ’e karşı operasyon başlatmaya hazırlandığı, ÖSO komutanlarının Ürdün’e çağırıldığı öne sürüldü. İddiaya göre, İngiltere ve ABD operasyona destek verecek.

İngiltere merkezli “El Arabi El Cedid” gazetesinin haberine göre, Ürdün, Suriye’nin güneyindeki DAEŞ unsurlarına karşı harekât başlatmaya hazırlanıyor. Harekâtın nedeni, Ürdün’ün, Rakka operasyonunun başlaması durumunda DAEŞ unsurlarının kendi sınır bölgesine kaçmasından endişelenmesi... ÖSO’ya Ürdün’ün eğitim vereceği belirtiliyor.