Dünya Ahmedinecad’a görev süresi dolmadan mahkeme celbi

Ahmedinecad’a görev süresi dolmadan mahkeme celbi

18.06.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

İran’da koltuğunu bırakmaya hazırlanan Ahmedinecad ifade vermek için mahkemeye çağrıldı. İran Cumhurbaşkanı, dini lider Ayetullah Hamaney’le güç mücadelesi içerisindeydi

Ahmedinecad’a görev süresi dolmadan mahkeme celbi

Anayasanın üçüncü kez adaylığını koymasına imkan tanımaması nedeniyle sekiz yıl süren iki dönemin ardından koltuğunu devretmeye hazırlanan İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad için zorlu bir süreç başlıyor. Dini lider Ayetullah Ali Hamaney ve yakın çevresinden Meclis Başkanı Ali Laricani’yle iktidarının son döneminde bilek güreşine girişen Ahmedinecad dün Tahran Mahkemesi’ne ifade vermeye çağrıldı. Hasan Ruhani’nin cumhurbaşkanı seçilmesinden üç gün sonra gelmesiyle dikkat eden çağrıya sebep olan suçlamalar açıklanmadı.

Laricani suçladı
Suçlamaların geçtiğimiz kasım ayında Ahmedinecad’ın agörevden ayrıldıktan sonra yargılanacağı tehdidini savurmmuş Laricani tarafından mahkeme önüne getirildiği elde edilen kısıtlı belgeler arasında.
Ağustos ayında cumhurbaşkanlığını halefi Ruhani‘yi devredecek Ahmedinecad’dan suçlamalara karşı bir açıklama gelmedi. Laricani meclisteki gücünü kullanarak Hamaney’in de yardımıyla Ahmedinecad’ın son döneminde iktidarını büyük ölçüde kaybetmesi için çaba göstermişti. Ahmedinecad 2009’da tekrar seçilmesine karşılık usulsüzlük iddialarıya patlak veren gösterileri şiddetle ezmede Hamaney’in onayını alsa da ilerleyen süreçte dini liderle iktidar kavgası nedeniyle arası açılmıştı.

Muhafazakarların yenilgisi
Şubat ayında Ahmedinecad meclise hitap edereken Laricani ailesinin yolsuzluk yaptığına kanıt olarak bir ses kaydını dinletmişti.Kayıdını iyi duyulmaması ve genel kurulda başlayan arbede Ahmedinecad’ın meclisten dışarı çıkartılmasıyla sonuçlanmıştı.
Reuters haber ajansı yaptığı değerlendirmede Ahmedinecad’a karşı ortak hareket eden Hamaney’e bağlı muhafazakar kanadın, ‘ılımlı’ olarak tanımlanan Ruhani’nin seçim zaferiyle de şaşkınlığa uğradığını belirtti. Öte yandan dün İran’da gerçekleşen yerel seçimlerde de ılımlı ve reformcu kanat, büyük bir zafer elde etti.

Yazarlar