Dünya Akdeniz’de gerginlik

Akdeniz’de gerginlik

05.10.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Nautical Geo araştırma gemisi, 3 Ekim sabah saatlerinde Türk Kıta Sahanlığı’na izinsiz girme teşebbüsünde bulundu. Bunun üzerine Türk donanmasına ait bir gemi tarafından Türk Kıta Sahanlığı’nın dışına çıkarıldı.

Akdeniz’de gerginlik

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı unsurlar, kıta sahanlığına izinsiz giren araştırma gemisini Türk kıta sahanlığının dışına çıkardı. Milli Savunma Bakanlığı’ndan alınan bilgiye göre, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi tarafından Nautical Geo araştırma gemisinin faaliyetlerine yönelik 29 Eylül’de NAVTEX yayımlandı.

Haberin Devamı

Büyük bölümü Türk kıta sahanlığı içinde yer alan sahada yapılması öngörülen çalışmanın Türkiye ile koordine edilmemesi üzerine geminin bayrak devleti Malta ve donatan şirketinin olduğu İtalya nezdinde diplomatik kanallardan girişimde bulunuldu. Bununla birlikte faaliyetin Türkiye ile koordine edilmesi gerekliliği1 Ekim’de yayımlanan NOTMAR ve NAVTEX ile denizcilere de duyuruldu.

Önce ikaz edildi

Türkiye’nin bu girişimlerine rağmen Nautical Geo araştırma gemisi, önceki gün sabah saatlerinde Türk kıta sahanlığına izinsiz girme teşebbüsünde bulundu. Bunun üzerine Nautical Geo, Akdeniz Kalkanı Harekâtı kapsamında bölgede keşif gözetleme faaliyeti icra eden Türk donanmasına ait gemi tarafından sorgulanarak ikaz edildi. Buna rağmen kıta sahanlığına izinsiz giren araştırma gemisi, Türk kıta sahanlığının dışına çıkarıldı. Nautical Geo araştırma gemisinin geçen hafta Türk kıta sahanlığı içinde yer alan Girit’in doğusundaki sahada izinsiz yapmaya çalıştığı faaliyet de yine Türk Deniz Kuvvetleri unsurlarınca engellenmişti.

Haberin Devamı

‘Oyunun ne olduğunu bilmek zorundayız’

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, “Oyunun ne olduğunu bilmek zorundayız. Televizyonlarda çeşitli haritalar gösteriyorlar, uzmanlar çeşitli değerlendirmeler yapıyor. Birtakım sinsi oyunlarla hepimiz karşı karşıya olabiliriz” dedi. Temaslarda bulunmak üzere geldiği Eskişehir’de Anadolu Üniversitesi 2021-2022 Akademik Yıl Açılış Töreni’ne katılan Tatar’a fahri doktora unvanı verildi.

Sinsi oyunlarla karşı karşıya olduklarını vurgulayan Tatar, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Oyunun ne olduğunu bilmek zorundayız. Televizyonlarda çeşitli haritalar gösteriyorlar, uzmanlar çeşitli değerlendirmeler yapıyor. Birtakım sinsi oyunlarla hepimiz karşı karşıya olabiliriz ama oyunun ne olduğunu bilmek durumundayız. KKTC’ye baktığımızda oyun böyle görülüyor.

Orada da mücadelem devam ediyor, orada da muhaliflerim var. Halen daha federasyona inananlar var. Bunların başında eski Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ve son olarak Mustafa Akıncı ve onların adamları gelmektedir. Bana her türlü suçlamayı da yapıyorlar. Beni ‘Ankara’nın papağanı’ olarak tanıtmaya devam ediyorlar. Ben Türkiye’yi temsil eden bir kişiymişim, Kıbrıs Türk halkını temsil etmezmişim; ben bunu asla kabul etmem. Benim yüreğim elbette ki Kıbrıs Türk halkının hak ve çıkarlarını korumak için çarpıyor.”-AA