Dünya Alman siyasetçiye Türklerden sert tepki

Alman siyasetçiye Türklerden sert tepki

29.06.2010 - 17:44 | Son Güncellenme:

.

Alman siyasetçiye Türklerden sert tepki

Almanya'da CDU/CSU'lu politikacıların “Göçmenlere IQ testi uygulayalım” şeklindeki önerisine ülkede yaşayan Türkler büyük tepki gösterdi.

Almanya’da iktidardaki Hristiyan Demokrat Partisinin (CDU) Berlin Teşkilatı içpolitika sözcüsü Peter Trapp'ın ortaya attığı ve Hıristiyan Sosyal Birlik Partisi’nden (CSU) Avrupa politikası uzmanı Markus Ferber'in de desteklediği “Göçmenlere IQ testi” önerisine Türkler'den büyük tepki geldi. Türkler, DHA mikrofonu aracılığıyla Hristiyan Birlik partilerinin politikacılarının önerisine eleştiri getirdiler.

Kader Sevinç: “Bu öneri ne Avrupalı değerler ne de İnsan Hakları açısından kabul edilebilecek bir durum değil. Bunun öneren politikacılar da yabancı düşmanlığıyla ön plana çıkan insanlar. Alman hükümeti de böyle bir uygulama olamayacağını söyledi. 21. yüzyılda böyle bir düşünce söz konusu olamaz.” Erdal Tekin: “Evrensel İnsan Hakları'na aykırı bir durum. Yıllardır entegrasyon sıkıntısını dile getiren Almanya'nın böyle bir konuyu uygulaması negatif bir durum oluşturur. Bununla 'Almanya'daki göçmen toplumu Alman toplumundan daha geridir' denilmek mi isteniyor? Bu testin yapılması uyuma büyük zarar verir.

Dara Kutlay: “Bence Almanlar kendilerine zeka testi yapsınlar. 3. Dünya ülkelerinden insanlar gelip onlara hizmet edecekler, karşılığında bu yapılacak.Yani böyle bir şey olabiliri mi?” Ahmet Turhan Çubuklu: “Bununla ilk kez karşılaşıyoruz. Önce bunu söyleyenlerin zekasını ölçelim. Böyle bir şey yapılamaz.” Mustafa Zurnacı: “Eskilere mi, yenilere mi yapacaklar? Daha önce yaptılar mı? Buraya şu andan itibaren gelen zaten akılsız. Bu memlekette iş yok ki. Burada gelip sürünmesinler.”

Haberin Devamı

KANADA ÖRNEĞİ FOS ÇIKTI

CDU'lu Peter Trapp, ülkeye göçmenlik başvurusunda bulunanların bundan böyle zekâ testine tabi tutulmalarının gereklilik haline geldiğini söylemişti. Trapp'ın Bild gazetesinde çıkan, “Göçmen adaylarının uygunluğunu belirlemek için mesleki yetkinlik kriterlerinin ötesinde zeka testleri de uygulanmalı” şeklindeki büyük yankı uyandıran açıklamasına, CSU'lu Markus Ferber de örnek olarak Kanada'yı göstererek destek vermişti. Ferber, “Kanada, göçmen çocuklarının Kanadalı çocuklara kıyasla daha yüksek bir zekâ seviyesinde olmasını şart koşuyor” diye konuşmuştu. Bu arada Kanada'nın Berlin Büyükelçiliği ülkelerinde böyle bir uygulama olmadığını açıkladı.