Dünya Amerikalı giyer Afrikalı çeker!

Amerikalı giyer Afrikalı çeker!

18.02.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

ABD’nin Afrika ülkelerine gönderdiği ikinci el kıyafetlerin atıldığı çöp alanları o kadar doldu ki artık uzaydan görülüyor.

Amerikalı giyer Afrikalı çeker

DIŞ HABERLER SERVİSİ - Uluslarası ticari veri sitesi Ekonomik Zorluk Gözlemevi’ne (Observatory of Economic Complexity) göre, ABD dünyanın en büyük kullanılmış giysi ihracatçısı...

Haberin Devamı

Yayımlanan uydu görüntüleri de ABD’den özellikle Afrika ülkelerine gönderilen kullanılmış giysilerin atıldığı çöp alanlarının artık uzaydan bile görülebildiğini ortaya koydu. Bağışlandıkları hayır kurumlarında yeniden satılamayan ikinci el giysiler çoğunlukla Afrika ülkesi Gana, Şili, Guatemala ve Hindistan’a yakılması ya da çöp olarak depolanması için gönderiliyor.

ÇEVREYE ZARAR VERİYOR

Hızlı modanın son 20 yıldaki yükselişi de zengin ülkelerden Afrika’ya gönderilen, daha da büyük bir atılabilir giysi dalgasına neden oldu. ABD sadece Gana’ya 2021’de 5 milyon dolarlık kullanılmış giysi yolladı. Bu giysiler Gana’nın başkenti Akra’daki ikinci el giysi pazarında 20 dönümlük bir alana yayıldı. Çevrecilere göre Ganalı tüccarlar haftada 15 milyon ikinci el giysi ithal ediyor. Her balyanın ortalama yüzde 40’ı da satılamayıp çöp alanlarına atılıyor, atıklar da okyanusa karışarak çevreye zarar veriyor. Yağmurda eski giysiler selle taşınarak kanalizasyonları da tıkıyor. Gana, ABD, Çin, İngiltere ve Kanada’dan da eski giysi alıyor.

Haberin Devamı

DÜNYANIN ÇÖPÜ METAN YAYIYOR

Metan yanıcı ve patlayıcı bir gaz. Dünya genelinde 2019’dan beri çöplük atık alanlarından 1.256 büyük metan sızıntısının yaşandığı ortaya çıktı. “Guardian” gazetesinin araştırmasında, dünyanın dört bir yanından alınan küresel uydu verileri analiz edildi. Bunun sonucunda, Güney Asya’nın kalabalık ülkelerinin yanı sıra uygun atık yönetimiyle sızıntıları önlemesi beklenen Arjantin ve İspanya’da da metan gazı sızıntılarının yaşandığı belirlendi. Pakistan, Hindistan ve Bangladeş en büyük sızıntının olduğu ülkeler listesinin başında geldi. Onları Arjantin, Özbekistan ve İspanya takip etti.