Dünya Ankara AB’ye tepkili

Ankara AB’ye tepkili

28.06.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Avrupa Birliği’nin, Türkiye’nin katılım müzakereleri ve Gümrük Birliği’ne ilişkin kararları, Ankara’nın sert tepkilerine neden oldu. Söz konusu kararlar, “ikiyüzlülük ve tutarsızlık” olarak nitelendirildi.

Ankara AB’ye tepkili

Dışişleri Bakanlığı, Avrupa Birliği (AB) Genel İşler Konseyi’nde, Türkiye’nin katılım müzakereleri ve Gümrük Birliği’ne ilişkin alınan kararlara sert tepki gösterdi. Dışişleri’nin dün yaptığı yazılı açıklamada, birliğin tutumu “ikiyüzlülük ve tutarsızlık” olarak değerlendirildi.

Haberin Devamı

Söz konusu açıklamada, Avrupa Birliği Genel İşler Konseyi’nin 26 Haziran’da gerçekleştirilen toplantısında alınan kararların Türkiye’ye ilişkin bölümünün, bir kez daha, birliğin Türkiye’ye karşı ön yargılı ve hakkaniyetle bağdaşmayan tutumunu yansıttığı belirtildi. Açıklamada, “Söz konusu kararlarda, ülkemizin adaylık statüsüne halel getirilmemekle birlikte, ‘AB Genişlemesi’ bahsinde katılım sürecimizin devamının anlamsız bir sebep-sonuç ilişkisi içinde yeni koşullara bağlanmasını hiçbir şekilde kabul etmiyoruz” ifadelerine yer verildi. Açıklamada ayrıca, hem Türkiye’nin hem de AB’nin çıkarlarına hizmet edecek Gümrük Birliği güncellemesinin de şartlara bağlanmasını anlamanın mümkün olmadığı vurgulandı.

Haberin Devamı

‘Dürüstlükten uzak’

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik de, Twitter hesabı üzerinden bir açıklama yaparak, “AB, bu açıklamasıyla 18 Mart anlaşmasına uymayacağını ilan etmiştir. AB’nin sadece kendi çıkarına gördüğü göç, terör, ulaştırma, enerji gibi alanlarda Türkiye’yi kilit ortak göreceği ve ülkemize karşı sözlerini ve taahhütlerini yerine getirmekten imtina edeceği seçici bir ilişki biçimini kabul etmemiz mümkün değildir” değerlendirmesinde bulundu. Çelik, açıklamasına şöyle devam etti:

“Aşırı sağın iktidar olduğu ülkelerin esir aldığı AB Konseyi’nin, ülkemizin AB’den uzaklaştığı iddiası trajikomiktir. Bu iddianın ciddiye alınacak tarafı yoktur. Avusturya’nın Türkiye-AB ilişkilerini bitirme niyeti bazı üye ülkelerin de desteğiyle AB pozisyonu haline getirilmiştir. Biz değerler Avrupasını temsil eden bir AB’ye üye olmak istiyoruz. Aşırı sağın iktidar olduğu, bunun normalleştirildiği ve AB’nin kendi kurucu değerlerinden uzaklaştığı bir AB ne üyelerine ne adaylarına gelecek vaat edebilir.”

Lüksemburg’ta toplanan AB Genel İşler Konseyi, aralarında Türkiye Karadağ, Sırbistan’ın da bulunduğu 6 ülkenin AB’ye üyelik sürecindeki ilerleme durumunu değerlendiren bir sonuç bildirgesi yayımladı. Türkiye’nin bir aday ülke ve kilit bir ortak olduğu belirtilen bildirgede, Türkiye ve Batı Balkanlarla terörle mücadele konusunda yürütülen işbirliğinin önemine vurgu yapıldı.

Haberin Devamı

Türkiye’nin sığınmacı krizine yönelik yapıcı işbirliğinin somut sonuçlar getirdiği vurgulanan bildirgede, 18 Mart AB-Türkiye sığınmacı mutabakatının uygulanmaya devam edilmesi gerektiği belirtildi. “Konsey, 3,5 milyondan fazla sığınmacıya ev sahipliği yapan ve bu kişilerin ihtiyaçlarını karşılayan Türkiye’nin önemli çabalarını takdir ediyor” ifadesinin yer aldığı bildirgede, AB’nin Türkiye’ye bu alanda maddi ve teknik desteğinin süreceği kaydedildi. Bazı eleştirilerin de yer aldığı bildirgede, Türkiye’nin katılım müzakerelerinin duraklama noktasında olduğu belirtilerek, fasılların mevcut durumda açılmasının ve Gümrük Birliği anlaşmasının güncellenmesinin gündemde olmadığı bilgisi paylaşıldı.

3 milyar euro’ya İtalya engeli...

Avrupa Birliği’nin (AB) Türkiye’deki Suriyeli sığınmacılara taahhüt ettiği ikinci 3 milyar euro’luk mali desteğin, İtalya’nın koyduğu engel kaldırılması durumunda serbest bırakılma kararı alınacağı bildirildi. Üst düzey bir AB Konseyi yetkilisi, “Türkiye ile işbirliğini artırmak için umarım AB’nin Türkiye’deki Suriyeli sığınmacılar için taahhüt ettiği ikinci 3 milyar euro’luk mali desteğin serbest bırakılması için anlaşma sağlarız” ifadesini kullandı. Türkiye’deki Suriyeli sığınmacıları desteklemek için taahhüt edilen kaynağın şimdiye kadar İtalya tarafından bloke edildiğini vurgulayan yetkili, İtalya ile diyaloğun sürdüğünü, Roma’nın AB’nin Afrika fonunun takviye edilmesi talebinin yerine getirilmesi halinde buna onay vereceğini söyledi.

Haberin Devamı

Ankara AB’ye tepkili

Makedonya ile Arnavutluk için ‘yeşil ışık’ yakıldı

Avrupa Birliği, Türkiye için olumsuz görüş bildirirken, aday ülkeler Makedonya ve Arnavutluk’la katılım müzakerelerine 2019 Haziran’da başlama kararı aldığını duyurdu. AB Genel İşler Konseyi’nin sonuç bildirgesinde, AB’nin, genişleme sürecine ve Batı Balkanların “Avrupa perspektifine” ilişkin kararlılığının sürdüğü vurgulandı. AB Konseyi’nin Makedonya ve Arnavutluk’un kaydettiği ilerlemeden memnun olduğu belirtilen bildirgede, “Konsey, Makedonya ve Arnavutluk’la Haziran 2019’da katılım müzakerelerine başlama kararı almıştır” ifadesi yer aldı. Makedonya ve Yunanistan arasındaki isim sorunu nedeniyle Atina, bu ülkenin AB ile katılım müzakerelerinin başlatılmasını veto ediyordu. İki ülkenin isim sorununu çözmesi, Makedonya’nın AB ile katılım müzakerelerine başlamasına yönelik engeli ortadan kaldırmış oldu.

Yazarlar