Dünya Ankara Doğu Akdeniz’de AB’yi ‘mahcup’ etti

Ankara Doğu Akdeniz’de AB’yi ‘mahcup’ etti

29.05.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

Türkiye, Doğu Akdeniz’de yapılan petrol ve doğalgaz arama çalışmalarına tepki gösteren Avrupa Birliği’ne (AB) diplomatik çıkarma yaparak, Ankara’nın hukuki haklılığını tüm AB kurumlarına anlattı.

Ankara Doğu Akdeniz’de AB’yi ‘mahcup’ etti

Ankara, pazartesi günü Brüksel’de düzenlenen toplantılarda Doğu Akdeniz’deki arama çalışmalarını hangi hukuki dayanağa göre gerçekleştirdiğini hatırlatarak, AB’nin Dış Politika Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini’nin Fatih sondaj gemisinin Doğu Akdeniz’deki faaliyetlerini “illegal olarak ilan etmesinin aslında açık bir hukuksuzluk olduğunu” savundu. AB’nin bir yargı organı olmadığını hatırlatan Türkiye, Doğu Akdeniz’de AB tarafından ihtilaflı olarak nitelenen parsellere yapılacak itirazların, uluslararası deniz hukukuna göre uygun olması gerektiğini hatırlattı.

Haberin Devamı

AB’nin, kendisini hukuk devleti ve hukukun üstünlüğe önem veren bir topluluk olarak tanımlamasına karşın, “UNCLOS” olarak bilinen BM Deniz Hukuku Sözleşmesi’ne usulen ve esasen aykırı davranamayacağını ifade eden Ankara, Türkiye’nin ihtilaflı parseller konusunda AB’nin üç koşuldan birini yerine getirmesi gerektiğinin önemine de vurgu yaptı. Güney Kıbrıs Rum Kesimi’nin parsellerde yapacağı tek taraflı arama ve bunun gelirlerini Kıbrıslı Türklerin payını da alarak ortak bir fon kurmadan kendine saklamasının UNCLOS’a aykırı olduğunun altını çizen Türkiye, KKTC’ye düşen paylarla ilgili özel bir fon oluşturulması ve Rum Kesimi’nden elde edilecek petrol ve doğalgaz gelirlerinin KKTC ile ne şekilde paylaşılacağının açıklık kazanmasının da önemine dikkat çekti.

Haberin Devamı

Türkiye, bununla birlikte kendi ulusal çıkarlarının yanı sıra KKTC’nin çıkarlarını her koşulda, başta diplomatik ve hukuki olmak üzere korumaya hazır olduğunun mesajını da verdi. AB’ye üye ülkelerin Doğu Akdeniz’de gerilimi tırmandırmamaların önemine vurgu yapan Türkiye, Ankara’nın bölgede yükselecek gerilime karşı önlem almak üzere siyasi irade sergilemeye hazır olduğunu da hatırlattı.

Yazarlar