Dünya Aşı olana hediye yağdı

Aşı olana hediye yağdı

25.06.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Dünyada 3.9 milyondan fazla kişinin ölümüne yol açan Kovid-19 salgınıyla mücadelede en etkin yol virüse karşı aşı olmak. Birçok ülke de aşıyı teşvik etmek için halkına sosyal hayatta ayrıcalıklar sunmaya başladı. Kimi iki doz aşı olanlara karantinasız tatil imkânı sundu, kimi para ödülü verdi, kimi de inek ve tavuk hediye etti. Bazı şirketler ise aşı olmayan çalışanlarıyla ilgili radikal adımlar attı.

Aşı olana hediye yağdı

Dünyada Kovid-19’a karşı aşılama çalışmaları hızla devam ediyor. Bazı ülkelerde hükümetler daha fazla kişiyi aşı olmaya teşvik etmek için ödüllü kampanyalar başlattı. Asya ülkeleri, ABD, İsrail, Sırbistan, Danimarka, Almanya, Rusya’nın da aralarında bulunduğu ülkelerde hükümetler aşıya teşvik için ödüllü vaatlere başvurdu. İşte bir ya da iki doz aşı olan vatandaşlarına avantaj sunan ya da teşvik için ödül veren ülkeler ve bölgeler şunlar:

Haberin Devamı

Avrupa Birliği (AB): Karantinasız ve testsiz seyahat için ‘aşı sertifikasını’ 1 Temmuz’da hayata geçirecek. Sertifikayla AB’de onaylı Kovid-19 aşıları olmuş kişilerin AB ülkelerine seyahatlerinde de ek test veya karantina gibi kısıtlamalar uygulanmayacak. Sertifikayı, AB vatandaşları ve diğer AB ülkelerine seyahat hakkı bulunan ziyaretçiler alabilecek.

Fransa: En az bin kişinin bir araya geldiği festival, kültür ve spor etkinliklerine katılmak isteyen tüm vatandaşların aşı olduklarını veya negatif test edildiklerini gösteren zorunlu sağlık kartı uygulaması bulunuyor. Aşı yaptıranlara test gerekmiyor. Ayrıca, seyahat programını yeşil, turuncu ve kırmızı liste olarak ayıran ülke, Türkiye’nin de bulunduğu turuncu listeki ülkelerden gelenler eğer aşı olduysa karantina uygulamıyor.

Haberin Devamı

İtalya: Dijital sağlık sertifikasını tanıtan ülke, aşı ve test bilgisinin yer aldığı bu belgeyle konser ve düğün gibi kalabalık ortamlara kişinin girebilmesini sağlıyor. Aşı olmayanlara ise test zorunlu tutuluyor. Ayrıca ülke aşılamanın fazla ve vakanın az olduğu bazı bölgelerde açık havada maske zorunluluğunu kaldırdı.

Macaristan: Aşı kimliğine sahip kişiler, restoranların kapalı alanlarını, otelleri, hayvanat bahçelerini, müzeleri, tiyatroları, sinemaları ve kütüphaneleri çocuklarıyla birlikte ziyaret edebiliyor. Ayrıca havuz ve spor salonlarını kullanıp stadyumda maç izleyebiliyorlar.

İngiltere: Hükümet, gençleri teşvik etmek için çöpçatanlık uygulaması ‘Tinder’ gibi platformlarda kullanıcıların aşı olduklarını gösteren etiketler kullanılması için anlaştı. EURO 2020’de Wembley Stadı’nda oynanacak grup maçlarını takip edecek 11 yaş ve üstü bilet sahiplerinin, müsabakadan en az 14 gün önce aşının iki dozunu da olduklarını kanıtlamalarını istedi.

Hollanda: Ülkede geleneksel ringa balığının ilk partileri, aşı teşviki için ülke çapındaki aşı merkezlerine ücretsiz dağıtıldı.

Yunanistan: 28 Haziran itibarıyla kafe, restoran ve spor salonları gibi kapalı alanlarda iki doz aşı olan çalışanlar için test zorunluluğu kaldırıldı.

Haberin Devamı

Açık havada düzenlenecek konser ve düğün gibi etkinliklere 300 kişinin katılmasına izin verildi. 

Para, otomobil, kebap...

ABD: Yüksek aşılama oranına sahip New York ile Kaliforniya Eyaleti’nde dış mekânlarda maske kullanım zorunluluğu kaldırıldı. Eyalette ayrıca aşı olduğunu kanıtlayanların iç mekân etkinliklerine ve spor müsabakalarına test olmadan girebileceği açıklandı. Finans kuruluşu Morgan Stanley gibi bazı şirketler aşı yaptırmamış çalışanların ve müşterilerin ofislerine giremeyeceğini açıkladı. New York kentinde Bruce Springsteen konserine iki doz aşı yaptırmayanlar alınmadı. Ohio Eyaleti başta olmak üzere pek çok eyalette sadece aşı yaptıranların katılabildiği milyon dolarlık ödüllü piyangolar da mevcut. Washington’da ise Kovid-19 aşısı yaptıran yetişkinlere yasal işletmelerden ücretsiz esrar almalarına izin verildi.

Hong Kong: Vatandaşlar, ‘iAM Smart’ veya ‘eHealth’ adlı uygulamalarla aşı olduklarını ispatlıyor. Hükümet aşı olanların katıldığı piyango ve çekiliş gibi girişimleri destekliyor. Bazı iş verenler, aşı olan çalışanlarına ücretli izin, çekilişle 1.4 milyon dolarlık daire, alışveriş çekleri, spor salonu paketleri ve uçak bileti hediye etti.

Haberin Devamı

İsrail: Dijital aşı kartıyla etkinlik ve restoranlara giriş sağlanıyor. Aşı olmayanlar etkinliklere alınmıyor. Ayrıca, Tel Aviv Belediyesi, gençleri aşıya teşvik için barların bulunduğu bir sokağa mobil aşı merkezi kurdu. Aşı olanlara ücretsiz olarak içki içme ve sosyalleşme fırsatı sunuldu. Ayrıca İsrail’de aşı olanların konser ve tiyatro gibi kapalı mekânlardaki etkinliklere katılımına izin verildi.

Rusya: Moskova’da 14 Haziran-11 Temmuz’da ilk doz aşı olanların katılacağı çekilişle otomobil hediye edilecek.

Türkiye: HES kodu uygulamasıyla AVM gibi kalabalık ortamlara güvenli giriş sağlanırken, Adana’da bir kebapçı aşılamaya teşvik için aşı olup gelen ilk bin kişiye ücretsiz Adana kebap ikram etti.