Dünya Ateşe körükle gidiyorlar!

Ateşe körükle gidiyorlar!

10.08.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

ABD ve Kuzey Koreli yetkililer arasında yaşanan söz düellosu, dün yeni bir boyut kazandı. Trump’ın “ateş ve öfkeyle yanıt veririz” sözlerinin ardından Kuzey Kore’nin, ABD toprağı olan Guam yakınlarına füze atmaya hazırlandığı açıklandı

Ateşe körükle gidiyorlar

ABD Başkanı Donald Trump’ın Kuzey Kore’nin nükleer denemelerinin devam etmesi durumunda ABD’nin “ateş ve öfkeyle” yanıt vereceğini söylemesinin ardından, Pyongyang’ın da, ABD toprağı Guam’ın açıklarına füze atma hazırlığı içerisinde olduğu yönünde haberler geldi.
Kuzey Kore’nin resmi KCNA ajansının haberinde, Kuzey Kore’nin Guam açıklarına “deneme” kapsamında fırlatmayı hedeflediği füzelerin “Hwasong-12” modeli olduğu da ifade edildi. Kuzey Kore’nin bu hamlesi, Trump’ın, “Kuzey Kore’nin kendi iyiliği için ABD’ye yönelik daha fazla tehditte bulunmaması gerekiyor. Dünyanın daha önce hiç görmediği bir gazap ve öfkeyle karşı karşıya kalacaklar” ifadelerini kullanması sonrasında geldi.
Geri adım atmadı
Ancak Trump, bunu bir adım daha ileri götürdü ve Twitter’dan “Başkan olarak ilk emrim, nükleer gücümüzün yenilenmesi ve modernize edilmesiydi. Artık eskisinden çok daha güçlü, çok daha kuvvetli” sözlerini kullandı. Trump, “Umarım bu gücü kullanmak zorunda kalmayız ama, dünyadaki en güçlü ulus olmadığımız bir zaman hiç olmayacak” şeklinde devam etti.
ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson ise son gelişmelerin ardından tansiyonu düşürmek adına açıklamalar yaptı. Tillerson, Trump’ın sözlerine açıklık getirmeye çalıştı ve Başkan’ın Kuzey Kore lideri’nin anlayacağı dilde sert bir yanıt vermeye çalıştığını ifade etti.

‘Füzeler Guam Adası’nı vurabilecek kapasitede’

Analistler ise, Kuzey Kore’nin sahip olduğu füzelerden bazılarının Pasifik Okyanusu’nda yer alan Guam Adası’nı vurabilecek kapasitede olduğunu belirtiyor. Associated Press’e (AP) Kuzey Kore’nin füzeleriyle ilgili değerlendirmelerde bulunan analistler, Kuzey Kore’nin ABD askeri üslerinin bulunduğu Guam’ı vurmakla tehdit ettiği 4 bin ila 7 bin kilometre menzile sahip Hwasong-12 füzesinin, ihtimal dahilinde Guam’a ulaşabilecek kapasitede olduğunu bildirdi.
Analistler, Kuzey Kore’nin ilk denemesini mayısta yaptığı Hwasong-12’nin ve geçen ay test ettiği Hwasong-14 füzesinin ABD’nin Los Angeles ve Chicago kentlerine kadar ulaşabileceğini ifade etti.
162 bin nüfusa sahip Guam’ın valisi Eddie Calvo ise, güvenliği garantiye almak adına Washington ile iş birliği içinde olduklarını söyledi. Calvo, “Her ihtimale karşı hazırlıklı olduğumuzu temin ederim” dedi. Turistik bir ada olan Guam’da 6 bin ABD askeri ile Andersen Hava Üssü ve Guam Deniz Üssü olmak üzere iki ABD üssü bulunuyor. Guam, ABD’nin Güney Kore’ye yerleştirdiği Bölge Yüksek İrtifa Hava Savunma (THAAD) sistemi ile korunuyor.
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, geçtiğimiz günlerde füze denemelerin sürdüren Kuzey Kore’ye yönelik yeni
yaptırımları kabul etmişti.

Haberin Devamı