Dünya Ateşte bile erimeyen dondurma yaptı! 170 liradan satacak

Ateşte bile erimeyen dondurma yaptı! 170 liradan satacak

10.07.2022 - 09:04 | Son Güncellenme:

Çinli dondurma üreticisi firma Chicecream ocak ateşinde bile erimeyen dondurma üretti! Sosyal medyada izlenme rekorları kıran dondurmanın içerisinde ne olduğu ise büyük merak uyandırdı.

Ateşte bile erimeyen dondurma yaptı 170 liradan satacak

Derleyen: Fazilet Şenol / Milliyet.com.tr - Dondurmanın Hermes'i olarak bilinen Çinli ünlü dondurma markası Chicecream'ın ürettiği dondurma, sosyal medyanın gündemine oturdu. Dondurmanın ocak ateşinde bile erimediğini gösteren görüntüler izlenme rekoru kırdı. Bir saat boyunca çıplak ateşe maruz kalsa bile asla erimediği iddia edilen dondurmayı parçalamak için pek çok kişi çakmak hatta el feneri bile kullandı. Ancak tüm çabalar boşunaydı. Bu durum da tüketicilerin dondurmanın içinde ne olduğunu merak etmelerine neden oldu. Bir sosyal medya kullanıcısı, "Bir dondurma bu kadar sağlam olabilir mi?" derken, bir diğeri ise "Merak ediyorum, midemizde eriyecek mi?" diye ekledi.

Haberin Devamı

Ateşte bile erimeyen dondurma yaptı 170 liradan satacak

Chicecream ise yeni buluşunu 'gerçek Çin dondurması' olarak pazarlıyor ve bir çubuk dondurmayı yaklaşık 170 TL'den satıyor. Şirketin yaptığı açıklamaya göre deniz yosunundan elde edilen bir katkı maddesi (Karragenan sakızı) dondurmanın şeklini koruyor. Dondurma üzerine çeşitli deneyler yapan insanlar için şirket şu cevabı verdi:

"Dondurmayı pişirerek, kurutarak veya ısıtarak dondurmanın kalitesini ölçmenin bilimsel olmadığına inanıyoruz. Bütün dondurmalar ulusal standartlara göre üretiliyor. Bu ürünün temel maddeleri süt, krema, hindistancevizi, süt tozu. Yüzde 40’ı ise katı maddelerden oluşuyor."

Firma, 2019 yılında dondurmanın içeriğiyle ilgili yanlış reklam nedeniyle 23 bin TL'ye yakın para cezası almıştı. Çinli şirket lastik top gibi sıçrayan sahte yumurtalar, mavi parlayan domuz eti ve kanalizasyonda fermente edilmiş tofu gibi gıda güvenliği skandallarıyla ilgili uzun bir geçmişe sahip. Hatta fabrikalarında restoranlar tarafından atılan yağları kullandıkları iddiaları da mevcut. 

JAPONLAR DA YANLIŞLIKLA BULDU!

Ancak erimeyen dondurmayı ilk bulan Çinliler değil! 2017 yılında Japon bir aşçı yanlışlıkla keşfettiği bir maddeyi dondurmada kullanarak erimeyen dondurma üretmeyi başardı. Kanazawa şehrindeki araştırma merkezinin çalışanlarını bu buluşa iten ise yaşadıkları bir tartışma oldu. Bir pastanedeki tartışmadan yola çıkan ekip, polifenolün süt kremasını anında katılaştırdığını fark etti. 

Haberin Devamı

Ateşte bile erimeyen dondurma yaptı 170 liradan satacak

Bu tartışmaya sebep olan durum 2011 yılında Japonya’yı vuran tsunami sonrası bölgedeki nükleer santralde sızıntı gerçekleşmesi ve civardaki tarlalarda yetişen böğürtlenlerin şeklinde değişiklikler olması oldu. Şeklinin bozukluğundan dolayı alıcı bulamayan böğürtlenleri krema yapımında kullanmak isteyen bir aşçı böğürtlenlerin kremayı aşırı bir biçimde katılaştırdığını gördü. Bu şikâyeti haber alan Kanazawa Üniversitesi'nden bir grup araştırmacı kremanın katılaşmasına polyphenol adlı bir maddenin sebep olduğunu tespit etti. Ekip adına açıklama yapan Tomihisa Ota, "Polifenol sıvısı, su ve yağın ayrışmasına engel olan bir özelliğe sahip. Bu yüzden onu içeren bir kremanın şeklini bozması ve erimesi çok daha uzun zaman alır" dedi.