Dünya Avrupa Parlamento Başkanları Konferansı Limasol'da yapılıyor

Avrupa Parlamento Başkanları Konferansı Limasol'da yapılıyor

11.06.2010 - 17:42 | Son Güncellenme:

.

Avrupa Parlamento Başkanları Konferansı Limasolda yapılıyor

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) ile Kıbrıs Rum yönetimi meclisinin birlikte organize ettiği Avrupa Parlamento Başkanları Konferansı Limasol’da yapılıyor.

Kıbrıs Rum yönetimi Meclis Başkanı Marios Karoyan ile AKPM Başkanı Mevlüt Çavoşoğlu’nun eş başkanlık ettiği toplantıya, AKPM’ye üye ülkelerden 47 parlamento başkanı ile başkan yardımcısının katıldığı belirtildi.

AKPM Başkanı Çavuşoğlu, konferansın açılışında yaptığı konuşmada, konferansın ana temalarını oluşturan muhalefetin parlamentodaki hakları ve sorumluluklarına ilişkin iyi uygulama kuralları ile her türlü ayrımcılıkla mücadele konularına değindi.

Toplumlarda cinsiyet temelindekiler de dahil olmak üzere, her türlü ayrımcılıkla mücadelede Avrupa Konseyinin oluşturduğu müktesebatın ulusal düzeyde uygulanmasının önemine değinen Çavuşoğlu, dinler ve kültürler arası diyaloğun geliştirilmesi suretiyle toplumda uyumun güçlendirilmesi gerektiğine işaret etti.

Konuşmasında Kıbrıs konusuna da değinen Çavuşoğlu, AKPM’nin, Kuzey Kıbrıs’tan parlamenterlerin temsil edildiği Avrupa’daki yegane uluslararası parlamenter kurum olduğunu vurguladı.

AKPM Başkanı Çavuşoğlu, Kıbrıs’taki her iki tarafın liderlerinin, 2008 yılı ocak ayındaki AKPM genel kuruluna katılarak genel kurula hitap etme ve parlamenterlerle görüş alışverişinde bulunma imkanı bulduğunu hatırlattı.

Avrupa Konseyi tarafından başlatılan ve Avrupa Birliğinin de sponsorlarından olduğu, Kıbrıs Avrupa Forumu hakkında da bilgiler veren Çavuşoğlu, bu oluşumun adanın iki tarafından genç liderleri bir araya getirerek, karşılıklı saygı, güven ve işbirliğinin tesisine katkı sağlamayı amaçladığını söyledi.

Adada taraflar arasında görüşmelerin yeniden başlamış olmasından memnuniyet duyduğunu kaydeden Çavuşoğlu, görüşmelerin en kısa zamanda olumlu sonuçlanması ümidini dile getirdi.

Konferansın açılışında Çavuşoğlu ile birlikte Rum Meclis Başkanı Karoyan ve Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas da konuştu.

Rum radyosunun haberine göre, Hristofyas konuşmasında, "Kıbrıs’ın ’istila ve işgalin’ sonucu olarak, insanlık haklarının ve halkın temel özgürlüklerinin ihlal edilmesinin kurbanı olmaya devam ettiğini" öne sürdü.

Rum Meclis Başkanı Karoyan ise "Kıbrıs sorununa adil ve yaşayabilir çözümün, insanlık haklarına ve temel özgürlüklere tam anlamıyla saygı duyulması koşuluna bağlı olduğunu" ifade etti.

Toplantı yarın sona erecek.

Yazarlar