Dünya Avrupa rahat nefes aldı!

Avrupa rahat nefes aldı!

02.06.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Avrupa’nın hükümet krizi yaşayan iki ülkesinde “şimdilik” de olsa işler yoluna girmiş görünüyor. İtalya ve İspanya’da hükümet krizlerine çözüm bulundu; Avrupa da biraz rahat nefes almış oldu.

Avrupa rahat nefes aldı

Avrupa’nın iki önemli ülkesi olan İtalya ve İspanya’da, dün siyasi arenada önemli gelişmeler yaşandı. İspanya’da beklenen oldu ve Başbakan Mariano Rajoy, parlamentoda yapılan güven oylamasını kaybetti. Ana muhalefet partisinin verdiği gensorunun kabul edilmesiyle Rajoy hükümeti düşerken, ülkenin yeni başbakanı, İspanya Sosyalist İşçi Partisi’nin (PSOE) lideri Pedro Sanchez oldu.

Haberin Devamı

Dün İspanya Temsilciler Meclisi, ülkedeki bir yolsuzluk davasında iktidardaki Halk Partisinin (PP) bazı üyelerinin hapis cezası alması gerekçesiyle PSOE’nin verdiği hükümet karşıtı gensoruyu oylamak üzere toplandı. Rajoy, oylama öncesinde yaptığı konuşmada, “İspanya’yı bulduğumdam daha iyi bırakmak bir onur. Tüm İspanyollara teşekkür ederim. İyi şanslar” dedi. Rajoy, gensorunun kabul edilmesiyle başbakan olacak PSOE lideri Pedro Sanchez’i de tebrik etti. 350 sandalyeli Temsilciler Meclisi’nde yapılan açık oylamada, gensoru 169’a karşı 180 oyla kabul edildi. Bir üye ise çekimser kalmayı tercih etti. PSOE’nin önergesini, sol partilerden Podemos ile bağımsızlık yanlısı Katalan ve Bask partileri de destekledi.

Haberin Devamı

Avrupa rahat nefes aldı

İspanya’da bir ilk

Böylece Rajoy’un 6 yıllık başbakanlığı sona ererken, 2011 seçimlerinde kaybetmelerinin ardından sosyalistler yeniden iktidara gelmiş oldu. Ülkenin demokrasiye geçtiği 1975’ten beri ilk kez bir başbakan, güvenoyuyla görevini kaybetti. İspanya yasaları uyarınca önerge sahibi partinin lideri olarak Sanchez, başbakanlık görevini üstlendi. Oylama sonrası Rajoy, Sanchez’i tebrik edip parlamentodan ayrılırken, yeni başbakan uzun süre alkışlandı. Sanchez, yaptığı açıklamada, ülkeyi seçimlerin yapılacağı 2020’ye kadar yönetmeyi umduğunu söyledi. Sosyalist Parti, 350 üyeli parlamentoda sadece 84 sandalyesi bulunmasına karşın gensoru oylamasında birçok küçük partinin desteğini alarak kazandı.

Kamuoyunda “Gürtel olayı” olarak bilinen ve bazı PP üyelerinin 1990 ve 2000’li yıllarda rüşvet alarak seçim kampanyalarını finanse etmekle suçlandığı davada 24 Mayıs’ta karara varılmıştı. Mahkeme, PP’nin bazı üst düzey yetkilileri ile iş adamlarından oluşan 29 kişiye yolsuzluk suçlamasıyla toplam 351 yıl hapis cezası vermişti. Mahkeme, kararında partinin yıllarca rüşvete bulaştığını gösteren deliller bulunduğu ve Başbakan Rajoy’un da tanık olarak dinlenmesi gerektiği belirtilmişti. Ana muhalefet partisi PSOE, bunun üzerine hükümet hakkında gensoru vermiş ve Rajoy’u istifaya çağırmıştı.