Dünya Bağlarbaşı ve Yeniköy koruları yeniden satılık

Bağlarbaşı ve Yeniköy koruları yeniden satılık

02.04.2011 - 02:05 | Son Güncellenme:

Çukurova Grubu, gazetelere verdiği ilanlarla İstanbul’un paha biçilemeyen ancak imar izni olmayan Bağlarbaşı ve Yeniköy korularını bir kez daha satışa çıkardı. Korular opsiyon fiyatının üzerinde satılırsa Çukurova da pay alacak

Bağlarbaşı ve Yeniköy koruları yeniden satılık

Gayrimenkul piyasasını yakından takip edenler, son birkaç gündür gazetelerde yer alan bir satış ilanını konuşuyor. İlan, Çukurova Grubu’na ait. İstanbul’un en güzel korularından Bağlarbaşı ve Yeniköy’ün satışını duyuruyor. Söz konusu satış ilanı, Çukurova Holding ile Yapı Kredi Bankası arasındaki protokolün dolmasına 3 ay kala verildi. Ancak bu, iki korunun ilk görücüye çıkışı değil. Yapı Kredi Bankası’nın 2005 yılında Koç Holding ve İtalyan Unicredit ortaklığına satılmasından bir yıl sonra satışa çıkarılan ancak satılamayan korular için Çukurova, 3 gündür ilan veriyor.

Aracı kabul edilmeyecek
İlanda doğrudan yatırımcıların başvuruda bulunması istenirken, aracı kabul edilmeyeceği de vurgulandı. “İstanbul’un en gözde merkezlerinde bulunan” sözleriyle tanıtılan Bağlarbaşı ve Yeniköy koruları için Çukurova’nın satış bildiriminde bulunma hakkını bankanın kabülüne sunacağı belirtildi.
Bu da, yapılan anlaşma gereği Çukurova’nın yatırımcılardan alacağı teklifi bankanın onayına sunacağı anlamına geliyor. Çukurova ve Yapı Kredi Bankası’nın arasında yapılan 5 yıllık anlaşmanın süresinin haziran ayında dolacak olması, Çukurova’nın bu korulardan bir gelir elde etme konusunda şansını bir kez daha deneyeceği yorumlarına yol açtı. Ağaçların kayıtlı olarak koruma altında olduğu bu korulara değer biçilemezken, anlaşma dolmadan bir müşteri bulunması halinde Çukurova’nın bir miktar para alabileceği belirtiliyor. Ancak Çukurova, alıcının yapacağı teklifi uygun bulmazsa, korular yine de satılmayabilir. Bunun dayanağını ise 2006’daki ilk satış girişimi öncesi Yapı Kredi ve Çukurova arasında yapılan protokol oluşturuyor.

5 yıl önce 100 milyon dolar
Bilindiği kadarıyla Çukurova ile söz konusu protokolde, Yeniköy ve Bağlarbaşı koruların satış fiyatı 100 milyon doları geçmesi halinde, bu tutarı aşan kısmın yüzde 70’inin yüzde 57.42’si’nin Çukurova tarafından kullanılacağı maddesi yer alıyor. Bu da iki korunun 5 yıl önceki fiyatının 100 milyon doları geçmesinin beklendiğini ortaya koyuyor.

Haberin Devamı

Yapı Kredi Koray GYO’nun ‘elde kalmış’ koruları
Yapı Kredi Koray GYO’nun sahibi olduğu tüm gayrimenkuller zaman içinde yeni sahiplerini buldu. Ancak, 2006’dan beri çeşitli dönemlerde satışa çıkarılan Bağlarbaşı Korusu ve İstinye Korusu, Yapı Kredi Koray GYO’nun elinde kaldı.
Çünkü bu iki gayrimenkulün imar izni yok.
İki koru bu nedenle daha önce istenen fiyattan alıcı bulamamıştı. 2010’un dördüncü çeyreği itibariyle 174.9 milyon TL’lik satış yaptığını açıklayan Yapı Kredi Koray GYO, sektörde sahip olduğu geniş gayrimenkul portföyüyle tanınıyor. Ancak şirket, 2008’de Türkiye’deki gayrimenkul sektöründe de etkisi hissedilen küresel kriz nedeniyle elindeki portföyü satma ve projelerini durdurma kararı almıştı.

Haberin Devamı

Kâzım Taşkent aldı ağaç envanteri yaptı
Bağlarbaşı ve Yeniköy koruları, Yapı Kredi Bankası’nın kurucusu Kazım Taşkent tarafından satın alınarak, koruma altına alınmış araziler. Yeniköy Korusu’nun esas adı “Sait Halim Paşa korusu”. Zaman içinde arazisinin büyüklüğü 62 dönüme inmiş. İlk kez Taşkent’in çıkarttırdığı envantere göre korunun içinde yüz yıllık sakızağacı, gladiçya, gümüşi, ıhlamur, servi, Himalaya ve Toros sedirleri, selvi, fıstık, menengeç, defne, gürgen, akçaağaç ve fıstık çamları olduğu bilgisi yer alıyor.
Üsküdar’da yer alan Bağlarbaşı Korusu da aslında “Abdülmecit Efendi Korusu”. Koru, Nakkaştepe’ye ve Beylerbeyi’ne meyilli 160 dönümlük bir alanda yer alıyor ve içinde yaşları yüz yılı aşmış çok sayıda, çok türde ağaç bulunuyor.

Opsiyon fiyatı üzerinde satılırsa Çukurova alacaklı
Uzun yıllar Yapı Kredi’de Genel Müdür olarak görev yapmış olan deneyimli bankacı Burhan Karaçam, Çukurova Holding’in satışa çıkardığı bankaya ait olan Bağlarbaşı ve Yeniköy korularının tarihi değerleri olan çok kıymetli varlıklar olduğunu söyledi.
Koruların tarihi özellikleri nedeniyle imara açık olmadıklarını ifade eden Karaçam, “Bu nedenle alacak olan taliplilerin çok güçlü olması gerekiyor. İmara açık olmayacağı için ticari değerleri yok. Ancak bu korular tarihi korular ve bu nedenle de çok kıymetliler. Yapı Kredi, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na (TMSF) geçtiğinde bankanın eski sahibi olan Çukurova Holding ile Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) arasında yapılan anlaşma gereği bir opsiyon fiyat belirlenmişti, Çukurova’nın devlete karşı olan borçlarının geri ödemesi için. Eğer bu korular belirlenen bu opsiyon fiyattan daha yükseğe satılırsa Çukurova Holding alacaklı olacak” dedi.
KADİFE ŞAHİN

Haberin Devamı

Ali Sami Yen projesi gün ışığına kavuştu
İhalesi iki kere iptal edilen edildikten sonra 34 bin 640 metrekarelik Ali Sami Yen Stadyumu’nun arsasına 461.5 milyon TL’lik teklifle kazanan Torunlar-Aşcıoğlu-Kapıcıoğlu İş Ortaklığı’nın ilk projesi şekillenmeye başladı. İhaleyi kazandıktan sonra zamanın TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar’ın pazarlığıyla fiyatı 475 milyon TL’ye yükselten Aşçıoğlu İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Aşçıoğlu, projeyi birlikte yapma kararı aldığı Mehmet Torun, Aziz Torun ve çocukluk arkadaşı Eray Kapıcıoğlu ile birlikte yola açıktı.
Projede yüzde 30’luk pay ile büyük ortak olan Yaşar Aşçıoğlu’nun toplantıda yer almaması ise dikkatlerden kaçmazken bir çarşı projesi için Bodrum’da bulunan Aşçıoğlu, “Ben patronum. İhaleyi aldım ve projeyi geliştirdim. 50 milyon dolar kazanmayı bekliyorum. Artık inşaatın kalitesini, gidişatını ve denetimini yapacağım” dedi.
Türkiye’nin en üst düzey zenginleri de dahil olmak üzere bir çok telefon aldığını belirten Aşçıoğlu, “Aziz Bey ağabeyimizdir. Aramızda herhangi bir sorun yok” diye konuştu.

Bir milyar lira harcanacak
Ofis ve rezidans olmak üzere üç bloktan oluşan ve İstanbul’un en merkezi lokasyonlarından Mecidiyeköy’e modern bir kent meydanı kazandıracak proje, yeşil alanlarının yoğunluğu ile dikkat çekiyor. Torunlar-Aşcıoğlu-Kapıcıoğlu Proje Ortaklığı ile hayata geçirilecek projenin satışlarına Mayıs ayında başlanacak. Toplam 1 milyar TL yatırım tutarına sahip projenin 2014’te tamamlanması hedefleniyor.

Yoğunluk üç blokta
Projenin ödüllü Mimar Emre Arolat tarafından tasarlandığını belirten Torunlar-Aşçıoğlu-Kapıcıoğlu Proje Ortaklığı Şirketi İcra Kurulu Başkanı Aziz Torun, Mecidiyeköy’ün çehresini değiştirecek proje ile bölgeye yeni bir boyut kazandırmaya hazırlandıklarını dile getirerek, “Üç otopark katı ile 200 bin metrekare üzeri inşaat alanına sahip 3 bloktan oluşan projenin 2 bloğu 43 katlı rezidans, 1 bloğu ise 39 katlı A sınıfı ofisten oluşacak” diye konuştu.

Haberin Devamı

Üniversite öğrencileri için rezidans yapılıyor
Astay Gayrimenkul, Avcılar’da inşaatına devam ettiği konut projesi Academia Apartments ile İstanbul Üniversitesi’nin öğrencileri ve akademisyenleri başta olmak yeni evlenen ve emekli çiftlere yönelik 334 konutlu projesini satışa çıkardı.
Kaba inşaatı sona eren ve Ekim 2011’de tamamlanması planlanan projede, dördüncü kattan itibaren göl ve deniz manzaralı projenin bir ay önce satışa çıkardıkları Onaltı Dokuz İstanbul projesinden farklı bir konseptte olduğunu dile getiren Astay Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Toprak, “Bilindiği gibi biz Four Season Otellerinin İstanbul’daki yatırımcısıyız. Burayı görenler bizim kalitesiz inşaat yapmamıza ihtimal vermiyor. Dolayısıyla ağır bir sorumluluğun altındayız” diye konuştu. Projenin maliyetinin 50 milyon lira olduğunu ifade eden Toprak, Ağustos’ta tamamının satılacağını tahmin ettiklerini söyledi. Proje, Ekim 2011’de teslim edilecek.

Fiyatta mütevazi bir proje olacak
Proje hakkında daha teknik ve detaylı bilgi veren Astay Gayrimenkul Genel Müdürü Atilla Öztürk ise konuşmasında metrekare fiyatı olarak 1.700 TL ile 2 bin 700 TL aralığında seyreden bir banttan hareket ettiklerini dile getirdi. Academia Apartments’ta, her türlü sosyal imkanın bulunduğunu belirten Öztürk, “Proje, İstanbul Üniversitesi Avcılar Kampüsü’nün yanında, E-5’e 200 metre , Metrobüs’e 5, havalimanına ise 10 dakika uzaklıkta bulunuyor. Deprem korkusundan çok uzakta. Çünkü İstanbul Teknik Üniversitesi profesörlerinin kontrol ve denetiminde zemin ve statik projeleriyle deprem yönetmeliğine uygun yapıldı. 1.364 kazık üzerine 4 blok olarak konumlandırıldı” diye konuştu.

Haberin Devamı

Aynı kampanyada iki ofis projesi başlattı
İstanbul’da hızla artan ofis talebini karşılamak üzere tasarlayarak inşa eden Ağaoğlu, Basın Ekspres Yolu’nda yer alan My Office 212 ve Maltepe’de yer alan My Office Gold projelerinde “10 bin Peşin Ofis Sizin” sloganı ile yeni bir satış kampanyası başlattı.
Türkiye’de nitelikli konut kavramının mimarı olan Ağaoğlu şimdi de nitelikli ofis kavramını hayata geçirdiği My Office 212 ve My Office Gold projelerine yönelik “10 bin peşin ofis sizin” sloganı ile yeni bir satış kampanyası başlatıyor. Ofis fiyatlarının 246 bin 900 TL’den başladığı kampanyada 10 bin TL peşin ödeme yapılarak ofis sahibi olunabiliyor. Taksit ödemesi ise Mayıs 2012 de başlıyor.
Türkiye’deki ofis standartlarını dünyayla yarışır hale getirmeyi hedefleyen Ağaoğlu, hem Basın Ekspres Yolu’nun hem de Maltepe’nin iş dünyası açısından öneminin daha da gelişeceğini düşünerek bu bölgelerde 2 yeni ofis projesini hayata geçirmeye karar verdi. Yapılan araştırmalar sonucunda, ofis çalışanlarının modern ve huzurlu bir çalışma ortamına sahip olma talebini dikkate alarak bu projeler için özel tasarımlar geliştirdi.
My Office 212 ve My Office Gold projelerinde ofis sahibi olan şirketler, günün her saatinde organize edilebilen teknolojik ekipmanlar ile günün 24 saati her türlü hizmet alabilecekler.