Dünya Başta ABD, dünya diken üstünde!

Başta ABD, dünya diken üstünde!

03.05.2011 - 09:48 | Son Güncellenme:

ABD Başkanı Obama ve ekibi, El Kaide lideri Usame Bin Ladin’in öldürüldüğü operasyonu Beyaz Saray’da canlı takip etti. Beyaz Saray’ın servis ettiği fotoğraflarda yer alan bir fotoğrafın bulanıklaştırılması dikkat çekti.

Başta ABD, dünya diken üstünde

ABD Başkanı Barack Obama, El Kaide liderinin öldürülmesinin ardından "Dünya artık daha güvenli" dedi, ancak dünya diken üstünde. Yeni terör saldırılarına karşı endişeler var.

El Kaide adına beklenen açıklama, daha önce de örgütün çeşitli duyurularını yayınlayan internet sitelerinden geldi.

Ladin'in öldürülmesinin öcünün alınacağı tehdidi, dünya çapında alarm seviyesinin yükselmesine neden oldu.

ABD'de havaalanlarına ve tren isyanyonlarına destek ekip gönderildi, elçilik ve konsolosluklar uyarıldı.

Amerikan Federal Soruşturma Bürosu (FBI) ve ABD İç Güvenlik Bakanlığı, Bin Ladin'in öldürülmesinin ABD içindeki aşırılık yanlılarının yakın vadede saldırı düzenleme çabasına yeltenmesine neden olabileceği yönünde ülke genelindeki güvenlik birimlerini uyardı.

Obama "Sıfır Noktası"nı ziyaret edecek

Bin Ladin'in öldürülmesinin ardından Obama, 11 Eylül terör saldırılarında İkiz Kuleler'in yerle bir olduğu "Ground Zero" (Sıfır Noktası) adı verilen alanı ziyaret etmek için 5 Mayıs Perşembe günü New York'a gidecek.

Dün gece Kongre'deki Demokrat ve Cumhuriyetçi liderlere Beyaz Saray'da akşam yemeği veren Obama yaptığı konuşmada, Kongre'deki her iki partinin temsilcilerine, Usame Bin Ladin'in öldürülmesinin ardından ülkede oluşan ulusal birlik ruhunu devam ettirmeleri çağrısında bulundu.

FBI'ın listesi güncellendi

Bu arada FBI, "en çok aranan teröristler" listesini güncelledi.

Ladin'in ölümünün ardından birinci sıraya El Kaide'ye maddi destek sağlamaktan suçlu bulunan Adem Yahya Gadahn çekildi.

2. sırada El Kaide eylemlerine karıştığı düşünülen Daniel Andreas San Diego, 3. sırada ise Bin Ladin'in yardımcısı Eymen El Zevahiri yer alıyor.

Dünyada El Kaide alarmı

El Kaide liderinin ölümünden memnuniyet duyduğunu belirten Avrupa ülkelerinin de endişeleri yüksek.

İngiltere Savunma Bakanlığı, İngiltere ve dışındaki tüm askeri tesislere genelge gönderdi, üst seviyede ihtiyat halinin devam ettirilmesini istedi.

Almanya Dışişleri Bakanlığı, güvenlik güçlerini herhangi bir saldırıya karşı uyanık olunması gerektiğini konusunda uyardı.

Fransa'da da elçilikler ve okullar dahil birçok yerde güvenlik önlemleri artırıldı, güvenlik güçlerine hassas olunması çağrısı yapıldı.

Obama ve ekibi operasyonu izledi

Bu arada, Usame Bin Ladin, ABD tarafından düzenlenen bir operasyon sonucu öldürülmesinin, Obama ve ekibi tarafından saniye saniye takip edildiğini gösteren fotoğraflar da ortaya çıktı.

Haberin Devamı

O fotoğraflarda Başkan Yardımcısı Joe Biden, Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ve Savunma Bakanı Robert Gates'in de Obama'ya eşlik ettiği görülüyor.

Bu arada ABD'nin, genellikle Barack Obama'yı eleştiren eski başkan yardımcısı Dick Cheney, El Kaide lideri Usame Bin Ladin'in öldürülmesiyle sonuçlanan operasyonla ilgili olarak Obama'yı tebrik etti.

"Dakikalar günler kadar uzundu"

Bu arada Obama'nın ulusal güvenlik danışmanı John Brennan, Usame Bin Ladin'e yönelik operasyon sırasında dakikaların günler gibi uzun sürdüğünü belirtti.

Amerikan Merkezi Haberalma Teşkilatı'nın (CIA) eski bir üyesi olan Brennan, 40 dakikalık operasyonu Beyaz Saray'daki kriz odası "Situation room"da kurulan karmaşık bir iletişim sistemiyle izlendiğini anlattı, ancak Obama ve danışmanlarının operasyonu nasıl izlediğini belirtmedi.

Brennan, açıklamasında "Tabii ortam çok gergindi, birçokları nefeslerini tutmuştu. Operasyon adım adım ilerlerken bir sessizlik hüküm sürüyordu" ifadesini kullandı.

Brennan, Amerikan komandolarının binaya girmesi ve kişiyi Bin Ladin olarak tanımlamasından sonra herkeste bir rahatlama olduğunu belirtti. Brennan, helikopterin operasyon sırasında bozulmasıyla tansiyonun arttığını ve operasyonun başarısız olması halinde, seçim kampanyasını başlatmak üzere olan Obama için bunun siyasi anlamda kötü olacağını da sözlerine kaydetti.

Ölümü DNA ile doğrulandı

Öte yandan, basında yayılan Bin Ladin fotoğrafı fotomontaj çıksa da, Ladin'in ölümü akrabalarından alınan DNA örnekleriyle de doğrulandı.

Baskında öldürülen kadının ise, Bin Ladin'in eşi olmadığı ve El Kaide lideri tarafından canlı kalkan olarak kullanılmadığı bildirildi.

Beyaz Saray terörle mücadele danışmanı John Brennan, dün düzenlediği basın toplantısında bir soru üzerine, Amerikan birliklerinin operasyonunda ölen kadının Bin Ladin'in eşlerinden biri olduğunu ve çatışma sırasında kalkan olarak kullanılmış olabileceğini söylemişti.

Pakistan: "Ortak operasyon değildi"

Pakistan Cumhurbaşkanı Asıf Ali Zerdari de, Bin Ladin'in ABD güçlerince öldürülmesinin Pakistan ile ortak bir operasyon olmadığını belirtti.

Zerdari, Washington Post gazetesinde yayımlanan makalesinde, Pakistan'ın, topraklarındaki militanlara karşı harekete geçmediği yönündeki görüşleri reddetti.

İslamabad'a iki saat mesafedeki bir kentte öldürülen El Kaide liderinin yerinin Pakistanlı yetkililerce bilinmediğini kaydeden Zerdari, "Bin Ladin, onun olabileceğini düşündüğümüz hiçbir yerde değildi" ifadesini kullandı.

Zerdari, "önceki günkü olaylar ortak bir operasyon olmasa da, ABD ile Pakistan arasındaki on yıllık işbirliği ve ortaklığın, medeni dünyaya sürekli tehdit oluşturan Usame Bin Ladin'in yok edilmesini sağladığını" kaydetti.

Pakistan'ın Washington Büyükelçisi Hüseyin Hakkani de, ülkesinin El Kaide örgütü lideri Usame Bin Ladin'in izini sürerken istihbarat servislerinin eksikliklerini araştıracağını açıkladı.

ABD elçiliği ikinci emre kadar kapalı

ABD'nin Pakistan'daki Büyükelçiliği ve Konsoloslukları da, ikinci bir emre kadar halka verilen rutin hizmetlerini durdurdu.

Büyükelçilikten yapılan açıklamada, başkent İslamabad'taki Büyükelçilik ile Peşaver, Lahor ve Karaçi'deki konsoloslukların başta vize konusunda olmak üzere faaliyet göstermeyeceği belirtildi.

Açıklamada, Amerikan vatandaşlarının acil işleri ve başka hizmetler için büyükelçilik ve konsoloslukların çalışmayı sürdüreceği ifade edildi.

Haberin Devamı

BİN LADİN ÖLDÜRÜLDÜ



OBAMA BU AÇIKLAMAYI YAPTI



BİN LADİN BURADA ÖLDÜRÜLDÜ