Dünya Bıçak sırtı yarış

Bıçak sırtı yarış

10.11.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

ABD ara seçimlerinde Cumhuriyetçiler bekledikleri büyük zaferi alamamış gözüküyor. Temsilciler Meclisi’nde kontrolün Cumhuriyetçilere geçmesi bekleniyor ancak bıçak sırtı bir yarışın yaşandığı Senato’da başa baş bir sonuç ortaya çıktı

Bıçak sırtı yarış

ABD’de gerçekleşen ara seçimlerde oy verme işlemi tamamlanırken, dün oy sayımı devam etti. ABD’nin yasama organı Kongre iki parçadan oluşuyor: alt kanat Temsilciler Meclisi ve üst kanat Senato. Kongre’nin alt ve üst kanatları olan Temsilciler Meclisi’nin 435 sandalyesinin tamamı, Senato’nun ise 100 sandalyesinin 35’i için yapılan seçimlerde, sonuçlar Cumhuriyetçilerin beklediği gibi değil.

Haberin Devamı

İlk sonuçlar Temsilciler Meclisi’nde Cumhuriyetçilerin çoğunluğu kazandığını gösteriyor. Seçim öncesi yapılan anketler de bu yönde sonuçlar vermişti. Temsilciler Meclisi’nde 212 koltuğa sahip Cumhuriyetçilerin, 220 koltuğa sahip Demokratları geçerek çoğunluğu elde edeceği tahmin ediliyor.

Senato’da ise beklenildiği üzere bıçak sırtı bir yarış devam ediyor. Senato’daki yarışta Demokratlar ve Cumhuriyetçiler 48 sandalye kazanarak seçimleri başa baş götürüyor. Toplam 51 sandalye alan tarafın çoğunluğu elde ettiği senato seçimlerinde oy oranları eyaletlere göre değişkenlik gösteriyor. Bu şekilde sonuçlanması durumunda Senato’da Demokratların üstünlüğünün sürmesi bekleniyor. Bu durum, Demokrat Parti’nin beklentilerin üzerinde sonuçlar aldığını gösteriyor. Sonuçlar, Cumhuriyetçi Parti’nin seçimlerde beklediği ‘kırmızı dalga’nın gerçekleşmediğini gösteriyor.

Haberin Devamı

Bıçak sırtı yarış

4 kritik eyalet

Seçimin en kritik eyaletlerden biri olarak gösterilen Pensilvanya’da Cumhuriyetçi aday Mehmet Öz’ün seçimi kaybetmesi, Cumhuriyetçilere büyük bir darbe vurdu. Buradan gelen sonuç Demokratları yarışta öne geçirdi. Eğer Pensilvanya’yı kazansaydı, Cumhuriyetçilerin Senato’yu da kazanma ihtimali çok yüksekti. Pensilvanya bu sonuçla renk değiştirdi ve Demokratlara geçti. Diğer kritik eyaletler olan Nevada, Arizona, Georgia ve Wisconsin’den gelen ilk sonuçlar, Demokratların şimdilik üstünlüklerini koruyacağı yönünde.

Ancak Kongre’de kontrolü hangi partinin sağlayacağı bu eyaletlerden gelecek kesin sonuçlara bağlı. Nevada ve Wisconsin’de Cumhuriyetçi adaylar önde gözüküyor. Arizona’da ise Demokrat adaylar ipi göğüslemeye daha yakın. Georgia’da ise hiçbir adayın yüzde 50 barajına ulaşamaması nedeniyle 6 Aralık’ta ikinci tur seçim yapılacak. Bu nedenle Senato sonuçlarını konuşmak için halen erken. Sonuçlar Demokratlar için kötü olmasa da, Temsilciler Meclisi’nin Cumhuriyetçiler tarafından yönetilmesi Başkan Joe Biden’ın seçim öncesi politikalarına engel olabilir, olası soruşturmaları şekillendirebilir.

Kürtaj hakkı için önemli zafer

Haberin Devamı

ABD’de bazı eyaletlerde yapılan seçimler, o eyaletlerde kadınların kürtaj hakkının devam etmesi ya da kaybetmeleri açısından büyük önem taşıyordu. Özellikle Kentucky’de yapılan tercih, burada kürtaj hakkı yanlılarının büyük ve beklenmedik bir zafer aldığını gösteriyor. Geleneksel olarak Cumhuriyetçi Parti’nin desteklendiği Montana ve Kentucky eyaletlerinde seçmenler kürtaja erişimi kısıtlayacak düzenlemeleri reddetti. Öte yandan Vermont, Michigan ve California’da seçim sonuçlarıyla birlikte kürtaj hakkı eyalet yasasına girmiş olacak. Ara seçimler öncesi kampanya döneminde kürtaj hakkı en kritik konulardan biri olmuştu.

Yine usulsüzlük iddiaları

Arizona’daki seçim merkezlerinden yine usulsüzlük iddiaları geldi. Maricopa bölgesinde oy verme makinelerinin arıza yaptığı Arizona eyaletinde Donald Trump’ın destekçileri ve aşırı sağcı yorumcular usulsüzlük olduğuna ilişkin iddialarda bulundu. Önceki seçimlerde Demokratların kazandığı Arizona, o dönem de tartışmaların odağında olmuş, Trump Arizona’da usulsüzlük yapıldığını savunmuştu. Bu konuyla ilgili herhangi bir kanıt ise bulunmuyor.

Haberin Devamı

Pensilvanya’da büyük şok!

Ara seçimlerde en önemli eyaletlerden biri olan Pensilvanya’da Demokrat Vali Yardımcısı John Fetterman, sağlığıyla ilgili şüphelerin de üstesinden gelerek rakibi Cumhuriyetçi Doktor Mehmet Öz’e karşı zafer kazandı. Mayıs ayında felç geçiren Fetterman, katıldığı televizyon programlarında konuşma güçlüğü çekmesi gibi nedenlerle yarıştan çekilme çağrılarına rağmen Senato’ya girmeyi başardı. Öz’ün kampanya ekibi de özellikle sosyal medyada Fetterman’ın sağlığıyla ilgili dalga geçen paylaşımlar yapmıştı. Televizyoncu ve aynı zamanda bir kalp cerrahı olan Öz’ün, sağlık sorunlarıyla başa çıkmaya çalışan Fetterman’a karşı kaybetmesi ise Cumhuriyetçiler için şaşırtıcı bir sonuç olarak yorumlandı.

Galibiyetini ilan eden Fetterman, sosyal medyadan “Resmi. Pensilvanya’nın bir sonraki senatörü ben olacağım” yazarak seçmene teşekkür etti. Kampanya sürecinde Doktor Öz, eski ABD Başkanı Donald Trump’ın, Fetterman ise ABD Başkanı Joe Biden’ın yanı sıra seçimlerin son haftası meydanlara inen ABD eski Başkanı Barack Obama’nın desteğini almıştı.

Haberin Devamı

Televizyon programıyla ünlenen ve pek çok Emmy ödülü kazanan Öz, siyasete Trump’ın destekçisi olarak başladı. Öz’ün kampanyasındaki reklam filmlerinden birinde silah kullanarak, silah taşıma ve kullanma hakkını savunması tepki çekmişti. Dövmeleriyle dikkat çeken John Fetterman ise senato yarışında “ilerici bir siyasetçi” olarak ön plana çıktı. Fetterman, evlilik eşitliği, esrarın yasallaştırılması, suçlular için ikinci şans gibi politikaların savunuculuğunu yapmıştı.

Z kuşağı Kongre’ye girdi!

ABD’de yapılan ara seçimlerde Demokratları temsil eden Maxwell Alejandro Frost, Z kuşağının Kongre’ye seçilen ilk üyesi oldu. 25 yaşındaki Frost, sosyal medyada “Kazandık! Bu gece tarih yazdık. Floridalılar, Z kuşağı ve daha iyi bir geleceği hak ettiğimize inanan herkes için tarih yazdık” paylaşımında bulunarak seçimini kutladı.

Seçim kampanyasında silah şiddeti, iklim değişikliği, kürtaj hakkı ve geniş sağlık hizmeti konularına ağırlık veren Frost, aynı zamanda silah satışının kısıtlanması için aktivistlik yaptı. Daha önce New York Times’a konuşan Frost yangın tatbikatından daha fazla toplu silahlı saldırı tatbikatına katılan kuşaktan geldiğini belirterek kendisi için silah kontrolünün çok önemli bir mesele olduğunu ifade etmişti.