Dünya Bir aşk 30 yıl sürer mi hiç?

Bir aşk 30 yıl sürer mi hiç?

13.11.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Whitney Houston’ın bir kültürel fenomen olan “I Will Always Love You” (Seni Daima Seveceğim) adlı şarkısı, 30’uncu yılında bile “En çok satanlar” listesinde başı çekiyor. Uzmanlara göre bu ilginin nedeni, şarkıcının benzersiz yorumu...

Bir aşk 30 yıl sürer mi hiç

Pelin Aykın - ABD’li şarkıcı Whitney Houston’ın hem başrolünde yer aldığı hem de müziğini seslendirdiği 1992 yapımı “Bodyguard” filmiyle tüm dünyayı etkisine alan “I Will Always Love You” (Seni Daima Seveceğim) şarkısı 30. yaşını kutluyor. 90’ların bu ikonik şarkısı hâlâ müzik listelerinin üst sıralarında yer alıyor. Kasım 1992’de film müziği albümü “The Bodyguard: Original Soundtrack Album”ün çıkış şarkısı olarak piyasaya sürülen “I Will Always Love You” art arda 14 hafta Billboard Hot 100’de bir numarada kalarak dönemin rekorunu kırmıştı. Ayrıca 2 Grammy ödülü kazanan şarkı, çıkışından 30 yıl sonra, bir kadın şarkıcının seslendirdiği tüm zamanların en çok satan single’ı olmaya devam ediyor. Müzik eleştirmenlerinden, popüler kültür uzmanlarına kadar pek çok kişi bir 90’lar hit şarkısını hâlâ zirvede tutan “sihrin” ne olduğunu araştırıyor. “I Will Always Love You” aslında ABD’li şarkıcı Dolly Parton tarafından yazılıp 1973’te kaydedilmişti. Şarkı o dönem de “ABD Hot Country Songs” listesinde bir numaralı hit olmuştu ancak Houston’ın eşsiz yorumu sayesinde müzik tarihine geçti. Bu gerçeği kabul eden Parton, Houston’ın yorumuyla ilgili “Şarkının bu kadar iyi söylendiğini duymak şimdiye kadar yaşadığım en karşı konulamaz duygulardan biriydi. Bu kadar önemli olabilecek bir şarkı yazdığımı bilmiyordum. Whitney olması gerekenden çok daha fazlasını yaptı” demişti.

Haberin Devamı

Müthiş kombinasyon

Müzik uzmanları, Houston’ın şarkıyı yorumlamasının dünyayı büyülediğini belirtirken, ender bulunan vokal performansının Parton’un hassas şarkı sözlerinin yürekten okunmasıyla harmanlandığını söyledi. Koreli - Avustralyalı şarkıcı Dami Im, BBC Culture’a verdiği demeçte, “bilinen bir şarkının nasıl büyüleyici hale geldiği” sorusuna yanıt olarak “Whitney, şarkıyla duygusal olarak tam bir bağ kurmak ve böyle bir drama yaratmak için sesindeki tüm aralığı nasıl kullanacağını biliyordu” dedi. Vokal koçu Yvie Burnett ise daha önce Celine Dion ve Aretha Franklin ile çalışmış bir müzik endüstrisi emektarı olan Houston’ın vokal olarak yaptıklarının aranjör David Foster’ın mükemmel prodüksiyonuyla birleşerek “olağanüstü kombinasyon” yarattığını söyledi.

Haberin Devamı

Ruhani vokal kalitesi

Burnett, Houston’ın şarkıya tüm vokal yeteneklerini geride tutarak ve ham duygulara güvenerek başladığına dikkati çekerek, “Müzik başladığında, o ruhani vokal kalitesini koruyor, yüksek notalara mükemmel bir şekilde çıkarak sessizliğini koruyor ve vokal gücünü geri tutuyor” dedi. Bunun mükemmel bir birikimin eseri olduğunu ifade eden Burnett, şarkının duygusal sözlerinin dinleyicide bu kadar iyi hissedilmesinin ya Houston’ın inanılmaz bir aktris olmasıyla ya da bu duyguları gerçek hayatta deneyimlemesiyle ilgili olduğunu söyledi. Burnett, Houston’ın “I Will Always Love You” yorumunu “neslimizin en önemli vokal performanslarından biri” olarak nitelendirdi ve Houston’ın 2000’lerin başındaki popüler TV yetenek şovlarında yükselmeye çalışan birçok kadın şarkıcı için bir şablon ve çok yüksek bir çıta oluşturduğunu vurguladı.

Bir aşk 30 yıl sürer mi hiç

Bir aşk 30 yıl sürer mi hiç

ABD’li 6 Grammy ödüllü şarkıcı Whitney Houston, 2012’de 49 yaşındayken öldü.

‘Şarkıları bir altın standart’

İngiliz yetenek şovları Pop Idol ve Fame Academy’deki yarışmacıların yanı sıra Demi Lovato ve Spice Girls gibi ünlü şarkıcı ve gruplarla çalışan vokal koçları Carrie ve David Grant, Whitney Houston’ın en ünlü şarkılarının nadiren ulaşılabilen bir altın standart haline geldiğini dile getirdi. Carrie Grant, “5 yıl boyunca yarışmalarda birlikte çalıştığımız veya seçmelere katılan neredeyse her şarkıcı Houston’ın ‘I Will Always Love You’, ‘The Greatest Love of All’ veya ‘I Have Nothing’ şarkılarında ustalaşmak istedi. Ancak çoğunun daha kolay şarkılar seçmesi gerekliydi” dedi.

Haberin Devamı

Sadece kariyerinde yükselmek isteyen şarkıcılar değil, yıldız isimler de çoğu kez şarkı söylerken Houston’ın ‘I Will Always Love You’ yorumunu hayal ettiklerini söylüyor. Bu şarkıcılar arasında Lady Gaga ve Beyonce de yer alıyor. Uzmanlar, piyasaya sürülmesinden 30 yıl sonra, Houston’ın ‘I Will Always Love You’ yorumunun, “performansların olimpiyat altın standardı” olmaya devam ettiğini söylüyor. The Bodyguard’ın, Houston’dan I’m Every Woman and I Have Nothing dahil dört hit parça daha alan soundtrack albümünün dünya çapında 45 milyon kopya sattığı bildiriliyor.