Dünya Bir moda devinin arkasındaki savaşçı

Bir moda devinin arkasındaki savaşçı

12.09.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Ünlü Fransız modacı Christian Dior’un markasını kurmasına ve ikonik parfümüne ilham veren kardeşi Catherine Dior’un Nazilere karşı direnişi bir kitaba konu oldu

Bir moda devinin arkasındaki savaşçı

İngiliz yazar Justine Picardie’nin yazdığı “Bayan Dior: Cesaretin ve Kişiye Özel Tasarımın Hikayesi” adlı kitap bu hafta yayımlandı. Picardie, “Miss Dior” parfümüne adını veren Catherine Dior’un “isimsiz bir kahraman” olarak kaldığını düşünerek, modaya yön veren hikâyesini anlattı. Fransız moda devi Dior’un kurucusu Christian Dior’un kardeşi olan Catherine Dior’un hayatı roman gibi... Beş kardeş olan Christian ve Catherine çocukken anneleri öldü. İş insanı baba da iflas edince aile yoksullaştı.

Haberin Devamı

Bir moda devinin arkasındaki savaşçı

Dior ailesi... 1917 doğumlu Catherine (oturan) ağabeyi Christian’dan (solda ayakta) 12 yaş küçüktü. Kardeşler arasında en çok ikisi birbirine yakındı.

Paris’te başlattı

Christian Dior, 1940’ta Hitler’in Fransa’yı işgal etmesiyle Fransız Nazi işbirlikçilerinin ve işgalci Alman yetkililerin eşlerine kıyafet hazırlayan modacı Lucien Lelong için Paris’te çalışmaya başladı. Catherine Dior ise bu dönemde Fransız Direnişi destekçisi Herve des Charbonneries ile aşk yaşamaya başladı. Herve, Polonya ve İngiliz istihbarat servisleriyle yakın bağlantıları olan “F2” istihbarat ağının üyesiydi. Paris’e taşınan Catherine, direniş operasyonunu Christian Dior’un dairesinden başlattı. 1944’te tutuklanan genç kadın, gönderildiği Almanya’daki Nazi toplama kampı Ravensbrück’te 8 ay tutuldu. Nisan 1945’te Naziler tarafından ölüm yürüyüşüne gönderilenler arasında bulunan Catherine Dior, yürüyüş sırasında kaçmayı başardı. Paris’e dönen Catherine Dior’u tren istasyonunda gören ağabeyi Christian Dior, bitkin kardeşini tanıyamadı. Sevgilisi Herve ile Paris’te Christian Dior’un dairesinde yaşamaya başlayan Catherine’in dönüşü ağabeyini çok etkiledi. Kız kardeşinin cesaretinden ilham alan Christian Dior, daha önce çekinmesine rağmen 1946’da modaevini kurdu. Dior’un ilk koleksiyonu “New Look” (Yeni Görünüm) olarak adlandırıldı.

Haberin Devamı

“New Look” moda akımına dönüşürken, Christian Dior, kız kardeşinin adını verdiği parfümü 1947’de piyasaya sürdü. Milyonlarca şişe satan Miss Dior parfümü, hâlâ markanın ikonik ürünleri arasında yer alıyor. Christian Dior, 1957’de 52 yaşında ölmeden önce Catherine’i sanatsal mirasından sorumlu yaptı. Catherine Dior da modacının ölümünün ardından otobiyografisinin basılmasını, özel tasarımlarının arşivlerde korunmasını ve Normandiya’da Dior müzesinin kurulmasını destekledi. Moda devinin arkasındaki kadın, 2008’de 91 yaşında öldü.