Dünya ‘Biz bu savaşa 8 Ekim’de zaten katıldık!’

‘Biz bu savaşa 8 Ekim’de zaten katıldık!’

04.11.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Lübnan’da Hizbullah lideri Hasan Nasrallah, Hamas’ın İsrail’de 7 Ekim’de düzenlediği saldırılar sonrası ilk kez sessizliğini bozdu ve halka seslendi. Günler öncesinden Nasrallah’ın konuşma yapacağı duyurulurken, savaşın kendi ülkelerine yayılma endişesi yaşayan Lübnanlılar diken üstünde bir bekleyişteydi.

‘Biz bu savaşa 8 Ekim’de zaten katıldık’

Konuşmasının başında Nasrallah ‘şehitleri tebrik ederken’, “Bu savaş tamamen Filistin’in, Filistinliler için, hiçbir bölgesel sorunla alakası yok” dedi. Hamas’ın saldırılarından önceden haberdar olmadıklarını söyleyen Nasrallah, “Hamas’ın operasyonunun, İsrail’le devam eden tarihi savaşta yeni evre başlattığını” belirtti. Gazze’de yaşananlardan ABD’nin sorumlu olduğunu savunan Nasrallah, Gazze’deki savaşın “önceki savaşlar” gibi olmadığını, belirleyici ve tarihi bir savaş olduğunu söyledi. ABD’nin bölgede savaş gemileri konuşlandırmasına da değinen Nasrallah, “Hizbullah’ın gözünün korkmadığını” söyledi.

Haberin Devamı

Hizbullah lideri “İslami direniş” olarak adlandırdığı hareketlerle ilgili olarak İran’ın desteğini doğruladı. Nasrallah, savaşın genişleme olasılığına ilişkin ise, bütün olasılıkların ve seçeneklerin masada olduğunu belirtti ve “Tüm olasılıklara hazırız” dedi. Nasrallah, “Irak ve Yemen’de direnişin rolü netleşti. Lübnan’a gelince, biz bu savaşa 8 Ekim’den beri zaten katıldık” ifadelerini kullandı.

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, Hizbullah liderinin açıklamalarına atıfta bulunarak “Kuzeydeki düşmanımıza söylüyorum: Bizi yanlış anlama. Bir hata sana hayal bile edemeyeceğin bir şekilde pahalıya mal olur” dedi. Lübnan-İsrail sınırı son günlerde İsrail ordusu ve Hizbullah arasında artan yoğunlukta çatışmalara sahne oldu. Çatışmaların İsrail-Hamas savaşında yeni bir cephe açmasından endişe ediliyor.