Dünya BM’deki skandal imzayı konuştular

BM’deki skandal imzayı konuştular

06.07.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

.

BM’deki skandal imzayı konuştular

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres ile telefonda görüştü. Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Bakan Çavuşoğlu, BM Genel Sekreteri Guterres ile “BM Çocuklar ve Silahlı Çatışma Özel Temsilcisinin sözde Suriye Demokratik Güçleri ile eylem planı imzalaması”nı konuştu.

Haberin Devamı

Tepki göstermişti

Çavuşoğlu, önceki gün TRT Haber’de katıldığı programda BM Genel Sekreteri Guterres’in silahlı çatışmalarda çocuklar konusundaki özel temsilcisi Virginia Gamba’nın “SDG” ismini kullanan terör örgütü YPG/PKK ile eylem planı imzalamasına tepki göstermişti.

Guterres ile görüşeceğini belirten Çavuşoğlu, Türkiye’nin BM Daimi Temsilcisi Feridun Sinirlioğlu’nun Türkiye’nin yazılı protestosunu ilettiğini de ifade etmişti.

Oslo’da da görüşmüşler

Birleşmiş Milletler’e (BM), SDG ismini kullanan terör örgütü YPG/PKK ile bünyesindeki çocuk savaşçıları bırakması için anlaşma imzalamasına yönelik Türkiye’nin tepkileri sürüyor. Suriye’nin kuzeyindeki sınır hattında oluşturulacak “Güvenli Bölge” uygulamasına ilişkin ABD yönetimi ile Ankara arasında sürdürülen görüşmelerde, sınırda görev alacak ülkelerin pozisyonlarına yönelik konular ele alınıyor.

Haberin Devamı

Şam yönetimi de SDG ismini kullanan terör örgütü YPG/PKK ile bölgedeki Arap aşiretlerin desteğini almak için yoğun girişim başlattı. Rejime bağlı SANA Ajansı, Fırat’ın doğusundaki aşiretlerden 50’den fazla ismin davet edildiği toplantıda Esad’a destek beyan edildiğini ileri sürdü.

Anlaşmaya tepkiler sürerken, BM yetkilisinin kısa süre önce YPG/PKK temsilcisi ile Oslo’da da görüştüğü ortaya çıktı. SDG’nin siyasi kanadına üye Hasan Muhammed Ali, Al-Monitor Oslo’daki görüşmeyi doğruladı. Görüşmenin 18-19 Haziran’da 17. Oslo Zirvesi’nde, BM’nin Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen ile yapıldığı iddia edildi.