Dünya Borç krizinde sıra onlarda mı?

Borç krizinde sıra onlarda mı?

28.07.2011 - 11:22 | Son Güncellenme:

Küresel piyasalarda büyük panik yaratan borç korkusunda son halkanın bu ülke olacağı konuşulurken, hükümet istifasını verdi...

Borç krizinde sıra onlarda mı

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Kıbrıs'ın notunu iki kademe düşürüp A2den Baa1'e çekti. Financial Times, bu karar ışığında 'Kıbrıs kurtarma paketi alan dördüncü ülke olmaya biraz daha yaklaştı' diyor.
Avrupalı kaynakların Lefkoşa yönetimi ile bu konuda bir görüşme yapılmadığı açıklamasını aktaran gazete; Kıbrıs'ın başının üç ayrı alanda birden dertte olduğunu belirtiyor.
"Kıbrıs'ta ters gidebilecek her şey ters gitti, hem de 15 günde." diyen gazete bu sorunları şöyle sıralamış:
Kıbrıs bankalarının elindeki Yunan tahvilleri, hükümetin bütçe açığını düşürmeye yönelik kemer sıkma paketine muhalefetin yarattığı siyasi kriz ve kilit enerji santralının havaya uçması.

Haberin Devamı

Küresel panik
Avrupa'da Yunanistan'a en fazla borç veren üç ve yedinci bankanın adada olduğunu belirten Financial Times, Merkez Bankası başkanının durumu 'Türk işgali gibi' diye ifade ettiğini aktarıyor.
Gazete bunun hükümetin istifasını getireceğini şu sözlerle duyuruyor:"Baskılar nedeniyle Cumhurbaşkanı Dimitris Hıristofyas'ın bugün yapılacak toplantıda tüm kabinenin istifasını isteyeceği açıklandı."
"Kıbrıs girdaba düşen bir sonraki ülke olabilir" uyarısında bulunan Daily Telegraph, ön sayfasındaki haberinde ise "borç korkusu küresel piyasaları paniğe sevketti" başlığına yer vermiş.
"Atlas Okyanusu'nun iki yakasındaki siyasetçilerin borç krizleri üzerindeki kontrollerini kaybetmeye başladığı endişeleri doğrultusunda küresel borsalar düşüşe geçti. Yatırımcıların açıklanalı bir hafta olan Avrupa'nın 159 milyar euro'luk Yunan paketine güvenini yitirmesi ardından İngiltere, Almanya, Fransa ve İspanya'da borsalar yüzde 1'den fazla değer kaybetti. Yatırımcıları huzursuz eden bir diğer unsur da ABD'de Başkan Obama ve Cumhuriyetçiler arasında süregiden açmaz... " (BBCTürkçe)

Haberin Devamı

Hükümet istifa etti
Kıbrıs Rum kesiminde hükümetin istifa ettiği bildirildi. Hükümet sözcüsü Stefanos Stefanu, Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas’ın kabine toplantısında istifaları talep ettiğini, bunun üzerine hükümetin istifasını sunduğunu söyledi.

Stefanu, 11 üyeli kabinenin yeni kabine oluşturulana kadar görevde kalacağını ifade etti.

Kıbrıs Rum kesiminde Zigi’deki Rum Milli Muhafız Ordusu’nun (RMMO) Evangelos Florakis deniz üssünde 11 Temmuz’da meydana gelen patlama ve üssün yakınında bulunan Vasiliko elektrik santralinin patlamanın etkisiyle yanarak devre dışı kalmasının ardından başlayan siyasi tartışmalar krize dönüşmüştü.

Hristofyas’a istifa çağrıları yapılırken, koalisyon hükümetinin küçük ortağı Demokratik Parti (DİKO) Başkanı Marios Karoyan, hükümette yer alan bakanlarından istifa etmelerini istemişti.

Hükümet sözcüsü Stefanu, dün yaptığı açıklamada, Hristofyas’ın, patlamanın ardından istifa eden savunma ve dışişleri bakanlarından sonra 11 üyeli kabinede kalan bakanlardan da bakanlar kurulu toplantısında istifalarını sunmalarını isteyeceğini söylemişti.