Dünya BrexIt 31 Ekim’e ertelendi

BrexIt 31 Ekim’e ertelendi

12.04.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Son zamanlarda kördüğüm haline gelen İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden (AB) çıkma süreci (Brexit), 31 Ekim tarihine ertelendi.

BrexIt 31 Ekim’e ertelendi

AB üyesi ülkelerin liderleriyle yapılan Brexit Zirvesi sonunda alınan kararda, İngiltere Başbakanı Theresa May’in Brexit tarihini erteleme talebine, AB Konseyi’nce olumlu yanıt verdiği belirtildi. Zirvenin sonuç bildirgesinde, ayrılık anlaşmasının tekrar müzakereye açık olmadığı vurgulanırken, “İngiltere, 23-26 Mayıs tarihlerinde hala AB üyesi olmaya devam eder ve 22 Mayıs’a kadar ayrılık anlaşmasını onaylamazsa, Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerine katılmak zorunda kalır. Eğer İngiltere bu zorunluluğu yerine getirmezse, Brexit 1 Haziran 2019 tarihinde gerçekleşir” uyarısı da yapıldı. AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, İngiltere’ye, “Lütfen bu zamanı boşa harcamayın” çağrısında bulundu. Tusk, “31 Ekim’e kadar yol haritası tamamen İngiltere’nin elinde olacak. İngiltere, bu tarihe kadar Brexit anlaşmasını onaylayabilir, Brexit stratejisini gözden geçirebilir veya ayrılmaktan vazgeçebilir” dedi. AB Komisyonu Başkanı Juncker ise “Anlaşmasız Brexit tam bir felaket olurdu. Bunun yaşanmaması için elimizden geleni yapacağız” diye konuştu.

Haberin Devamı

Ülkesinin AB’den 31 Ekim’den önce de ayrılabileceğini ifade eden May ise, “Brexit’in en geç ekim sonuna ertelenmesini kabul ettim. AB’den bir anlaşmayla en kısa sürede ayrılmamız gerektiğine inanmayı sürdürüyorum... Brexit anlaşmasını mayısın ilk üç haftası içinde geçirmeyi başarırsak, AB’den 1 Haziran Cumartesi günü resmen ayrılabileceğiz” dedi.