Dünya Bu bir final konferansıdır!

Bu bir final konferansıdır!

30.06.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Kıbrıs sorununa çözüm bulunması amacıyla görüşmeler İsviçre’de dün de devam ederken, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Bu bir final konferansıdır. Son konferanstır. Odaklanmamız gereken konu, devam eden müzakere sürecini neticelendirmektir” dedi

Bu bir final konferansıdır

Kıbrıs’ta nihai bir çözüm bulunması amacıyla İsviçre’nin Crans-Montana kasabasında başlayan görüşmeler dün de devam etti. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, dün yaptığı açıklamada, Kıbrıs Konferansı için “Bu bir final konferansıdır. Son konferanstır” ifadesini kullandı.
İsviçre’de gazetecilere açıklamalarda bulunan Çavuşoğlu, “Odaklanmamız gereken konu, devam eden müzakere sürecini neticelendirmektir” derken, “Biz samimiyiz, bunun için geldik. Karşı taraftanda da aynı hassasiyeti görmek istiyoruz. Öyle Türk askeri olmayacak, garanti sistemi olmayacak gibi kabul edilemeyen yaklaşımlardan uzaklaşmaları gerekir. Daha makul ve kabul edilebilir önerilerle bizim karşımıza çıkmaları gerekir” diye konuştu. Çavuşoğlu, İsviçre’ye çözüm için geldiklerini hatırlatarak, “Bize göre nihai bir konferans. Bir çözüm olacaksa olacak, olmayacaksa uzatmanın anlamı yok. BM de bunu söylüyor. KKTC heyeti de bunu söylüyor” ifadesini kullandı. “Nihai konferans olacaksa, tüm konularda anlaşmaya varılması gerekiyor” diye devam eden Çavuşoğlu, şöyle devam etti:
‘Oyunları görüyoruz’
“BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Espen Barth Eide, bugüne kadar bizimle ve Ada’daki toplantıda bu konferansın nihai bir konferans olacağını söylüyordu. Bundan sonra uzatmanın anlamı olmadığını da söylüyordu. Uzatma taktiği, Rumların taktiğidir. Güney’de seçimler var. Tek taraflı Kıbrıs açıklarında sondaj çalışmaları yapmak istiyorlar. Biz bu oyunları görüyoruz. Başta BM Genel Sekreteri’nin danışmanı, bu konuda farklı tutumlar içinde olmamalı.”
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve kendisinin, net bir şekilde bunun final konferansı olduğunu söylediğini hatırlatan Çavuşoğlu, “Ömür boyu bu konuyu müzakere edecek değiliz. Henüz olayın başındayız. Esas odaklanılması gereken konu müzakere sürecini bir çözümle neticelendirmek. Tutumumuzda da
samimiyiz” dedi. Güvenlik ve garantinin önemli olduğuna dikkat çeken
Çavuşoğlu, şunları söyledi:
“Sadece güvenlik ve garanti değil, varılacaksa bir mutabakata varılması gerekiyor. Sıfır asker sıfır garanti, bizim için toplantıya başlama noktası bile değil. Kabul edemeyiz. Hem KKTC heyeti hem biz güvenlik ve garantinin ne kadar önemli olduğunu söyledik. Daha makul, kabul edilebilir önerilerle karşımıza çıkmalılar. Başından beri KKTC tarafı ve Türkiye olarak çözümle ilgili ne düşündüğümüzü, hangi adımların atılması gerektiğini söylüyoruz. Annan Planı’nı reddeden onlar. Annan Planı’nın içinde de çözüm parametreleri vardı. Rum tarafı ve Yunanistan’ın beklentisi ‘garantiler kalksın, Türk askeri kalmasın.’ Onun dışındaki her görüş değişik bir görüş değildir. Bu hayaldir. Bu hayalden uyanmalılar, vazgeçmeliler. Sayın Akıncı (dün) yine toplantıda ve siyasi parti liderleri garantinin ne kadar önemli olduğunu vurguladı. İttifak anlaşması. Bunu kim öldürdü? Rum tarafı ve cuntacılar...”
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, mülkiyet, dönüşümlü başkanlık, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının Yunanistan vatandaşlarıyla eşit muameleye tâbi tutulmasının önemli konular olduğunu da sözlerine ekledi.

Haberin Devamı


Dönüşümlü başkanlık
Bu arada İsviçre’de süren görüşmelerde Türkiye, garanti ve ittifak antlaşmalarında, “yeni oluşacak duruma göre adımlar atacağı” mesajını verdi. Türkiye’nin 5’li görüşmede yaptığı öneriye göre, Kıbrıslı Rum lider Nikos Anastasiadis, “Kıbrıslı Türklerin siyasi eşitliği”ni ve “dönüşümlü başkanlığı” kabul ederse, Türkiye de, garanti başlığını görüşmeye hazır olacağını ifade etti. Türkiye’nin, “Cumhurbaşkanı Akıncı ile Rum lider Anastasiadis, bu iki başlıkta anlaşsın, biz gereğini yaparız” yaklaşımında olduğu kaydedildi. Rumlar ise, Türkiye’nin önerisini reddederken, Kıbrıs’ta Türkiye’nin değil AB’nin ağırlıklı olacağı bir garanti olmasını istedi. Akıncı da, görüşmelerde Türkiye’nin garantisinin “olmazsa olmaz” olduğunu savundu.

Guterres gidiyor
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres de, Kıbrıs konferansına katılmak üzere bugün Crans-Montana’ya gidecek. Güvenlik ve garanti başlığın ele alınacağı toplantıya başkanlık edecek Guterres, Akıncı ve Anastasiadis ile yemek
yiyecek. Guterres’in iki lidere, “Siyasi adımlar konusunda kararlı olun” baskısı yapacağı belirtildi.