Dünya ‘Bu daha başlangıç’

‘Bu daha başlangıç’

05.02.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

İran, ABD’nin Irak ve Suriye’deki hava saldırılarına sert tepki gösterirken, Washington ise saldırıların süreceğini kaydetti ve “Bu daha başlangıç” mesajını gönderdi.

‘Bu daha başlangıç’

DIŞ HABERLER SERVİSİ - ABD’nin, Ürdün’deki Amerikan üssüne düzenlenen ve 3 askerinin ölümüyle sonuçlanan saldırılara yönelik misillemesinin yankıları sürüyor. İran, hava saldırılarını “stratejik hata” olarak nitelendirirken, Washington ise bunun bir başlangıç olduğunu savundu.

Haberin Devamı

İran Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Bu saldırıların, bölgede gerilimin ve istikrarsızlığın artmasından başka bir sonucu olmayacaktır” denildi. ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ise saldırılarla ilgili olarak “Bu daha başlangıç” ifadesini kullandı.

Jake Sullivan, NBC televizyonuna yaptığı açıklamada, ABD’nin, askerlerine saldırıldığında karşılık vereceğini göstermek için ek saldırılar düzenleme niyetinde olduğunu söylerken, daha fazla adımın atılacağını belirtti. Sullivan bununla birlikte, durumu ucu açık askeri kampanya olarak nitelemeyeceğini söyledi. ABD’nin İran’a saldırı düzenleyip düzenlemeyeceği yönündeki soruya yanıt vermekten kaçınan Sullivan, ülkesinin tehditlere önemli ve orantılı karşılık verdiğini söyledi.

Haberin Devamı

‘Daha ilk tur’

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Sözcüsü John Kirby de, Fox News’a yaptığı açıklamada, İran’ın desteklediği gruplara Cuma günü yapılan saldırının daha ilk tur olduğunu, daha fazla adımın geleceğini vurguladı. Ürdün’de Amerikan askerilerine yönelik saldırıda 3 askerin yaşamını yitirmesi, yaklaşık 40’ının da yaralanmasının ardından Amerika Irak ve Suriye’de İran’ın desteklediği grupları hedef almış, 85 hedefi vurmuştu. Yaklaşık 20’si Irak’ta olmak üzere 40 kişinin bu saldırılarda yaşamını yitirdiği belirtiliyor. İran Dışişleri Bakanlığı, Irak ve Suriye’ye yönelik saldırıların stratejik hata olduğunu belirtmiş ve bunların bölgedeki gerilimle istikrarsızlığı arttırmaktan başka bir sonucu olmayacağını kaydetmişti.

‘Bu daha başlangıç’

ABD ile İngiltere’den Husilere operasyon

ABD ile İngiltere, Yemen’de İran destekli Husiler ile bağlantılı 36 hedefe saldırı düzenlediklerini açıklarken, Husiler’den de tehdit gecikmedi, karşılık vereceklerini bildirdi. Amerikan Savunma Bakanlığı, saldırıların Husiler’in Kızıldeniz gemilerine saldırmak için kullandıkları gömülü silah depolama tesislerini, füze sistemlerini, fırlatma rampalarını ve diğer hedeflerini vurduğunu belirtti. Savunma Bakanı Lloyd Austin de, saldırılara Avustralya, Bahreyn, Kanada, Danimarka, Hollanda ve Yeni Zelanda’nın da destek verdiğini kaydetti.

Haberin Devamı

Husi sözcüsü Yahya Sarea ise, ABD ve İngiltere’nin saldırısının karşılıksız ve sonuçsuz kalmayacağını belirtti. Sarea, bu tür saldırıların Gazze’de Filistin halkını desteklemekten kendilerini alıkoymayacağını da söylerken, herhangi bir can kaybı açıklamadı. İran Dışişleri Bakanlığı da Yemen’e son saldırıların Amerika ve İngiltere tarafından uluslararası hukukun ihlali olduğunu belirtti.