Dünya Bu skandal Sarko’yu yakar

Bu skandal Sarko’yu yakar

07.07.2010 - 00:10 | Son Güncellenme:

Fransa Cumhurbaşkanı‘nın L’Oreal’in patronundan yıllarca kayıt dışı para aldığı ortaya çıktı. İddialar, Sarkozy’nin bugüne kadarki en büyük skandalı olarak yorumlanıyor

Bu skandal Sarko’yu yakar

Fransa’da aile içi çekişme olarak başlayan L’Oreal davasına Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin de adı karıştı. Fransız Mediapart sitesinde dün yayınlanan habere göre, Nicolas Sarkozy, cumhurbaşkanlığı seçimleri sırasında L’Oreal’in sahibi ve Fransa’nın en zengin kadını olan Liliane Bettencourt’dan 150 bin euro nakit para aldı. Yaklaşık 12 yıl Bettencourt’un şirketinde muhasebecilik yapan Clare T. isimli kadın, Mediapart’a paranın Sarkozy’nin 2007 yılındaki kampanyasının yöneticilerinden Eric Woerth’e zarf içinde teslim edildiğini söyledi.

Evine gidip alıyordu
Muhasebeci, Sarkozy’nin 1983-2002 yılları arasında Neuilly Belediye Başkanı olduğu dönemde de Liliane Bettencourt’un evine her yemeğe gittiğinde malikaneden ayrılmadan önce zarf içinde para aldığını anlattı, “Herkes bunu biliyordu” dedi. Muhasabecinin avukatı, müvekkilinin ödemelerle ilgili polise de bilgi verdiğini açıkladı.
Fransa gündemini bir anda değiştiren iddialar, Sarkozy yönetiminin de bugüne kadar yaşadığı en büyük skandal oldu. Eric Woerth, “Partim tek yasadışı euro almadı. İstifa etmeyeceğim” dedi. Başbakan François Fillon, “Adam avına çıktılar. Yılmayacağız. Bu yöntemlere başvuranlar hâlâ vicdanları var mı onu sorgulasınlar” yorumunu yaptı. Sarkozy ise, “İnsanlar böyle asılsız karalama kampanyaları yerine asıl büyük sorunlarla uğraşsa çok mutlu olurum” diyerek konuyu görmezden gelmeye çalıştı, ancak başarılı olamadı.

Mecliste protesto
Meclisin dünkü oturumunda Bütçeden Sorumlu Bakan François Baroin, “Sosyalistler [bu skandalla ilgili] aşırı sağcılar gibi çalışıyor” deyince sosyalist milletvekilleri oturumu terk etti. Sarkozy’nin kendi partisi UMP’nin meclis grup başkanı Jean-François Cope de, “Cumhurbaşkanı’nın skandalla ilgili açıklama yapması lazım” dedi. Sarkozy’nin yakın çevresine göre cumhurbaşkanı televizyondan açıklama yapmaya hazırlanıyor.

Vergi kaçırma yardımı
Fransa’nın en zengin kadını Bettencourt’un off-shore hesaplarda milyarlarca euro’su olduğu ve vergi kaçırdığının ortaya çıkmasından hemen sonra patlayan skandal yeni soru işaretleri yarattı. Sarkozy’ye verilen 150 bin euro’yu teslim aldığı söylenen Eric Woerth bir dönem maliyenin vergi kaçakçılığından sorumlu müsteşarı olarak çalışmıştı. Sarkozy’nin seçim sürecinde aldığı paralara karşılık Bettencourt’a vergi konusunda kolaylık sağladığı düşünülüyor.

Haberin Devamı

Anne kız kavgası olarak başladı
L’Oreal’in sahibi olan Liliane Bettencourt’un fotoğrafçı bir arkadaşına 1 milyar euro hediye etmesinin ardından kızı dava açarak annesinin bunadığını ve fotoğrafçı tarafından kandırıldığını söyledi. Anne Bettencourt ise, zihninin gayet açık olduğunu iddia ediyordu. Dava geçen hafta başladı. Aynı günlerde Bettencourt’un evinde kaydedilen bir ses kaydı ortaya çıkınca Bettencourt’un vergi kaçırdığı anlaşıldı. Ancak aynı kayıtta bir dönem vergi kaçakçılığından sorumlu müsteşar olarak çalışan Eric Woerth’in karısının Bettencourt için çalıştığı ortaya çıktı. Sarkozy, bakanının herhangi bir şekilde ayrımcılık yapmadığını söyledi. Şimdi Sarkozy’nin yeni iddialarla ilgili nasıl bir savunma yapacağı merak ediliyor.

Yazarlar