Dünya Buça katliamını yapan askerler geri geliyor! Ukrayna'dan korkunç iddia, uzman yorumladı

Buça katliamını yapan askerler geri geliyor! Ukrayna'dan korkunç iddia, uzman yorumladı

06.04.2022 - 20:52 | Son Güncellenme:

Ukrayna istihbaratı, Buça katliamını gerçekleştiren birliklerin Ukrayna'da ön saflara gönderileceğini çünkü 'Kremlin'in bu askerlerden kurtulmak istediğini' açıkladı. Stratejik çalışmalar profesörü O'Brien, Putin'in 'korktuğu seçeneği' masaya yatırdı ve Rus liderin köşeye sıkıştığını öne sürdü.

Buça katliamını yapan askerler geri geliyor Ukraynadan korkunç iddia, uzman yorumladı

Ukrayna'nın başkenti Kiev yakınlarındaki Buça bir ayı aşkın bir süre Rus birliklerinin işgali altındaydı. Rus birlikler çekildiğinde sokakların birçoğu elleri arkadan bağlanmış cesetlerle dolu olduğu ortaya çıkmıştı. Ukraynalı yetkililer, Buça'da Rus askerleri tarafından yargısız infazla öldürülen 50 sivilin cesedine ulaştı, toplam can kaybının 300'ü aştığı belirtiliyor. Ukrayna Savunma Bakanlığı Ana İstihbarat Müdürlüğü (MID), bugün Telegram mesajında, "Buça'da toplu infaz ve sivillere işkenceden sorumlu Rus 45. Ordusuna bağlı 64. Mekanize Piyade Tugayı, Ukrayna'ya geri gönderilecek. Rus askeri üst komutanlığı bu alayın personelini değiştirmeyecek ve ön saflara sevk edecek" dedi.

Haberin Devamı

RUS TUGAYININ 'ÖZEL AMAÇLARI'

Ukrayna istihbaratına göre, bu tugay Ukrayna'dan geçtiğimiz günlerde Belarus'a çekildi ve 4 Nisan itibariyle Mozyr şehri yakınlarında konuşlandı. İki günlük kısa bir dinlenmenin ardından da Ukrayna'da muhtemelen Harkiv yakınlarına konuşlandırılacaklar. MID, bu gibi durumlarda birliklere genellikle dinlenmek için daha fazla zaman verildiğine dikkat çekerek, bu kadar dar bir zaman aralığının, 64. tugayın 'özel amaçlarla' görevlendirileceğinin sinyali olduğunu vurguladı. Bu 'özel amaç'lardan birisi de Ukraynalı sivillere boyun eğdirmek ve onları terörize etmek olabilir.

MAHKEMEDE İFADE VEREMEMELERİ İÇİN 'ELDEN ÇIKARILACAKLAR'

"Buça'da soykırım yapanlar, bu suçlarını başka yerlerde de tekrarlayabilir" denilen mesaj şu çarpıcı ifadelerle devam etti: "64. tugayı Ukrayna'ya hızlı bir şekilde yeniden yerleştirmenin ardındaki bir diğer gerekçe de, istenmeyen tanıkların amaca uygun olarak 'elden çıkarılması'. Başka bir deyişle, onları hayatta kalma şanslarının çok az olacağı ön saflara yeniden göndermek, gelecek mahkeme duruşmalarında asla ifade verememelerini sağlayacaktır.”

Haberin Devamı

DÖNMEYE DİRENEN ASKERLER TEHDİT EDİLİYOR

Ukrayna istihbaratına göre Buça'daki eylemlerinin yüksek profilli doğası göz önüne alındığında, askerler Ukrayna'ya geri dönmemek için direniyor. Ancak Rus komutanları istifalarını kabul etmiyor ve askerleri askeri mahkemelerle tehdit ediyor. Profesör O'Brien da bu istihbarat raporlarından hareketle Rus ordusunun içinde bulunduğu çıkmazı ve bu tugayların durumunu anlattı.

STRATEJİ PROFESÖRÜ: RUS KUVVETLERİN ETKİLİ OLMASI MÜMKÜN GÖRÜNMÜYOR

Ukrayna istihbaratına ilişkin konuşan İskoçya'daki St Andrews Üniversitesi'nden stratejik çalışmalar profesörü Philips O'Brien, "Eğer öyleyse, bu ordu korkunç bir durumda ve seçenekleri giderek tükeniyor" dedi ve şöyle devam etti: "Bu birlikler yıpranmış, yenilmiş, teçhizatlarının çoğunu da kaybetmiş durumda. Her halükarda savaşta etkisiz kalacaklar. Tarih boyunca savaşlarda şu faktörler arttığında performans önemli ölçüde düşüyor: personel ve ekipman kayıpları, savaş operasyonlarında geçirilen süre ve savaş alanında başarısızlık. Tüm bu faktörler yeniden konuşlandırılan Rus kuvvetleri için oldukça yüksek durumda."

Haberin Devamı

PUTİN NEDEN BURAYA BEL BAĞLADI?

Normalde bu birlikler dinlendirilmeli, yeniden donatılmalı ve başka bir çatışmaya gönderilmeden önce bir miktar zaman geçmeli. Putin'in bu güçlere bel bağlaması, Rusya için savaşın uzamasının ne kadar zorlu olduğunu gösteren şu dört ihtimali gözler önüne seriyor:

Buça katliamını yapan askerler geri geliyor Ukraynadan korkunç iddia, uzman yorumladı

1) Ruslar silahlı kuvvetlerinin geri kalanına güvenmiyor. Eğer güvenebilselerdi, bu tür kayıplara uğrayanları değil, yeni birlikleri savaşa gönderirlerdi.

2) Savaşın ilk aşamasında ordularının en iyi kısmının yok olmasına belki de istekliler. Herhangi bir nedenle bu birlikleri Ukrayna'nın diğer bölgelerine gönderip tekrar savaşa sokarlarsa, birkaç hafta sonra onlardan geriye ne kalacağını görmek zor.

3) Kendi kuvvetlerinin moralini umursamıyorlar. Bu özellikle tehlikeli bir durum. Rus askerleri, yöneticiler için rahatça gözden çıkarılabilir olduklarına inanırsa, savaşma istekleri giderek düşecektir.

Haberin Devamı

4) Rusların fikirleri tükendi. En kötü suçlardan bazılarını işleyen birlikleri Ukrayna'ya geri gönderiyorsanız, bunlar yalnızca Ukrayna direnişini daha da yüksek seviyede motive eder. Bu çok aptalca bir fikir.

RUS LİDERİN 'AÇIKÇA KORKTUĞU' SEÇİM

Rusya gerçekten uzun bir savaş yapmak istemiyor ve Ukrayna'nın gerçek bir fırsatı var. Ukraynalılar, yeniden konuşlanan Rus güçlerini karşılamak için ikmallerini yenileyebilir ve pozisyonlarını kaybetmezlerse, temelde Rus hükümetinin inandığı tek savaş gücünü boşa çıkartabilirler. Bu yüzden Ukrayna'ya şimdi yardım ulaştırmak çok önemli. Onlara Kiev'de yeniden konuşlandırılacak Rus güçlerini yok etme fırsatı verirseniz, Putin'i yapmaktan açıkça korktuğu bir seçime zorlayabilirler: Güvenmediği askerlerle giriştiği, giderek uzayan bir savaş.