Dünya Çatışmalar yüzünden mülteciler arttı

Çatışmalar yüzünden mülteciler arttı

01.05.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Birleşmiş Milletler, dünya çapında yaşanan çatışmaların giderek artmasının, mülteci sayısını ve ölümlerini artırdığını savundu 

Çatışmalar yüzünden mülteciler arttı

Suriye, Afganistan, Yemen, Libya, Sudan ve diğer Afrika ülkelerinde yaşanan savaş ve çatışmalara, Ukrayna’nın da eklenmesinin, dünya genelinde mülteci sayısını artırarak bu insanların yaşadığı dramın çok daha fazla ülkede hissedilmesine yol açtığı bildirildi. 

Haberin Devamı

Rusya’nın işgal harekatı nedeniyle Ukrayna’dan komşu ülkelere mülteci akını sürerken, Avrupa ülkelerine deniz yoluyla farklı ülkelerden sığınmak isteyen mültecilerin sayısı da arttı. Amerika’nın Sesi tarafından aktarılan habere göre, Birleşmiş Milletler Sözcü Yardımcısı Ferhan Hak, dünyada mülteci krizinin tırmandığını belirterek, BM Uluslararası Göç Örgütü’nün (IOM) son verilerine göre savaşın başlamasından bu yana, Ukrayna’da 7 milyon 700 binden fazla kişinin ülke içinde yerinden edildiğini ve 5 milyondan fazla kişinin de komşu ülkelere göç etmek zorunda kaldığını belirtti. 

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin (UNHCR) son verilerine göre de, 5 milyon 429 bin 739 Ukraynalı komşu ülkelere sığındı. UNHCR, iki ayı aşan savaş yüzünden, Polonya’ya 2 milyon 992 bin 575, Romanya’ya 810 bin 21, Rusya’ya 656 bin 381, Macaristan’a 513 bin 848, Moldova’ya 441 bin 437, Slovakya’ya 367 bin 904, Belarus’a 25 bin 2 kişinin sığındığını açıkladı. Ukrayna’da şimdiye kadar en az 2 bin 899 sivilin öldüğü, 3 bin 235 sivilin yaralandığı bildirildi. 

Haberin Devamı

Denizlerdeki ölümler 

BM Mülteci Yüksek Komiserliği’nin verilerine göre, 2021 yılında 1.924 kişi Orta ve Batı Akdeniz sularında Avrupa ülkelerine sığınma girişimi sırasında öldü veya kayboldu. Yine aynı verilerde, 1.153 kişinin de Kuzeybatı Afrika denizlerinde öldüğü ya da kaybolduğu belirtiliyor. UNHCR, ellerindeki son verilerin, mülteci ölüm ve kayıplarının bir önceki yıla göre katlanarak artabileceğini gösterdiğini açıkladı. 

UNHCR, 2020 yılında denizlerde can veren ya da kaybolan mültecilerinin sayısının bin 776 olarak kayıtlara geçtiğini, 2022 yılının daha başlarında, 2020’deki rakama en az 478 mülteci ölümünün daha eklendiğini kaydetti. Yetkililer, 2020 yılında salgın hastalık yüzünden pek fazla hareket edemeyen mültecilerin sayısının bu yıl katlanarak artacağı endişesini taşıdıklarını belirtiyor.

AB ülkelerine eleştiri 

Avrupa Birliği ülkelerinin, son dönemde ülkesinden kaçmak zorunda kalan Ukraynalı mültecilere daha iyi davranması, onlara rahatça AB ülkelerine girmelerine olanak sağlaması eleştirilerin odağında. Nitekim pek çok kuruluş ve mülteci, bazı ülkelerin Ukraynalı mültecilere yönelik özel uygulamalar gerçekleştirdiğini ancak bunun diğer ülkelerden gelenler için yapılmadığını savunuyor.

Haberin Devamı

Bununla birlikte İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), İngiltere’nin çıkardığı son yasayı topa tuttu. Yasa ile İngiltere, sığınmacıları birer suçlu olarak kabul edilebilecek, ülkeye kaçak gelenlere 4 yıla kadar hapis verilebilecek. HRW, yeni yasanın kişileri habersizce vatandaşlıktan çıkarmayı kolaylaştırdığını belirtti.