Dünya Çelik: Fransa müttefikimiz ama...

Çelik: Fransa müttefikimiz ama...

06.04.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Fransa’ya giden AB Bakanı Ömer Çelik, Türkiye’nin sadece terörle mücadele konusunda işbirliği yapılacak bir askeri karargah veya göçmen meselesiyle ele alınacak bir toplama kampı olmadığını belirtti.

Çelik: Fransa müttefikimiz ama...

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, Batılı ülkelerin yaklaşımlarını eleştirerek, Türkiye’nin sadece terörle mücadele konusunda işbirliği yapılacak bir askeri karargah veya göçmen meselesiyle ele alınacak bir toplama kampı olmadığını belirtti. Çelik, Paris’te Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian ve AB Bakanı Nathalie Loiseau ile görüşmelerinin ardından bir basın toplantısı düzenledi.

Haberin Devamı

Görüşmede, Suriye’deki Fransız askeri varlığıyla ilgili haberlerin de gündeme geldiğini kaydeden Çelik, “Eğer Fransız askerleri PYD/YPG’ye eğitim veriyorlarsa, biz bunu terör örgütüne destek olarak algılarız. Buradaki asli mesele, Amerikalıların burada yaptığı hataların Fransa tarafından da tekrarlanmamasıdır” dedi. Bakan Çelik, “Fransa eğer orada partner ya da müttefik arıyorsa bu Türkiye’dir. YPG ya da PYD, Fransa’nın partneri olamaz. O zaman ne NATO müttefikliğinin bir anlamı kalır ne de diğer konular kalır. Elysee Sarayı’nda kabul edilen kişiler terör örgütünün yöneticileridir. Bu kişiler Suriye’deki halka acı çektiren uygulamaların arkasındaki kişilerdir” ifadelerini kullandı.

Fransa Dışişleri Bakanı Le Drian’ın Suriye krizi ve DAEŞ hakkında kitap yazdığı bilgisini verdiğini söyleyen Çelik, PYD/YPG/PKK ve DAEŞ’in birbirinin aynısı olduğunu muhataplarına ispatlarıyla ilettiklerini, Türkiye’nin Suriye’deki hedefinin bölgeyi terörden temizlemek olduğunu söyledi. “Afrin’de terörist olmasaydı biz oraya müdahale etmeyecektik” diyen Çelik, Menbiç’te de aynı durumun söz konusu olduğunu, Türkiye’nin teröristin olduğu her yere müdahale edeceğini kaydetti.

Haberin Devamı

‘Görmek istemiyoruz’

Türkiye’nin müttefiki olan Fransa ile Beşar Esad’ın pozisyonuyla ilgili konu başta olmak üzere pek çok ortak noktası bulunduğunu belirten Ömer Çelik, “Herhangi bir müttefik askeri üniformasını YPG’lilere eğitim verirken görmek istemiyoruz” diye konuştu. Türkiye’nin Suriye’deki çatışmanın bir parçası olmadığını ve çatışmanın parçası olan ülkelerle aynı şekilde değerlendirilemeyeceğini söyleyen Bakan, Türkiye’nin bölgede terörle mücadele ettiğini ifade etti, Kilis’e roketler atılırken müttefikleri göremediklerine dikkati çekti. Bakan Çelik, “Burada koalisyon ülkeleri, müttefiklerimiz, Fransa dahil, ellerini taşın altına sokarlarsa beraberce bu işleri orada başarabiliriz. Fakat biz herhangi müttefik askeri üniformasını YPG’lilere eğitim verirken görmek istemiyoruz” dedi. Çelik, Fransız askerlerini işaret ederek “Bu askerler, PYD/YPG’ye eğitim veriyorlarsa, bunu terör örgütüne destek verme olarak algılarız” ifadelerini kullandı.