Dünya Cesetleri parçaladılar! Hapishanedeki çete vahşeti ülkeyi sarstı

Cesetleri parçaladılar! Hapishanedeki çete vahşeti ülkeyi sarstı

10.05.2022 - 10:03 | Son Güncellenme:

Ekvador'daki son korkunç hapishane isyanında onlarca mahkumun öldüğü, 100'ün üstünde mahkumun da kaçmayı başardığı bildirildi.

Cesetleri parçaladılar Hapishanedeki çete vahşeti ülkeyi sarstı

Yetkililer, Ekvador'un merkezinde, Quito'ya yaklaşık 80 kilometre uzaklıkta, Santo Domingo de los Colorados'daki Bellavista hapishanesinde rakip Los Lobos ve R7 çeteleri arasında kavga çıktığını söyledi. İsyan sırasında onlarca mahkûm kaçmaya çalıştı. Polis şefi Fausto Salinas gazetecilere verdiği demeçte, firar eden 112 mahkumun yeniden yakalandığını ancak 108 kişinin kayıp olduğunu duyurdu. Oysa İçişleri Bakanı Patricio Carrillo başlangıçta yetkililerin durumu kontrol ettiğini ve firar eden tüm mahkumların bulunduğunu iddia etmişti. Hapishane kurumu SNAI, 'düzen bozukluklarını' bastırmak için güvenlik protokollerini etkinleştirdiğini söylerken, İçişleri Bakanlığı da altı çete liderinin Bellavista'dan alınıp iki maksimum güvenlikli hapishaneye transfer edildiğini açıkladı.

Haberin Devamı

BAŞKAN AÇIKLAMA YAPTI, YOLLAR ABLUKA ALTINA ALINDI

Mahkumlar hücrelerinde ve ortak alanlarda öldürüldü, ardından diğer mahkumlar tesisten kaçmak için silah kullandı. Yetkililer, silah araması yapacaklarını ve çete liderlerini Guayas eyaletindeki farklı bir hapishaneye transfer edeceklerini söyledi. İsrail'e resmi bir ziyarette bulunan Başkan Guillermo Lasso, Twitter hesabından "Bu olay çete şiddetinin talihsiz bir sonucu" diye yazdı ve kurbanların yakınlarına başsağlığı diledi. Olay yerindeki AFP muhabirleri, yüzlerinden yaralanan mahkumların kamyon ve ambulanslarla sağlık tesislerine götürüldüğünü, tutukluların ailelerinin ise bilgi almak için cezaevinde toplandığını bildirdi. Ekvador Silahlı Kuvvetleri ve Ulusal Polisinin kaçan mahkumların yakalanması için Santa Domingo şehrindeki Bellavista hapishanesini çevreleyen tüm yolları abluka altına aldığı duyurdu.

Haberin Devamı

'PARÇALANMIŞ CESETLER'

Bundan önce, Şubat 2021'den bu yana beş ayrı cezaevi isyanında yaklaşık 350 mahkum öldürüldü. Daha geçen ay, Ekvador'un güneyindeki Cuenca'daki El Turi hapishanesinde en az 20 mahkum hayatını kaybetti. Başkan Lasso, tesislerin içindeki sorunun uyuşturucu çetelerinin dışarıdaki kaçakçılık yollarını kontrol etmek için yaptıkları mücadelenin sonucu patlak verdiğini vurguladı. Mahkumlar arasındaki bu rekabet bazen şiddete dönüşüyor, bazı mahkûmlar bıçaklanarak öldürülürken bazılarının da kafası kesiliyor. Carrillo, "Kurbanların tamamı olmasa da çoğu silahla değil bıçakla öldürüldü. Parçalanmış bedenleri oldukları yerde bırakıldı" dedi.

ÜÇ İLDE OHAL İLAN EDİLDİ, REKOR MİKTARDA UYUŞTURUCU ELE GEÇİRİLDİ

Hapishane sistemine yapılan yatırımların artırılmasına rağmen, tesisleri pasifize etmek için bir komisyonun oluşturulması ve en tehlikeli mahkumların tek bir cezaevinde tutulması gibi yeni politikaların devreye sokulması da vahşeti azaltmadı. Toplam 30 bin mahkum kapasiteli 65 cezaevinde 35 bin tutuklu olması ise başka bir sorun. 1.200 kapasiteli Bellavista cezaevinde 1.700 mahkum bulunuyor. Ekvador, hükümetin en kötü etkilenen üç ilinde olağanüstü hal ilan ederek mücadele etmeye çalıştığı sokak suçlarında ve uyuşturucu kaçakçılığında da bir artış gördü: Guayas, Manabi ve Esmeraldas. Ülkede 2021 yılında 210 tonla rekor uyuşturucu ele geçirildi, bu yıl ise daha şimdiden bu rakam 82 tonu buldu. Dünyanın en büyük iki kokain üreticisi olan Kolombiya ve Peru ile sınır komşusu olan Ekvador, genellikle uyuşturucuyu Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa'ya ihraç etmek için bir başlangıç ​​noktası olarak kullanılıyor.