Dünya Çiftçiler ‘Avrupa’yı kuşattı

Çiftçiler ‘Avrupa’yı kuşattı

02.02.2024 - 06:49 | Son Güncellenme:

Almanya’da çiftçilerin Avrupa Birliği’nin (AB) tarım politikalarına tepki olarak başlattığı eylemler Fransa, İtalya, Portekiz, Yunanistan, İspanya ve Belçika’ya sıçrarken, protestocular dün Brüksel’deki Avrupa Parlamentosu’nu (AP) kuşattı. 

Çiftçiler ‘Avrupa’yı kuşattı

AB liderlerinin Ukrayna’ya yardım sağlanması konulu bir zirve için bir araya geldiği AP’nin önünde toplanan çiftçiler, Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen’e tepki olarak “Ursula, biz buradayız!” yazan pankartlar açtı ve yumurta fırlattı, ateşler yaktı.

Haberin Devamı

Brüksel’in ana caddeleriyse yaklaşık bin traktörle kapatıldı. Fransa’nın başkenti Paris’te de, Avrupa’nın en büyük gıda pazarı olan Rungis’te çiftçilerin düzenlediği protestolara polis baskın yaptı, 91 kişiyi gözaltına aldı. Fransa Başbakanı Gabriel Attal, protestoları yatıştırmak amacıyla besi hayvanı yetiştiricilerine 150 milyon euro destek vereceğini açıkladı.

Portekiz de protestoları önlemek amacıyla çiftçilere yönelik 500 milyon euroluk yardım paketini duyurdu. Ancak, çiftçiler, ithalatın Avrupa tarım ürünleriyle aynı kurallara tabi olması, tarım ve çevre düzenlemelerinin “pahalı” bürokrasisinin daha esnek ve basit hale getirilmesi için anlaşmaların gözden geçirilmesini istiyor.

Yazarlar