Dünya CNN ve Foreign Policy ABD'nin yeni Orta Doğu planını yazdı: Suriye'den çekilmeyi Irak izleyebilir!

CNN ve Foreign Policy ABD'nin yeni Orta Doğu planını yazdı: Suriye'den çekilmeyi Irak izleyebilir!

25.01.2024 - 10:40 | Son Güncellenme:

ABD basını, Washington yönetiminin Orta Doğu'da aldığı son kararı yazdı. Analizlere göre ABD ordusu Suriye ve Irak'tan çekilebilir.

CNN ve Foreign Policy ABDnin yeni Orta Doğu planını yazdı: Suriyeden çekilmeyi Irak izleyebilir

7 Ekim Cumartesi sabahı başlayan ve Orta Doğu'yu ateş çemberine dönüştüren savaşta kısa süre içerisinde dört ay dolacak. İsrail'e destek veren ABD'nin Irak ve Suriye'deki askeri üsleri, bugüne kadar 150'den fazla İran yanlısı milisler tarafından hedef alındı. Roket yağmuruna tutulan üsler aynı zamanda kamikaze silahlı insansız hava araçlarıyla da vuruldu. Hafta içinde saldırılarda 83 Amerikan askerinin yaralandığı bilgisi sızarken, Irak'ın batısındaki El Esad hava üssüne Çarşamba günü gerçekleştirilen kamikaze drone saldırısında en az beş askerin daha yaralandığı resmi olarak duyuruldu. İran üretimi Şahid-101 kamikaze drone'un üsse çarptığı ve yangına yol açtığı bildiriliyor.

Haberin Devamı

ABD ordusu, Irak ve Suriye'deki İran destekli gruplara savaş uçaklarıyla birçok kez bombardıman yaparak misillemede bulundu. Amerika'nın misillemeleri üsleri hedef alan saldırıları durdurmazken, iki ABD yayın organında arka arkaya çıkan haberler gözden kaçacak gibi değil.

CNN International, 'ABD ve Irak hükümetlerinin ülkedeki Amerikan askeri varlığının geleceğini konuşmaya başlaması bekleniyor' başlığıyla sunduğu haberde, Bağdat yönetiminden ABD'nin askerlerini çekmesi yönünde yükselen çağrıların ortasında söz konusu görüşmelerin yakın zamanda başlayacağını bildirdi. Haberini konuya hakim kaynaklara dayandıran CNN, müzakerelere ABD'li diplomatların ve askeri yetkililerin katılacağını aktardı.

Haberin Devamı

Orta Doğu'yu sarsan mevcut savaş tablosunda söz konusu görüşmelerin daha da aciliyet kazandığı yorumunu yapan CNN, ABD'nin halihazırda Irak'ta 2 bin 500 askeri bulunduğunu yazdı. Amerikan ordusu üç yıl önce Irak'taki askerlerinin muharebe rolünün sona erdiğini duyurdu. Aralık 2021'den bu yana, ABD askerleri Irak'ta danışmanlık ve yardımcı rollerde görev alıyor.

Foreign Policy dergisi ise, 'ABD Suriye'den çekilmeyi ve bir felaket yaratmayı planlıyor' başlıklı haberinde Gazze'de başlayan savaşın Orta Doğu'daki gerilim ve düşmanlıkları doruk noktasına ulaştırdığı yorumunu yaptı.

"ABD ORDUSU ÇEKİLECEK"

Böylesine karmaşık bir dönemde Biden yönetiminin askeri önceliklerini yeniden ele almasının sürpriz olmadığını kaydeden dergi, Washington'da bugünlerde konuşulanları sayfasına taşıdı. Haberini ABD Savunma Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı'ndan dört kaynağa dayandıran Foreign Policy'ye göre, Beyaz Saray Suriye'deki askeri varlığın artık gereksiz olduğunu fark etti. Suriye'deki 900 askerin ne zaman ve nasıl çekilebileceğini belirlemek için Washington'da tartışmaların sürdüğünü vurgulayan dergi, İran yanlısı milislerin saldırılarıyla Irak'taki Amerikan birliklerinin de çekilmeye zorlandığını yazdı.

Yeni senaryoda ABD'nin terör örgütü DEAŞ'a karşı operasyonlarının merkezini Irak'ın başkenti Bağdat'tan kuzeydeki Erbil'e kaydırabileceğini aktaran Foreign Policy, bu adımın bazı sonuçları olacağını yazdı. Dergiye göre, Barzani'lerin bölgesel hükümetiyle terör örgütü PKK'nın Suriye'nin kuzeyindeki kolu YPG arasındaki gerilimler keskinleşecek. Yanı sıra, bu Türkiye'nin müdahalesini de tetikleyecek. Türkiye'nin müdahalesinin 'olumsuz' olacağını ileri süren dergi, İran yanlısı milislerin Suriye'deki ABD üslerine saldırılarını daha da artıracağı tahminini yaptı.

Haberin Devamı

Ekim ayından beri yaşananlarla birlikte ABD'nin Suriye'nin kuzeyinde ve doğusundaki konuşlanmasını yıpranmış pamuk ipliğine benzeten Foreign Policy, Biden yönetiminin Afganistan'daki feci sonuçlara rağmen Suriye'den ayrılmayı değerlendirdiğini yazdı.

ABD ordusunun Suriye'den nasıl çekilirse çekilsin kaosun tetikleneceğini savunan dergi, DEAŞ terörünün yol açtığı tehditlerin aniden yükseleceğini kaydetti. Washington'daki bazı isimlerin DEAŞ'a karşı YPG terör örgütüyle Suriye hükümeti arasında işbirliği önerdiğini kaydeden Amerikan yayın organı, bunun imkansız olduğu yorumunu yaptı. Beşar Esad rejimiyle YPG terör örgütünün doğal müttefik olmadığını dile getiren Foreign Policy, "Rejim, YPG'nin varlığını devam ettirmesine asla izin vermeyecek. Ve Türkiye geride kalanları öldürmek için mümkün olan her şeyi yapacak" dedi.

Haberin Devamı

ABD'nin Suriye'den ayrılması halinde bir daha bölgeye dönemeyeceğini savunan derginin haberinde, Amerikan ordusunun YPG'li teröristlerle yaptığı işbirliği ve binlerce TIR'lık silah desteğinden hiç söz edilmedi.