Dünya DAEŞ lideri öldürüldü

DAEŞ lideri öldürüldü

04.02.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

ABD'nin İdlib'de düzenlediği operasyonun, DAEŞ'in yeni liderine yönelik olduğu açıklandı. Biden, terör örgütü lideri El Kureyşi'nin öldürüldüğünü duyurdu.

DAEŞ lideri öldürüldü

Amerikan güçlerinin önceki gün Suriye'nin İdlib bölgesinde düzenlediği saldırı büyük ses getirirken, ABD Başkanı Joe Biden, operasyonda terör örgütü DAEŞ'in yeni liderinin etkisiz hale getirildiğini duyurdu. Biden, İdlib'de düzenlenen operasyonda DAEŞ lideri Ebu İbrahim el-Haşimi el-Kureyşi’nin öldürüldüğünü açıkladı. Biden, "Dün gece, Suriye'nin kuzeybatısındaki ABD askeri güçleri, benim talimatım doğrultusunda ABD halkını ve müttefiklerini korumak ve dünyayı daha güvenli hale getirmek için başarılı bir terörle mücadele operasyonu gerçekleştirdi. Silahlı kuvvetlerimizin yeteneği ve cesareti sayesinde, DAEŞ lideri Ebu İbrahim el-Haşimi el-Kureyşi’yi etkisiz hale getirdik" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Kendini havaya uçurdu

Biden, sivil kaybını en aza indirmek için hava saldırısı yerine özel kuvvetler operasyonunu seçtiğini belirtti. ABD’li güçlerin kendisini yakalamaya yaklaştığını anlayan Kureyşi’nin “korkakça” davrandığını belirten Biden, “O, işlediği suçlar nedeniyle adaletin önüne çıkmak yerine, kendini sadece intihar bombacısı yeleğiyle değil tüm 3. katı yerle bir eden bir bombayla patlatmayı seçti” dedi.

ABD Merkez Komutanlığı kontrolündeki Özel Harekat Kuvvetleri, gece saatlerinde Suriye'nin kuzeybatısındaki İdlib'e bağlı Atme kasabasında operasyon gerçekleştirdi. Gece yarısı düzenlenen ve 2 saat süren operasyonda helikopterler de yer alırken, ağır silah sesleri ile patlamalar duyuldu. Çatışma ve bomba sesleri, görgü tanıklarına göre Türkiye sınırına yakın göçmen kamplarından da duyuldu.

Haberin Devamı

Suriye Sivil Savunma örgütü tarafından yapılan açıklamada, operasyonda 6’sı çocuk 4’ü kadın toplam 13 kişinin öldüğü belirtildi. Pentagon’dan yapılan açıklamada ise baskında 4 sivil ile 5 teröristin öldüğü belirtildi. 

Bu operasyonun DAEŞ lideri El Bağdadi'nin öldürüldüğü 2019'daki ABD saldırısından bu yana bölgede düzenlenen en büyük operasyon olduğu kaydedildi. Eski ABD başkanı Donald Trump Ekim 2019’da yaptığı açıklamada, DAEŞ'in eski lideri Ebubekir El Bağdadi'nin, ABD ordusunun düzenlediği operasyon sırasında bir tünelde üzerindeki intihar yeleğini patlatarak intihar ettiğini duyurmuştu. Kureyşi'nin Bağdadi'nin ardından ikinci halife olduğu belirtiliyordu.