Dünya Danimarka’da iki saldırı: 2 ölü, 5 yaralı

Danimarka’da iki saldırı: 2 ölü, 5 yaralı

15.02.2015 - 02:44 | Son Güncellenme:

Danimarka’da ifade özgürlüğü konferansı ve bir sinagoga gerçekleştirilen saldırılar sonucunda 2 kişi yaşamını yitirirken, 5 polis memuru yaralandı. Danimarka polisi, iki saldırının zanlısı olduğu belirtilen bir kişiyi Kopenhag'da vurarak öldürdü.

Danimarka’da iki saldırı: 2 ölü, 5 yaralı

Danimarka’nın başkenti Kopenhag’da dün düzenlenen ifade özgürlüğü konferansına yapılan saldırının ardından bir sinagoga daha saldırı gerçekleştirildi. Danimarka’da bulunan Krudttoenden Kültür Merkezi’nde düzenlenen konferans sırasında merkezin camları hedef alınarak gerçekleştirilen saldırıda otomatik silah kullanıldığı belirtildi. Olay sırasında konferansa katılan 55 yaşındaki bir kişi yaşamını yitirirken, 3 polis memurunun da yaralandığı öğrenildi.

Haberin Devamı

Saldırının ardından olay yerinden kaçan saldırganın daha sonra kentte bulunan bir sinagog yakınlarında iki polise ateş açtığı ifade edildi. Polis memuru Allan Wadsworth-Hansen olayın ardından yaptığı açıklamada, olay sırasında 2 polis memurunun yaralandığı bir sivilin de hayatını kaybettiğini ifade etti.

POLİS VURARAK ÖLDÜRDÜ

Otomatik tüfek ile ateş açtıktan sonra olay yerinden kaçarak uzaklaşan saldırganın bu sabah erken saatlerde polis tarafından kentte bulunan bir Norrebro tren istasyonunda vurulduğu kaydedildi.

İLK SALDIRI CUMARTESİ GÜNÜ...

Cumartesi günü Kopenhag'da İslam ve ifade özgürlüğü konularını tartışmak üzere yazarlar, sanatçılar ve siyasetçilerin toplandığı bir kafeye silahlı saldırı düzenlenmişti. Danimarka polisi, saldırganın araçla kaçtığını belirtmişti. Olayda bir sivil ölmüş ve üç polis de yaralanmıştı.

Danimarka’da iki saldırı: 2 ölü, 5 yaralı
Görgü tanıklarının ifadelerine göre saldırının bir kişi tarafından gerçekleştirildiğini söyleyen polis, zanlının fotoğrafını basınla paylaştı.

Danimarka polis sözcüsü, olayı bir 'terör saldırısı' olarak soruşturmaya devam edeceklerini açıkladı. Danimarka Başbakanı Helle Thorning-Schmidt de "politik amaçlarla düzenlenen saldırının bir terör eylemi olduğunu" söyledi.

"Sanat, dine hakaret ve ifade özgürlüğü" başlıklı halka açık toplantının katılımcılarından İsveçli karikatürist Lars Vilks, 2007’de Hazreti Muhammed’in karikatürünü çizdiği için tepki çekmişti. O tarihten beri polis güvenliğinde tutulan Vilks’in katılımının, saldırıyla ilgisi olup olmadığı henüz bilinmiyor.

Haberin Devamı

Toplantıya katılan Danimarka’nın Fransız Büyükelçisi François Zimeray, Twitter hesabı üzerinden yaralanmadığını açıkladı. Zimeray, "İçeriye yaklaşık 50 el ateş edildiğini duydum. Polis, 200'e yakın mermi bulunduğunu söylüyor" dedi.
Büyükelçi, "Mermiler kapıdan ve camdan içeri girmeye başlayınca herkes kendisini yere attı. Odadan kaçmayı başarabildik ama dışarısı tehlikeli olduğu için halen içerideyiz" dedi.

Toplantının katılımcılarından FEMEN grubu aktivisti Inna Shevchenko, Twitter hesabından saldırıyı anlattı. Saldırganları görmediğini söyleyen Shevchenko, katılımcıların polis merkezine getirildiğini söyledi.
Fransız Dışişleri Bakanı Laurent Fabius saldırıyı kınayarak, "Ülkesinin teröre karşı mücadelede Danimarkalıların yanında olduğunu" söyledi.