Dünya Danimarka Ukrayna’ya askeri yardımını 3 milyar dolara çıkaracak

Danimarka Ukrayna’ya askeri yardımını 3 milyar dolara çıkaracak

20.06.2023 - 14:42 | Son Güncellenme:

Danimarka, Ukrayna’ya askeri yardımını 5 yıllık dönem için 3.2 milyar dolara çıkarma kararı verdi.

Danimarka Ukrayna’ya askeri yardımını 3 milyar dolara çıkaracak

Rusya’nın saldırılarına karşı birçok ülkeden Ukrayna’ya askeri yardım gelmeye devam ediyor. Danimarka Savunma Bakanlığı, Ukrayna'ya yönelik askeri yardımın 2023-2028 döneminde 21.9 milyar Danimarka kronuna (3.2 milyar dolar) çıkarılacağını duyurdu. Danimarka'nın Mart ayında oluşturduğu Ukrayna fonu üzerinden sağlanacak yardımın büyük bir bölümünün 2023-2024 yıllarında gönderilmesi bekleniyor.

Haberin Devamı

Danimarka Savunma Bakan Yardımcısı Troels Lund Poulsen yaptığı açıklamada, "Danimarka'nın Ukrayna'nın önemli bir destekçisi olmaya devam etmesinden gurur duyuyorum. Ukrayna askeri yardımlara bağımlı kalmaya devam ediyor. Önümüzdeki yıllarda Rus saldırganlığına karşı kendini savunmaya ve kaybettiği toprakları geri almaya devam ederken, Ukrayna’yı desteklemeyi sürdürmeliyiz" dedi.

Danimarka, söz konusu askeri yardım çerçevesinde Ukrayna'ya doğrudan silah, askeri teçhizat, acil durum teçhizatı ve eğitim desteği sağlayacak. Ülke aynı zamanda yerli ve yabancı savunma şirketlerinden silah ve ekipman alımı ile bunların transferini de gerçekleştirecek.

YARDIM FONU OLUŞTURULMUŞTU

Danimarka hükümeti Mart ayında askeri, sivil ve ticari yardımlar için 7 milyar Danimarka kronu (1 milyar dolar) bütçe ayırarak Ukrayna fonu oluşturmuştu. Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen, geçtiğimiz ay yaptığı açıklamada fon çerçevesinde Kiev'e yapılan yardım harcamalarının 2023 ve 2024’te toplam 17.9 milyar Danimarka kronu (2.6 milyar dolar) arttırılacağını ifade etmişti.

Haberin Devamı

LEOPARD TANKLARI YOLDA

Öte yandan, Hollanda hükümeti tarafından Şubat ayında yapılan açıklamada, Hollanda, Danimarka ve Almanya'nın Ukrayna ordusu için 100 Leopard 1A5 muharebe tankı satın alacağını duyurmuştu. Nisan ayında ise Danimarka ve Hollanda, 14 adet Leopard 2A4 muharebe tankının Ukrayna’ya gönderileceğini açıklamıştı.