Dünya Demokratlar rahatladı

Demokratlar rahatladı

13.11.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

ABD’de 8 Kasım’da yapılan ara seçimlerin ardından oy sayma işleminin devam ettiği Arizona eyaletinde Demokrat Senatör Mark Kelly, seçimi kazanarak koltuğunu korudu. Kelly, 4 kez uzaya gitmiş eski bir astronot. Böylece Cumhuriyetçiler gibi Demokratlar da Senato’da 49 koltuğa ulaştı. Bu sonuç ‘kırmızı dalga’ uman Cumhuriyetçilere bir darbe daha vurdu. Ancak eski başkan Donald Trump sonucun “bir aldatmaca ve seçim sahtekarlığı” olduğunu iddia etti ve kabul etmedi.

Demokratlar rahatladı

Senato’daki üstünlük, Nevada ve Georgia eyaletlerindeki seçim sonuçlarının ardından belli olacak. Oy sayma işleminin devam ettiği Nevada eyaletinde Cumhuriyetçilerin adayı Adam Laxalt, yarışı az farkla önde götürüyor. Nevada’da Cumhuriyetçiler kazanırsa Senato’da yarış sonucunu Georgia’da 6 Aralık’ta yapılacak ikinci oylama belirleyecek. Senato’da Demokratların üstünlüğünü sürdürmesi için Nevada veya Georgia’daki yarışı kazanması gerekiyor.

Haberin Devamı

Demokratlar 1 sandalye kazanırsa Senato’daki durum 50’ye 50 olacak. Bu durumda ABD Başkan Yardımcısı Demokrat Kamala Harris, Senato Başkanlığı göreviyle dengeyi bozup Senato’nun çoğunluğunun Demokratlarda kalmasını sağlayabilecek.

Müslümanların oyu Demokratlara

ABD seçimlerine yoğun katılım gösteren Müslüman seçmenlerin büyük farkla Demokrat Parti’nin adaylarına oy verdiği açıklandı. Amerikan-İslam İlişkileri Konseyi (CAIR) anketine göre, ABD’deki Müslüman seçmenlerin ara seçimlere yüzde 74 oranında katılım gösterdiği, bu seçmenlerin yüzde 58’inin Demokratları, yüzde 16’sının ise Cumhuriyetçileri desteklediği ortaya çıktı. Ankete katılan Müslümanların yüzde 22’si ise hangi siyasi partiye oy verdiklerini yanıtlamayı reddetti.