Dünya ‘Dijital ikizler’ hayat kurtaracak

‘Dijital ikizler’ hayat kurtaracak

19.11.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Bilim insanları, 5 ila 10 yıl içinde kişiye özgü mümkün olan en iyi tedaviyi belirlemek için gerçek ilaç kullanmadan veya ameliyat olmadan üzerinde deneyler yapılabilen dijital ikizin mümkün olacağını açıkladı.

‘Dijital ikizler’ hayat kurtaracak

Dijital ikizin, genlerin, proteinlerin, hücrelerin ve vücut sistemlerinin işleyişine ilişkin büyük miktarda veriyi hastaların kişisel verileriyle birleştirerek organlarının ve tüm vücutlarının sanal modellerini oluşturmak anlamına geldiği belirtildi. Bilim insanları, ilaçların güvenliğini ve etkinliğini değerlendirmek için sanal organın kullanıldığı denemelerin 5 ila 10 yıl içinde rutin hale gelebileceğini belirterek, hastaya özgü organ modellerinin ise komplikasyonlar olmadan tedaviyi kişiselleştirmek için kullanılabileceğini ifade etti. 

Haberin Devamı

Kalp modelleri 

İngiltere’nin başkenti Londra’daki Royal Society of Medicine’de düzenlenen “Dijital İkizler” konferansında konuşan Londra Queen Mary Üniversitesi’nden Dr. Caroline Roney, cerrahların kalp ameliyatlarının planlamasına yardımcı olacak kişiselleştirilmiş kalp modelleri geliştirmek için halihazırda çalıştığını söyledi. Ayrıca şirketler de tıbbi cihazların tasarlanmasına yardımcı olmak için hastaya özel kalp modelleri kullanıyor. 

İspanya’da Barselona merkezli “ELEM BioTech” de halihazırda şirketlere ilaç ve cihazları insan kalbinin simüle edilmiş modelleri üzerinde test etme olanağı sunuyor. Araştırmacılar hamilelik için dijital ikizler bile geliştirmeye başladı. Bu, plasental yetmezlik veya gebelik zehirlenmesi gibi durumlara yönelik ilaçların geliştirilmesine ve hamilelik ile doğumun temelini oluşturan fizyolojik süreçlerin daha iyi anlaşılmasına yardımcı olabilir.