Dünya Disney’de ilk kez bir kadın yönetici

Disney’de ilk kez bir kadın yönetici

05.12.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Tema parkı Disney World, 50'nci yaşını kutluyor. Şirkette ilk kez bir kadın başkan seçilirken, Pamuk Prenses’ten Miki Fare’ye kadar ikonik karakterler yaratan bu renkli dünyanın babası Walt Disney ise şefkatli bir patrondan acımasız birine dönüşmesiyle de hafızalara yerleşti

Disney’de ilk kez bir kadın yönetici

ABD'li ünlü film yapımcısı Walt Disney, "yetişkinlere de hitap eden" bir tema parkı inşa etmek istiyordu. Bu amaçla arazi gezmeye başlayan Disney, "Karnaval insanlarıyla iş yapmam!" diyen toprak sahipleri tarafından sürekli geri çeviriliyordu. Ancak bu, ünlü yapımcının hayallerini gerçekleştirmesine engel olamamıştı. İşte Disney'in düşlediği tema parkı "Disney World" bu yıl 50'nci yaşını kutluyor bile. ABD'nin Orlando kentinde 1 Ekim 1971'de açıldığında "Magic Kingdom" (Sihirli Krallık), tek tema parkıyken şimdi, Disney World'de buna ek olarak "Epcot", "Disney'in Hollywood Stüdyoları" ve "Disney'in Hayvan Krallığı" olmak üzere toplam 4 tema parkı, 2 su parkı, 27 temalı otel, 9 Disney olmayan otel, çeşitli golf sahaları, kamp tesisi ve "Disney Springs" gibi diğer eğlence mekanları bulunuyor. 30 bin 500 dönümlük alanıyla San Francisco ile yaklaşık aynı büyüklükte olan Disney World (Disney Dünyası), günümüzde yılda 50 milyon ziyaretçi çekerek "dünyanın en çok ziyaret edilen eğlence parkı" unvanına da sahip. 98 yıl önce kurduğu "Disney" medya şirketinin filmleriyle insanlığa farklı bir "evren" bırakan tema parkı endüstrisinin babası Walt Disney'in hayatıysa, hayali dünyası gibi yer yer renkli, bazense "siyah beyaz"…

Haberin Devamı

'Walt Amca'ydı…

1901 yılında ABD'nin Illinois eyaletinde doğan Walt Disney, şefkatsiz bir babaya sahipti. Çocukluğunda çizimler yaparak kendine bir "dünya" yaratmıştı. Disney, bu dünyayı kardeşi Roy ile 1923'te kurduğu animasyon stüdyosu "Walt Disney Company"de diğer insanlarla da paylaştı. İlk olarak  "Miki Fare" karakteriyle başarıyı yakaladı. İlk dönemlerde Disney, animatörlerinden kendisine "amca" diye hitap etmelerini istiyor, aile ortamında çalıştıkları hissiyatını veriyordu. Bu nedenle şirketin ilk dönemlerinde çalışanların çoğu maaş almadan ellerinden gelenin en iyisini yaptı. Bunun sonucunda Disney, 1937'de şirketin ilk uzun metrajlı çizgi filmi "Pamuk Prenses ve Yedi Cüceler"i yayınlayıp büyük kazanç elde etti.

Haberin Devamı

Ancak Disney, bu başarının ardından "zalim patrona" dönüştü. Düşük maaş vermeye, önemli iş pozisyonlarına sadece erkekleri getirmeye, yalnızca kendi dediğini yapmaya, farklı düşüneni kovmaya, Yahudi ve siyahileri şirkette çalıştırmamaya başladı. 50'li yıllarda FBI ile çalışarak bazı eski animatörlerini de komünist olarak damgaladı. Şirketindeki kötü muamele ve düşük maaş nedeniyle yapılan grevin arkasında komünistlerin olduğunu iddia eden Disney, karikatürcüleri sendika kurmaya çalışınca silahlı muhafızlar getirdi.

Bu arada Walt Disney, 59 adaylıktan 22 tanesini alarak en çok Oscar kazanan kişi olarak tarihe geçti. Ancak, Disney'in çoğu karakterde büyük emeği olan çalışanları yerine kendisinin Oscar'ı aldığı ve onların emeklerini "sömürdüğü" iddia ediliyor. Hatta, Disney'in New York Modern Sanat Müzesi'nde animatörlerine ait eserleri kendisininmiş gibi sergilediği de biliniyor. Hakkındaki tüm spekülasyonlara rağmen Walt Disney, yarattığı dünyalar, Mickey Mouse gibi karakterler, Pamuk Prenses gibi filmler, 1955'te Kaliforniya'da açtığı ilk tema parkı Disneyland ve 1971'deki açılışını göremediği Disney World ile popüler kültürü değiştirdi. Disney, 1966'da gırtlak kanseri nedeniyle öldüğünde, dünyada 240 milyondan fazla insan bir Disney filmi izlemiş, 80 milyonu bir Disney kitabı okumuş ve 100 milyonu bir Disney TV şovu izlemişti.

Haberin Devamı

Pop kültürü uzmanları, Disney'in etkisini rakipsiz olarak görüyor. Disney şirketi şu anda 130 milyar dolar değerinde.

Yüz milyonlarca dolarlık ekonomi

Disney, tema parkının 50. yaş günü kutlamasını, pazarlama stratejisine dönüştürdü. Yıldönümü kutlamaları için 4 tema parkının ve tesislerin menülerine 150’den fazla yeni yiyecek, içecek eklendi. Epcot ve Magic Kingdom için yeni hız trenleri, “Yıldız Savaşları” galaktik kruvazöründe seyahati simüle eden bir otel, 2 büyük havai fişek gösterisi, sınırlı sayıda üretilen ürünler ve etkileşimli deneyimler için “MagicBand+” adlı giyilebilir teknoloji gibi bir dizi yenilik sunuldu. Bu kutlama şirkete, havayollarına ve Orlando ekonomisine yüz milyonlarca dolar katkıda bulunuyor.

Yeni başkandan parlak vaatler

Walt Disney Company, eğlence sektöründe dünyanın en büyük medya şirketi. 16 Ekim 1923’te Walt ve Roy Disney kardeşler tarafından kurulan animasyon stüdyosu, büyüyerek Hollywood stüdyoları haline geldi. Walt Disney 1955’te Los Angeles’ın güneyindeki Anaheim’da ilk Disneyland eğlence parkını açtı. Orlanda’daki tema parkı Disney World ise 1971’de açıldı ve 50’nci yaşını kutluyor. Walt Disney’e 98 yıllık tarihinde ilk kez bir kadın yönetim kurulu başkanı seçildi. Yönetim Kurulu Başkanı Susan Arnold, hissedarlarına daha
fazla kâr vaadinde bulundu.